2016-04-25 | HANNOVER/DEBRECEN

Előrejelző (prediktív) karbantartás 4.0: Schaeffler a 2016. évi Hannoveri Vásáron

Schaeffler „Hajtáslánc 4.0”: A digitalizálás újabb lépése a gépgyártásban

A Schaeffler a 2016. évi Hannoveri Vásáron a „Hajtáslánc 4.0”-val egy speciálisan ipari meghajtókhoz tervezett technológiahordozót mutat be. Ez két olyan újonnan kifejlesztett ún. mikro-szolgáltatás (micro-service) demonstrációját szolgálja, melyeknél az optimális gépkihasználtság, a gépek megnövelt élettartama, az adatokon alapuló előrejelző (prediktív) karbantartás és az alacsonyabb üzemeltetési összköltségek állnak a középpontban. Az új mikro-szolgáltatásokhoz tartozik a gördülőcsapágyak működés közbeni valós terhelésének halmaza (Lastkollektiv) alapján számított névleges maradék élettartama, valamint az FAG SmartCheck elnevezésű rezgéselemző rendszerrel működő automatizált gördülőcsapágy diagnosztika. Mindkét szolgáltatás előfeltétele a Schaeffler-felhőre történő csatlakozás, hiszen ott vannak implementálva a megfelelő Big Data- és szoftvermegoldások. Nincs szükség az ügyfelek gépein történő szoftvertelepítésekre, elegendő csupán egy internet böngésző és hálózati kapcsolat.

A technológiai bemutatóeszköz motorból, kuplungból valamint hajtóműből áll és az elképzelés szerint a legkülönbözőbb hajtásmódokat helyettesíti valamennyi teljesítményosztályban. Az FAG SmartCheck elnevezésű egycsatornás rezgéselemző rendszer legújabb generációja, a FAG DTECT X1s elnevezésű többcsatornás rezgéselemző rendszer, FAG Concept2 elnevezésű automata kenőanyag adagoló, az FAG WearDebrisCheck elnevezésű olajrészecske számláló valamint az FAG Xeleris elnevezésű fordulatszámmérő modul integrálva van a meghajtásba. Az innovatív fordulatszámmérő modul kiemelkedő tulajdonsága, hogy az érzékelő nem befolyásolja a hajtórúd torziós merevségét, mivel a hajtótengely csupán mágnesesen kondicionált. A hajtómű dinamikus viselkedése változatlan marad.

Hogy milyen műszaki és vállalatgazdasági előrelépéseket lehet elérni az egyes termékekkel, azt a Schaeffler fejlesztőmérnökei bemutatják a Hannoveri Vásáron, a 17-es csarnok A37-es standján.

Elfogadom