Az ABT és a Schaeffler stratégiai együttműködése: könnyű haszongépjárművek elektromosítása

2019.12.03 | Herzogenaurach

• Az ABT-Schaeffler stratégiai együttműködés a Volkswagen könnyű haszongépjárműveinek elektromosításával indul
  • A járművek átalakításával kapcsolatos elképzelésekhez az ABT tapasztalatával, rugalmasságával, míg a Schaeffler a műszaki szakértelmével, gyártási kompetenciájával és pénzügyi erejével járul hozzá
  • A városi közlekedés és szállítmányozás területének elektromosításában nagy világpiaci potenciál rejlik, a könnyű haszongépjárművek szegmense kiválóan alkalmas az autonóm vezetés még szélesebb elterjesztésére
  • Az ABT és a Schaeffler a Formula E-ben már sikeresen együttműködik

A Schaeffler-csoport és az ABT e-Line GmbH (továbbiakban: ABT e-Line) stratégiai együttműködésben állapodott meg a könnyű haszongépjárművek (legfeljebb 3,5 tonnáig) elektromosításával kapcsolatban. Az ABT e-Line - az ABT Holding 100 százalékos leányvállalata - a Volkswagen haszongépjárművek prémium partnereként megbízást kapott a könnyű haszongépjárművek, mint például a T6-os és Caddy modellek teljes elektromosítását illetően, valamint ők felelnek az elektromos hajtásláncért, beleértve a garanciát is.

A Schaeffler-csoport, mely a Formula E-ben technológiai partnerség keretében 2014 óta végez úttörő munkát az ABT-csoporttal közösen, technológiai és – a versenyhivatal jóváhagyásával – vezetői szakértelmével járul hozzá a partnerséghez, továbbá elektromos hajtáslánchoz kapcsolódó technológiai megoldásokat fog fejleszteni és biztosítani. Az első időszakban többek között a VW-vel és az ABT-vel közösen egészen a koncepciótól a jóváhagyásig a projekt menedzsmentjén, valamint a rendszerbeszállítói menedzsmenten lesz a hangsúly. A Schaeffler a beszerzés, a gyártás és a minőségbiztosítás területén rendelkezik még olyan jelentős szakértelemmel, mely jelentős szerepet kap az együttműködésben. A VW könnyű haszongépjárműveinek átalakítása érdekében a Schaeffler Mérnöksége már most is fejleszt vezérlő elektronikát az ABT e-Line részére.

A Schaeffler-csoport és az ABT e-Line kooperációjának célja az elektromos hajtásláncok továbbfejlesztése, valamint azok járművekbe való integrációja és szerelése - elsősorban a könnyű haszongépjárművek és a speciális járművek tekintetében. További célkitűzés flexibilis mechatronikai futómű-megoldások kifejlesztése is. A Schaeffler-csoport középtávon lehetőséget lát további megrendelésekre, valamint kisebb és közepes szériákra a könnyű haszongépjárművek és a speciális járművek területén.

A könnyű haszongépjárművek szegmense elsősorban a városi közlekedést tekintve játszik komoly szerepet azon törekvéseknél, melyek csökkenteni kívánják a kibocsátásokat a városi környezetben. Ráadásul a gyártóknak a könnyű haszongépjárművek szegmensét érintő kibocsátások tekintetében a törvényileg előírt felső határértékeket is teljesíteniük kell – a személygépkocsi-flotta értékeinek beszámításra nincs lehetőség. A napjainkban rendelkezésre álló elektromotorok teljesítőképessége a könnyű haszongépjárművek szegmensében messzemenőkig meg tud felelni a városi közlekedés jellegzetes követelményeinek.

A szegmens jelentős szerepet játszik továbbá a modern mobilitási koncepcióknál, hiszen a nagyvárosokban az egész világon jelentős mértékben nő a kereslet a tisztább, hatékonyabb és gazdaságosabb mobilitás iránt, amire a szolgáltatók fel is készülnek. A szállítás - ideértve a személyszállítást is - és a logisztika területén hatalmas potenciál rejlik a (teljesen) autonóm vezetés megoldásainak meghonosításában.

Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke elmondta: „Az ABT-csoporttal a Formula E területén folytatott, bizalmon alapuló és sikeres együttműködésből kiindulva határoztunk úgy, hogy közösen vágunk bele a haszongépjárművek elektromosításába. Az ABT cég vállalkozó szelleme és a Schaeffler rendszerszintű megközelítése, valamint a hajtásláncok és futóművek területén lévő jelentős kompetenciáink teszik lehetővé, hogy közösen hozzunk létre valami újat, és gyorsabban érjünk el látható eredményeket. Ez egy bevált partnerség, mely előnyt valamennyi résztvevő számára, egyúttal innovatív, bátor és sok üzleti lehetőséget kínál! Van jövője!”

Hans-Jürgen Abt, az ABT Sportsline GmbH ügyvezető tulajdonosa elmondta: „A Schaeffler és az ABT már néhány éve együttműködik teljes bizalommal, nagy szenvedéllyel, újító szellemben és a legnagyobb profizmussal. Ugyanígy vágunk bele most ebbe a projektbe is. A Volkswagen haszongépjárművekkel másfél évvel ezelőtt elindított együttműködés az ABT-nek egy ambiciózus projektet jelent, és büszke vagyok arra, hogy hamarosan láthatjuk az utcán az első elektromos ABT-járműveket. A Schaefflerrel, mint stratégia partnerrel és a műszaki szakértelmével felkészülten állunk az új kihívások elé az elektromosítás területén.”

Közzétevő: Schaeffler Technologies AG & Co. KG