Hamm: a menedzsment felvásárolja a gyárat

A németországi Schaeffler Friction Products Hamm GmbH július 1-től INNO FRICTION GmbH-ként működik tovább. Mind a 110 pozíció megmarad.

2019.07.01 | Szombathely

• A vezetői kivásárlás (angol rövidítés: MBO) lehetővé teszi a gyár működésének folytatását
  • A menedzsment jó esélyt lát a fejlődésre az önálló üzlet tekintetében
  • Új név: INNO FRICTION GmbH
  • A RACE-program folytatódik

A globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler vállalat és a Schaeffler Friction Products Hamm GmbH menedzsmentje múlt pénteken aláírta a szerződést, miszerint július 1-től a vezetőség lesz a társaság új tulajdonosa. A vezetői kivásárlással (angol rövidítés: MBO) megmarad mind a 110 munkahely a németországi telephelyen. A vételárat illetően az érintettek titoktartásban állapodtak meg. A tranzakció rövidesen lezárásra kerül, az üzletrész-értékesítésre nem vonatkozik a versenyjogi engedélyezési kötelezettség. Az új társaság cégneve INNO FRICTION GmbH.

Hamm városában ezidáig elsősorban a Schaeffler-csoport részére gyártottak tartólemezes súrlódóbetéteket száraz duplakuplungokhoz. Ez az alkatrész tette ki a társaság árbevételének körülbelül 60 százalékát. Az elmúlt időszakban azonban tartósan és jelentősen visszaesett a kereslet.

A hammi gyár ezenkívül külső ipari és autóipari vevőknek szállít különböző speciális megoldásokat a súrlódástechnika területén, többek között az mezőgazdasági ágazatnak, valamint felvonórendszerekhez, elektromágneses fékekhez és szélerőművekhez. Míg a duplakuplunghoz szállított betétek gyártása a hammi telephelyen előreláthatólag 2020/2021-ig kifut, addig a menedzsment továbbra is jó fejlődési és növekedési potenciált lát a telephelyben.

Matthias Zink, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának tagja és az Autóipari terület vezérigazgatója elmondta: „A hammi gyár eladása fontos lépés a RACE-program végrehajtását illetően. A telephely jövőjével kapcsolatban több opciót is megvizsgáltunk, és örülünk, hogy ezzel a megoldással valamennyi érintett számára a lehető legjobb utat sikerült megtalálni. A vállalat a Schaeffler-csoporton kívül lényegesen agilisabban és a nagyobb összpontosítással tud tevékenykedni. Ez a lépés egyúttal lehetővé teszi számunkra, hogy a továbbiakban még erőteljesebben koncentráljunk a jövő fontos területeire, így az e-mobilitásra és az autonóm vezetésre. A hammi megoldással egyúttal azt is jelezzük, hogy a RACE-program végrehajtásának keretében lehetőség szerint el akarjuk kerülni a gyárbezárásokat, és döntéshozatal előtt minden egyéb opciót behatóan elemeztünk.”

Az gyár eddigi ügyvezetője és egyúttal az új társaság jövőbeni ügyvezetője, Dr. Christian Spandern, elmondta: „Jómagam és az ügyvezetésben dolgozó kollégáim, Dr. Vera Rührup, Frank Steinhauer, Stefan Löhr örülünk, hogy a jövőben a vállalat olyan új fejlődési szakaszát tudjuk elindítani a Hamm városában található telephelyen, amely munkavállalóink, vevőink és beszállítóink érdekét szolgálja. Az eddigi üzleti kapcsolatok változatlanul folytatódnak, és továbbra is fennmarad a szoros együttműködés a Schaeffler-csoporttal. Egyúttal továbbra is lehetőséget látunk a telephely növekedésére, különösen az ipari üzletágban.”

Közzétevő: Schaeffler Savaria Kft.