A Schaeffler csatlakozik a globális hidrogén kezdeményezéshez

A bipoláris lemezek fontos komponensei az üzemanyagcelláknak.

2020.01.15 | Szombathely

• A Schaeffler a Hidrogén Tanács tagja lett
  • Közösen folytatódik a hidrogéntechnológia tömegpiaci terjesztése
  • A Schaeffler a hidrogénnel működtetett üzemanyagcellákhoz fejleszt és gyárt kulcsfontosságú komponenseket

A Schaeffler erősíti a hidrogéntechnológia iránti elkötelezettségét: az autóipari és ipari beszállító mostantól az egész világon tevékenykedő belgiumi székhelyű Hidrogén Tanácsnak operatív irányításból is részt vállaló tagja. A kezdeményezésben 77 vezető vállalat vesz részt az energia, a közlekedés és az ipar területéről. A tagok célja a hidrogéntechnológia szélesebb körű elterjesztése az ipar területén.

A hidrogéntechnológiák globális elterjesztése
„Az egész energialánc szempontjából fenntartható, CO2-semleges mobilitást kívánunk kialakítani. Ennek során bízunk a zöld hidrogénben rejlő hatalmas jövőbeni lehetőségekben a teljes értékteremtési lánc mentén” - mondja Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. „A Hidrogén Tanácsba történő belépés lehetővé teszi számunkra, hogy erős partnerekkel közösen vegyünk részt a hidrogéntechnológiák szélesebb körű elterjesztésében.”

A maximális fenntarthatóság és CO2-semlegesség célkitűzéssel a Schaeffler autóipari és ipari beszállítóként formálja a mobilitást és az ahhoz kapcsolódó energialáncot. „A hidrogéntechnológia óriási lehetőséget jelent – mind az energia tárolása, mind pedig a kibocsátásmentes meghajtással kapcsolatos lehetőségek tekintetében” – emeli ki Klaus Rosenfeld. „A jövő hidrogéngazdálkodásának kulcsfontosságú komponenseinek hatékony nagyszériás gyártását segíti az anyag-, a formálási- és a felülettechnológiában szerzett alapvető szaktudásunk, mely egyben jelentős mértékben járul hozzá vállalatunk sikeréhez is.”

Fontos stratégiai feladatunk a kutatási és fejlesztési kapcsolataink bővítése az üzemanyagcellák komponenseinek fejlesztése és tesztelése érdekében. A Schaeffler már a tavaly csatlakozott a Bajorországi Hidrogén Szövetséghez.

Üzemanyagcellák kulcsfontosságú komponensei
A Schaeffler már egy ideje nagy hangsúlyt fektet az üzemanyagcellák kulcsfontosságú komponenseinek hozzáadott értékteremtési folyamatára. Precíz megformálással és rendkívül vékony réteggel történő bevonatkészítési eljárással olyan bipoláris lemezek készülnek, melyek az úgynevezett üzemanyagcella-kötegekbe rétegelve az üzemanyagcella-rendszer fontos alkotórészeit jelentik. Az üzemanyagcella-kötegek olyan energiaátalakítók, melyek lehetővé teszik, hogy a H₂ reakcióba lépjen az O₂-vel, így víz jöhet létre. A reakció során villamosenergia keletkezik, mely a jármű elektromos motorjának meghajtására használható. A Schaeffler optimalizált üzemanyagcellás rendszereinek portfólióját további szakterületekkel bővíti, mint például elektronikus vezérlőrendszerekkel, speciális nagyteljesítményű csapágyakkal, intelligens hőkezelő modulokkal, illetve passzív hidrogénkeringtetéshez alkalmas komponensekkel.