Innovatív komponensek robotokhoz és kollaboratív robotokhoz Nagyobb hatótávolság: A Schaeffler üzemkész plug-and-play lineáris modulokkal növeli a kobotok karkinyúlását

A robotok és a kollaboratív robotok alkalmazásának növelése érdekében lehetőség van a Schaeffler lineáris egységeit vízszintes tengelyként telepíteni, és ezzel a robotok karkinyúlását megnövelni.

2020.02.12 | Szombathely

• A Schaeffler üzemkész plug-and-play lineáris moduljai horizontális lineáris tengelyként kibővítik a robotok és kobotok felhasználási területét
  • A beépítésre kész komplett rendszer pontosan hozzáigazítható az ügyfél igényeihez
  • Többrészes szerkezetként akár 18 méteres lökethosszak is lehetségesek

Az ipari robotok elterjedtek a legkülönbözőbb anyagmozgatási és megmunkálási feladatokra vonatkozó hatékony automatizálási megoldásokért folyó versenyben. A robotok és a kollaboratív robotok (kobotok) felhasználási területeinek növelése érdekében lehetősége van az ügyfeleknek arra, hogy horizontális tengelyként beépítsék a Schaeffler lineáris egységeit, és ezzel növeljék a robotok karkinyúlását.

Az ügyfelek egyedi igényeihez kialakított üzemkész plug-and-play lineáris tengely
A Schaeffler egyedi komplett megoldásként kínál egy lineáris modult az ügyfeleinek. A Schaeffler kompakt, beépítésre kész lineáris tengelye egy MDKUVE tandem modulból, a kobothoz illeszkedő adapterlemezből, egy megfelelő meghajtó egységből, konfekcionált motorkábelekből, a kobot valamennyi ellátó vezetékéhez tartozó vontató láncból és a vezérlőből áll. Az ügyfél vezérlésével történő összekapcsoláshoz profibus, profinet vagy ethercat interfészek állnak rendelkezésre. Emellett a lineáris tengelyek rendelkeznek még a motor-/váltóegységekhez való változtatható csatlakoztatási lehetőségekkel. Az ügyfél a Schaeffler-megoldás mellett használhatja akár saját hajtástechnikáját is.

A lineáris tengely az ügyfél igényeitől függően különböző hosszúságokban, MDKUVE-KGT görgős menethajtással, MDKUVE-3ZR fogasszíj-hajtással vagy meghajtóként működő lineáris motorral is kapható.

A tandem modulnál a lineáris tengely alapja, a vezetősín kettő párhuzamosan kialakított KUVE típusú profilvezető sínen (négysorú golyósorsó egységen) van vezetve. Kompakt kialakítása miatt kiválóan alkalmas nagy hord- és nyomatékterhelés alatti használatra, és a kollaboratív robotok területén történő alkalmazásra. Háromszoros fogasszíj-hajtással összekapcsolva a tandem modulok a lehető legnagyobb megbízhatóságot nyújtják.

A teherbírásra és a nyomatékbírásra vonatkozó legmagasabb követelmények mellett lehetőség van arra, hogy a vezetősín az X-life minőségű KUSE-XL 6 típusú hatsorú golyósorsó egységgel, vezetőrendszerként kerüljön alkalmazásra.

A kobotok karkinyúlásának megnövelése
Meghajtástól függően a lineáris tengelyek különböző hosszúságokban kaphatók. Akár többrészes tengelyek is elérhetők, hogy igény esetén le lehessen fedni hosszabb szakaszokat is. Ily módon a kompakt lineáris tengelyt be lehet vonni új, vagy már meglévő automatizálási megoldásokba. Mindehhez a Schaeffler szerelési és telepítési szolgáltatást is kínál.

A görgős menethajtású tandem modulok maximum 5,9 méteres hosszúságban kaphatók. Az ismétlési pontosság 0,025 mm, az elérhető sebesség pedig 1,7 m/s. Fogasszíj-hajtással akár 18 méter hosszú, többrészes lineáris tengelyek is kialakíthatók, és ezzel különösen hosszú lökethosszak is lehetővé válnak, ráadásul akár 5 m/másodperces sebesség is elérhető. Az ismétlési pontosság +/- 0,1 mm.

Nagy teljesítményük és kompakt kialakításuk miatt a beépítésre kész lineáris tengelyek felhasználási területe a kollaboratív robotokban történő alkalmazás mellett mindenekelőtt az anyagmozgató- és szerelő berendezések környezete, valamint a gyártásautomatizálás.