Fenntartható alternatív hajtásrendszerek A Schaeffler az üzemanyagcellák kulcsfontosságú komponenseit fejleszti és gyártja

Bipoláris lemezek képezik az üzemanyagcellás rendszer magját.

2019.10.15 | SZOMBETHELY/TOKIÓ

• Bipoláris lemezek képezik az üzemanyagcella magját
  • Tökéletes anyagtechnológia, formálási- és felülettechnológia
  • Az üzemanyagcellák jelentősen hozzájárulnak a fenntartható mobilitás kialakításához
  • A Schaeffler bemutatja az innováció által vezérelt mobilitás jövőképét a Tokyo Motor Show-n

A megújuló energiaforrások kiszámíthatatlan elérhetősége miatt új energiahordozókra és villamosenergia-tároló technológiákra van szükség. Csak így érhető el a holnap fenntartható mobilitása. Az alternatív erőforrások, mint például a hidrogén – amely szinte korlátlan mennyiségben elérhető a Földön – egyre fontosabbá válnak. A Schaeffler felismerte a hidrogénben – a jövő energiahordozójában – rejlő hatalmas potenciált, és kidolgozta az üzemanyagcellák és üzemanyagcella-kötegek kulcskomponenseit, az úgynevezett fém bipoláris lemezeket (metallic bipolar plates). A fejlesztések során a vállalat az anyag-, a formálási- és a felülettechnológiában szerzett alapvető szaktudását használja fel. A vállalatcsoport fő erejét az jelenti, hogy jelenléte erős az ipari és az autóipari szegmensben, és az energialánc minden pontján érintett szereplő: az energia termelésétől a járművekben történő felhasználásáig. “Szeretnénk az egész energialánc szempontjából fenntartható, CO2-semleges és egyedülálló mobilitás formálásához hozzájárulni” - mondta Uwe Wagner, a Schaeffler AG technológiai vezérigazgatója. “A globális CO2-kibocsátás problémáját nem lehet pusztán elektromos járművekkel megoldani. A tehergépjárművek számára alapvetően szükségessé válnak az alternatív energiatároló rendszerek, illetve a hidrogén, mely az üzemanyagcellával kombinálva kiemelkedő lehetőségeket kínál. A hibrid tárolórendszerek, azaz az akkumulátor és a hidrogén kombinációi szintén vonzó megoldást jelenthetnek a személygépkocsik esetében.”

Az üzemanyagcella a fenntartható mobilitás kulcsa

A Schaeffler egy ideje az üzemanyagcellák kulcsfontosságú alkotóelemeinek hozzáadott értékére összpontosít – ezen a területen is mélyreható szakértelmét alkalmazza. A bipoláris lemezek gyártásának alapja a precíz megformálás és a rendkívül vékony réteggel való bevonás, amelyek az üzemanyagcella-rendszer magját képezik. Az üzemanyagcella-kötegek olyan energiaátalakítók, amelyek lehetővé teszik, hogy a H2 reakcióba lépjen az O2-vel, így víz jöhet létre. A folyamat során előállított villamosenergia felhasználható az adott jármű elektromos motorjának meghajtására. A Schaeffler optimalizált üzemanyagcellás rendszereinek portfólióját további szakterületekkel bővíti: például elektronikus vezérlőrendszerekkel, speciális aerosztatikus csapágyakkal, intelligens hőkezelő modulokkal, illetve passzív hidrogénkeringtetéshez alkalmas komponensekkel.

Schaeffler és a Tokyo Motor Show

A „fenntartható és autonóm mobilitást alkotunk” mottó alatt a Schaeffler a 46. Tokyo Motor Show keretében mutatta be holisztikus megközelítését a jövőbeli, fenntartható energialáncokra és a CO2 semleges mobilitási megoldásokra vonatkozóan, valamint prezentálta az üzemanyagcellákkal kapcsolatos szakértelmét. A kiállításon megjelenő standon szerepeltek a különféle teljesítményosztályú, épp sorozatgyártásra kerülő új Schaeffler elektromotorok – melyek megoldásokkal szolgálnak az intelligens hátsó kormányzáshoz. A Schaeffler Intelligens Sarokmodulja képes a kormányzási tartomány 90 fokra való kiszélesítésére. Emellett az elektronikus járművezérlő rendszer (drive-by-wire), az önvezető autók kulcsfontosságú technológiája, és a Schaeffler Mover, a városi mobilitás koncepciója is bemutatásra került.

Közzétevő: Schaeffler-csoport Magyarország