A Schaeffler a 2019-es IAA kiállításon Zöld lámpa - minden a fenntarthatóság jegyében

A Schaeffler Mover augusztusban elnyerte a német mobilitási díjat.

2019.09.02 | Szombathely/Frankfurt

• A Schaeffler bemutatja az IAA kiállításon (9. csarnok, A07-es stand), hogyan kivitelezhető innovatív módon a fenntartható mobilitást
  • A központi témák: a hajtástechnológiák optimalizálása és az energialánc holisztikus megközelítése
  • Schaeffler Mover, a városi közlekedés koncepciója
  • Termékújdonságok, a jövő mobilitási koncepcióinak kulcsfontosságú technológiái: Schaeffler elektromos motor, hibrid meghajtás, Schaeffler Intelligens Sarok Modul és az elektronikus járművezérlő rendszer (drive-by-wire)

A párizsi klímaegyezmény két fokos célértékének eléréséhez lényegesen csökkenteni kell a CO2-kibocsátást a közlekedési szektorban. Ez a kihívás a Schaeffler-csoport számára is kiemelt téma. A „Making Mobility Sustainable and Autonomous” mottóval a vállalat a 2019-es frankfurti IAA kiállításon azt a kérdést helyezi a középpontba, hogy miként lehet innovatív módon kialakítani a fenntartható mobilitást. „A most zajló változásokat jó esélynek tekintjük, hogy technológiáinkkal innovatív módon alakítsuk a fenntartható mobilitást az erőátviteli rendszerek és hajtóművek területén” - mondja Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. Az IAA kiállításon a mobilitás teljes energialáncának holisztikus megközelítése, valamint a rendszerszintű megoldásokat kínáló innovatív termékújdonságok állnak a középpontban. A vállalat először mutatja be a különböző teljesítményekre képes Schaeffler-elektromotorokat. A kiállításon mutatják be továbbá a dedikált hibrid hajtóműveket, a 90 fokos kormányzási szöggel működő Schaeffler Intelligens Sarok Modult, illetve az elektronikus járművezérlő rendszert (drive-by-wire), mely az autonóm vezetés kulcsfontosságú technológiáját jelenti, valamint a Schaeffler Mover-t, a városi mobilitás legújabb koncepcióját.

A figyelem középpontjában: a teljes energialánc
A Schaeffler autóipari és ipari beszállítóként fokozott figyelmet szentel a teljes energialáncra, és ennek megfelelően rendszer- és termékmegoldásokat kínál a regeneratív energiatermelés területén is. „Ha fenntarthatóak akarunk lenni, akkor az energialáncot holisztikusan kell megközelíteni. A CO2-mérleg szempontjából nem az a fontos, hogy hol keletkeznek a kibocsátások” – emeli ki Klaus Rosenfeld. A megújuló energiák rendszertelen rendelkezésre állását a villamos energia tárolását megvalósító technológiákkal kell ellensúlyozni. Ezen a területen egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az olyan alternatív megoldások, mint a hidrogén. A tüzelőanyag-cellák komponenseinek első fejlesztései során a Schaeffler az anyagtechnológia, valamint az átalakítási- és felületkezelési technológia hagyományos módszereit használja. A vállalat az ipar és autóipar szinte valamennyi területén képviselteti magát, ily módon jelen van az energiatermeléstől egészen a járművek felhasználásig.

Az elektromotorok sorozatgyártásának indítása
A CO2-kibocsátás csökkentése szempontjából nagy jelentőséggel bír az erőátviteli rendszerek elektromosítása. Az IAA kiállításon a Schaeffler bemutatja, hogyan segíti a vállalat a járműgyártókat az elektromobilitás felé vezető úton az elektromosítási lehetőségek széles tárházával. „Termékeink lefedik a lehetőségek széles skáláját: a mild hibrid megoldásoktól kezdve a teljesen hibrid és a plug-in hibrid járműveken keresztül egészen a nagyteljesítményű elektromotorokig, melyek alkalmasak a tisztán elektromos járművekben történő alkalmazásra” - hangsúlyozza Matthias Zink, a Schaeffler AG autóipari területének vezérigazgatója.

A vállalat megkezdte a 48-800 Voltos 15-300 kW teljesítményű e-motorok sorozatgyártásra alkalmas fejlesztését. 2021-ben elindul az e-motorok gyártása az egyik vezető európai autógyártó több elektromos járművéhez. A hibridizáció tekintetében a Schaeffler a hibrid erőátvitelt (dedicated hybrid transmission, DHT) helyezi a középpontba, mely egyesíti az elektromos motort és a hajtóművet, és ezzel egy zárt szerkezeti és funkcionális egység jön létre.

Schaeffler Mover, a városi mobilitás koncepciója
Az egyre nagyobb mértékű városiasodás is befolyásolja a holnap mobilitását. Az IAA kiállításon a Schaeffler bemutatja a Schaeffler Mover – egy önvezető és nagy mértékben rugalmas fejlesztési platform - legújabb változatát, melynél számos új Schaeffler-technológia került alkalmazásra. A koncepcióautó központi része a gördülő váz, illetve a Space Drive elektronikus járművezérlő rendszer. A négy Schaeffler Intelligens Sarok Modulban valamennyi motor- és futóműkomponens helytakarékos módon, egy szerkezeti egységben került kialakításra, így a Schaeffler Mover számos felhasználási területre alkalmassá vált. A koncepció a közelmúltban elnyerte a német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztériumának mobilitási díját. „A Schaeffler nemcsak innovatív hajtástechnológiákat kínál, hanem megoldásokat fejleszt a legkorszerűbb mobilitási koncepciókhoz. Így alakítjuk aktívan a holnap fenntartható mobilitását” – mondja hozzá Klaus Rosenfeld.

Közzétevő: Schaeffler-csoport Magyarország