Sajtóközlemény Autistákat segítő alapítványt támogat a Schaeffler Savaria

2018.10.10 | Szombathely

Több területen támogatja a Schaeffler Savaria az Esőemberke alapítványt. A támogatással a vállalat nemcsak társadalmi elkötelezettségét fejezi ki, hanem az autistákat segítő szervezet mindennapjainak megkönnyítéséhez is hozzájárul.

Nádorné Vörös Ibolya, az Esőemberke Alapítvány Kuratóriumának elnöke nemrég egy kéréssel fordult a vállalat felé, támogatást és partnerséget kért a Holnap Háza Lakóotthon és a Ma Háza Foglalkoztató fenntartásához, további biztonságos működtetéséhez. A leginkább sürgető probléma - amely megoldásához segítségre szorultak - a Lakóotthon kazánjának mielőbbi cseréje volt, mely nélkül nem tudták volna a téli szezonban biztosítani a fűtést a lakók számára.
A szombathelyi telephely vezetőségének részéről pozitív válasz érkezett a megkeresésre. A vállalat által nyújtott, több, mint 3 millió forintos támogatásnak köszönhetően megkezdődhetett az alapítvány fűtőrendszerének cseréje, illetve a napkollektoros rendszer korszerűsítése.

A Schaeffler Savaria Kft. vezetősége – a támogatás második lépéseként - október közepén önkéntes munka keretében 80 levendula tövet ültetett a szervezet számára. Az ültetésben az Esőemberke Alapítvány képviselői és a lakók is részt vettek. A több, mint 100 m2-es területre angol szabadgyökeres levendulákat telepítettek. Ezzel az alapítvány a lakók számára további értékteremtő tevékenységi lehetőséget biztosíthat, továbbá több bevételhez is juthatnak a jövőben. A vállalat már arról is megegyezett az Esőemberke Alapítvánnyal, hogy 2019-ben a növények felhasználásával, a lakók által készített ajándéktárgyakból rendelni fognak a szervezettől, ezzel is bevételt biztosítva számukra.

„Az Esőemberke Alapítvány a Vas megyei autisták nevében hálásan köszöni a Schaeffler Savaria Kft. vezetőinek, hogy meglátogatták intézményeinket, megértették és elismerik hivatásunkat, tevékenységünket, és gyors segítséget nyújtottak. Bizakodunk benne, hogy az elindult együttműködés hosszú távú és termékeny lesz” – mondta Nádorné Vörös Ibolya, az Esőemberke Alapítvány Kuratóriumának elnöke.
Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője kiemelte, „örömünkre szolgál, hogy segíthetjük a szervezet munkáját, elősegíthetjük a Lakóotthon további biztonságot működését, és így a megváltozott munkaképességű embertársaink életminőségének javulásához is hozzájárulhatunk.”

Az Esőemberke Alapítvány 1997-ben jött létre, célja a Vas megyében autizmussal élők és családjaik összefogása, rehabilitációjuk támogatása, életminőségük javítása. A Holnap Háza Lakóotthon 2009-ben kezdte meg működését, a Ma Háza 20 fős foglalkoztató pedig 2016 óta működik.
A foglalkoztató biztosítja a helyszínt, hogy a Lakóotthon lakói és a szombathelyi, családban élő autisták, illetve egyéb megváltozott munkaképességű munkatársak együtt dolgozhassanak, értékteremtő munkát végezhessenek.

A Lakóotthon pedig 10 apartman jellegű lakóegységből és közös használatú helyiségekből áll. Így tehát maximum 10 autista fiatalnak nyújthat lakhatást, terápiás lehetőségeket, foglalkoztatást, támogatást. Nyolcan munkálkodnak azon, hogy a szervezet magas szintű szolgáltatással biztosítsa a kiegyensúlyozott, boldog és teljes életet a fiatalok számára: egyéni fejlesztő órák, terápiás foglalkozások, szabadidős- és munkatevékenységek váltják egymást a napirendben. A mindennapokban sokat segít a nehézségekkel küzdő lakók számára a képcserés kommunikáció (PECS) és a naptárak alkalmazása. Az alapítvány dolgozói törekednek arra, hogy a fiatalok saját egyéni képességeikhez és erősségeikhez illő, értékes munkát végezhessenek: fűszer- és gyógynövénytermesztés és feldolgozás, parkgondozás, csomagolási feladatok, takarítás, irodai kisegítő munka. Saját termesztésű, a lakók által feldolgozott levendulából készülnek például illatzacskóik is, melyeket értékesítenek, így bevételi forrást jelentenek számukra.

A Schaeffler-csoport négy vállalati értékének egyike a fenntarthatóság. A jövő és a társadalom iránti felelősségvállalás a vállalatcsoport számára magától értetendő feladat, kiemelten fontos kérdés. A konszern társadalmi elkötelezettsége több területre összpontosul: oktatás és tudomány, egészség és társadalom, sport és kultúra.

Közzétevő: Schaeffler AG