A Schaeffler felgyorsítja az átalakulást

2018.02.01 | Herzogenaurach

• Nyilvánosságra hozta a vállalat a 2017-es üzleti év eredményére vonatkozó irányértékeket
  • 2017-ben árfolyamhatásoktól megtisztítva 5,9 százalékkal nőtt az árbevétel és 11,3 százalékkal a rendkívüli tételek előtti üzleti eredményhányad
  • Az autóipari OEM-ektől beérkezett megrendelések mértéke 2017-ben elérte a 11,5 milliárd eurót (1,3-szoros book-to-bill), az ipari üzletág megbízásainak alakulása továbbra is pozitív
  • 2018-ban felgyorsításra kerül az „Agenda 4 plusOne” kiválóság-program megvalósítása
  • Kitekintés 2018-ra: 5 és 6 százalék közötti árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel növekedés, rendkívüli tételek előtti üzleti eredményhányad 10,5 és 11,5 százalék közötti szinten

A globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler cég a mai napon nyilvánosságra hozta a 2017-es üzleti évre vonatkozó előzetes irányértékeket. A vállalat megerősítette az árbevétel növekedésének 2018. január 15-én már ismertetett 5,9 százalékos mértékét, mellyel meghaladta a 2017-re tervezett 4 és 5 százalék közötti értéket. Összességében 14,0 milliárd euróra növekedett az árbevétel 2017-ben (előző év: 13,3 milliárd euró). A negyedik negyedévben az árbevétel elérte a közel 3,5 milliárdos mértéket. Ez 2017. negyedik negyedévében az árbevétel 8,5 százalékos növekedésének felel meg, árfolyamhatásoktól megtisztítva.

A teljes 2017-es évben mindkét üzletág hozzájárult az árbevétel pozitív alakulásához. Míg az autóipari üzletág árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztítva 5,9 százalékos növekedést ért el 2017-ben, addig az ipari üzletág árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétele 5,7 százalék volt. Ugyanakkor az ipari üzletág a negyedik negyedévben árfolyamhatásoktól megtisztítva 9,1 százalékkal nőtt és ezzel erősebb növekedést mutatott, mint az autóipari üzletág.

Ugyancsak örömteli az autóipari OEM-üzletág beérkező megrendeléseinek alakulása, mely az egész évre vonatkozóan elérte a 11,5 milliárd eurót. Ez 1,3-szoros „book-to-bill” rátának felel meg, mely ráta a rendelésállományt mutatja az elmúlt üzleti év árbevételéhez viszonyítva. Az ipari üzletág bejövő megrendeléseinek alakulása továbbra is pozitív.

Ennek alapján a Schaeffler-csoport 2017-ben 1.584 millió euró összegű rendkívüli tételek előtti üzleti eredményt ért el (előző év: 1.700 millió euró). Ez 11,3 százalékos rendkívüli tételek előtti üzleti nyereséghányadnak felel meg (előző év: 12,7 százalék). Ezzel az üzleti nyereséghányad a 2017-es üzleti évre előirányzott 11-12 százalékos szinten volt.

Az autóipari üzletág az elmúlt üzleti évben 12,2 százalékos üzleti nyereséghányadot ért el (előző év: 14,3 százalék). Az üzleti nyereséghányad visszaesését különösen a mutatószám 2017. második negyedévben mutatott átmeneti gyenge alakulása eredményezte. Az ipari üzletág a rendkívüli tételek előtti üzleti nyereséghányad 8,1 százalékra történő növekedését könyvelhette el (előző év: 7,3 százalék).

A 2017-es üzleti évben a szabad cash flow mértéke 488 millió euró volt (előző év: 735 millió euró). Ez a szám közel 27 millió euró mértékű mergers & acquisitons (cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységekből adódó nettó kifizetéséket foglal magában. Ennek a terhelésnek a figyelembe vétele nélkül a szabad cash flow valamivel a 2017-es üzleti évre tervezett 500 millió eurós érték felett volt. A szabad cash flow visszaesése lényegében a beruházásokra fordított kifizetések 1.273 millió euróra történő emelkedéséből adódott (előző év: 1.146 millió euró). A beruházási kvóta (capex-kvóta), vagyis a beruházási kiadások alakulása a konszern árbevételének arányában, 9,1 százalék volt (előző év: 8,6 százalék).

„Az „Agenda 4 plusOne” kiválóság-programunkkal és annak 20 kezdeményezésével letettük az alapját annak, hogy a Schaeffler-csoport még inkább jövőképes legyen. Ahogy minden átalakítási programnál, így az „Agenda 4 plusOne” esetében is éppen a kezdeti szakaszban olyan egyszeri ráfordítások és beruházások merülnek fel, melyek befolyásolni fogják az eredményünket 2018-ban is. 2018-ra a program megvalósításának gyorsítását foganatosítottuk meg. A 2020-ra megfogalmazott pénzügyi ambícióinkhoz tartjuk magunkat”, mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgató Tanácsának Elnöke.

A 2018-as évre a Schaeffler-csoport 5 és 6 százalék közötti árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel növekedéssel számol. A vállalat egyúttal abból indul ki, hogy 10,5 és 11,5 százalék közötti rendkívüli tételek előtti üzleti eredményhányadot tud kigazdálkodni. A 2018-as évre közel 450 millió euró mértékű mergers & acquisitons tevékenységek előtti szabad cash flow az elvárás.

A Schaeffler AG 2018. március 7-én, egy mérlegadatokat bemutató sajtókonferencián Münchenben fogja ismertetni a 2017-es évre vonatkozó pénzügyi számokat és fog további részleteket bemutatni a 2018-as terveket illetően.

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések
Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetőek olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

Közzétevő: Schaeffler AG