A Schaeffler AG 2019. évi közgyűlése

Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke és Georg F. W. Schaeffler a Schaeffler AG éves közgyűlésén

2019.04.24 | Herzogenaurach

• Elsőbbségi részvényenként 55 centes osztalék kifizetése
  • Közel 730 résztvevő, nagy érdeklődés
  • Az Igazgatótanács ismerteti a Schaeffler-csoport átalakulását
  • A részvényesek Felügyelőbizottsági képviselőinek szabályos megválasztása

A Schaeffler AG idei közgyűlése iránt nagy érdeklődés mutatkozott. Közel 730 részvényes érkezett Nürnbergbe a Frankenhalle rendezvényközpontba. A részvényesek megszavazták az előző évhez képest változatlan mértékű, elsőbbségi részvényenként 55 centes osztalék kifizetését. A vállalat tőzsdei bevezetését követő negyedik évben az osztalékfizetési ráta a részvényeseknek beszámítandó rendkívüli hatások előtti konszernszintű eredményre vonatkoztatva közel 40 százalékos, és ezzel a célként kitűzött 30 és 40 százalék közötti tartomány felső részében van.

Pozitív jelzés a tőkepiac felé

Az osztalékfizetés változatlan mértéke világos és egyúttal pozitív jelzés a tőkepiac felé – főleg annak fényében, hogy a vállalatnak a legtöbb autóipari üzletágban tevékenykedő versenytársához hasonlóan – főleg 2018 második felében – jelentős árfolyamveszteséget kellett elkönyvelnie. A jó cash-flow és a pénzügyi mutatószámok további javulása a vállalat jó pénzügyi bázisáról tanúskodnak, továbbá ezek teszik lehetővé az osztalék előző évi szinten tartását.

„Az előző üzleti év egy hullámvölgyekkel és hullámhegyekkel tarkított év volt. Az összes változás ellenére tartjuk az irányt, és továbbra is aktívan és eltökélten fogjuk alakítani a Schaeffler-csoport jövőjét. Változatlanul ragaszkodunk a stratégiánkhoz, valamint az autóipari és ipari beszállítói státusznak megfelelő szervezeti felépítéshez. A Schaeffler mozgásban marad, és következetesen folytatjuk az átalakulást” - jelentette ki Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.

Az üzleti folyamatok 2019 első hónapjaira jellemző alakulását tekintve Klaus Rosenfeld elmondta, hogy a Schaeffler nagy kihívást jelentő piaci körülmények között, azonban a tervnek megfelelően indította az üzleti évet. Feltételezhető, hogy a növekedés dinamikája majd csak az év második felében fog ismét gyorsulni. A vállalat május elején teszi közzé a 2019. első negyedévre vonatkozó jelentését is.

Új tagok a Schaeffler AG Felügyelőbizottságában

A közgyűlésen a szabályoknak megfelelően megválasztásra került a részvényesek tíz képviselője a Schaeffler AG Felügyelőbizottságába.

A választással nyolc Felügyelőbizottsági tagot erősítettek meg pozíciójában. A következő személyeket választották újra: Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann, Georg F. W. Schaeffler, Prof. Dr.-Ing. Hans-Jörg Bullinger, Dr. Holger Engelmann, Prof. Dr. Bernd Gottschalk, Robin Stalker, Prof. KR Ing. Siegfried Wolf és Prof. Dr.-Ing. Tong Zhang. Új felügyelő bizottsági tagként került megválasztásra Sabine Bendiek és Sabrina Soussan.

Sabine Bendiek a Microsoft Deutschland GmbH. ügyvezető igazgatója. Több éves tapasztalattal rendelkezik a digitalizáció, az IT és a mesterséges intelligencia területein.

Sabrina Soussan a Siemens Mobility GmbH ügyvezetője, és egyúttal ő irányítja a Siemens „Rolling Stock” elnevezésű üzletágát is. A Siemens Mobility a kötöttpályás, közúti közlekedés, valamint a mobilitás témakörében kínál innovatív megoldásokat világszerte.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy Bendiek asszonnyal és Soussan asszonnyal két, erős technológiai háttérrel rendelkező vezetőt sikerült megnyernünk a Schaeffler AG Felügyelőbizottsága számára. Tudásuk és tapasztalatuk erősíteni fogja a testületet, különösen fontos ez a digitalizációt és technológiát érintő kérdésekben” - nyilatkozta Georg F. W. Schaeffler, a Felügyelőbizottság elnöke.

A szavazás eredménye, valamint az Igazgatótanács elnökének a közgyűléssel kapcsolatban készített jelentése elérhető a www.schaeffler.com/agm oldalon.

Az üzleti jelentés pedig a következő oldalon olvasható: www.schaeffler-annual-report.com

Közzétevő: Schaeffler AG