A teljes átláthatóság kiküszöböli a gépleállásból adódó költségeket A Schaeffler folyamatosan bővíti a szolgáltatásokkal kapcsolatos portfólióját

A mechanikus rezgéseken alapuló állapotfelügyelő rendszerek jól bevált eszközök a gépek nem tervezett leállásainak elkerüléséhez, és ezzel a termelés veszteségeinek kiküszöböléshez.

2020.02.12 | Szombathely

• Három állapotfelügyelő rendszer a különböző vevői igényekhez és eszközökhöz
  • Schaeffler OPTIME: a legújabb termék a portfólióban
  • A Schaeffler gördülőcsapágyakkal kapcsolatos ismereteit hasznosíthatják az applikáció segítségével a karbantartók és a berendezések üzemeltetői

A mechanikus rezgéseken alapuló állapotfelügyelő rendszerek jól bevált eszközök a gépek nem tervezett leállásainak elkerüléséhez, egyúttal a termelés veszteségeinek kiküszöböléshez. A 2020. évi Hannoveri Kiállításon a Schaeffler az OPTIME nevű termékével egy olyan új állapotfelügyelő megoldást mutatott be, mely az alsó árszegmensben helyezkedik el. Az OPTIME egy olyan rendszerrel egészíti ki a Schaeffler már meglévő állapotfelügyelő portfólióját, amely elsősorban a termelésben használatos gépek állapotfelügyeletét automatizálja és teszi gazdaságossá. A piacon már több éve jelen van az egycsatornás rendszerre épülő SmartCheck, és nemrég került piacra a többcsatornás rendszer, a ProLink is. Mindhárom említett rendszer esetében igaz, hogy a karbantartóknak nem kell rendelkezniük állapotfelügyeleti ismerettel sem a karbantartáshoz, sem pedig az adatok kiértékeléséhez. Az adatelemzés Schaeffler-algoritmusokkal történik. Ezzel a három rendszerrel a Schaeffler valamennyi vevői igényhez kínál rezgéselemzésen alapuló állapotfelügyelő eszközt.

OPTIME: teljes gyárak állapotfelügyeletéhez
A vezeték nélküli, elemmel működő rezgésérzékelők mesh hálózaton keresztül továbbítják az adott berendezés valamennyi részének vibrációs és hőmérsékleti adatait, valamint KPI-értékeit a Schaeffler-IoT-Hub felhőplatformnak. A Schaeffler-algoritmusok automatikusan elemzik az adatokat, és az eredmények egy applikációban figyelhetők meg, ráadásul az egyes felhasználó csoportok részére különböző nézetek is elérhetők. A rendszer könnyen bővíthető, ugyanis egy mérési pont telepítése és integrálása csak néhány percet vesz igénybe. Az offline mérésekhez viszonyítva az OPTIME használatával körülbelül 50 százalékos megtakarítást lehet elérni, és ez a rendszer más vezeték nélküli CMS-ekhez képest lényegesen jobb minőségű állapotfelügyeletet biztosít. A több héttel előre küldött figyelmeztetések, és a teendőkre vonatkozó konkrét javaslatok mind a vállalat karbantartóinak, mind pedig a külsős szervizelő partnereknek megkönnyítik az intézkedéseket, az alkatrészbeszerzés időben történő és költséghatékony megtervezését.

SmartCheck: önálló, folyamatkritikus eszközökhöz
A Schaeffler SmartCheck egy olyan integrált webes szerverrel és tanulási móddal rendelkező vezetékes online felügyeleti rendszer, mely a gép- és folyamatparaméterek folyamatos ellenőrzését szolgálja. A rendszer képes a változó rezgések és folyamatinformációk feldolgozására, továbbá a differenciált jelfogása alkalmassá teszi kis berendezések folyamatkritikus állapotfelügyeletére. Az értékek és a riasztások minden standard böngészővel megjeleníthetők, vagy akár a berendezés kommunikációs felületén keresztül elküldhetők, elég ehhez egy ethernet-kábel. A SmartCheck el tudja küldeni az adatokat OPC/UA interfészen keresztül a Schaeffler-IoT-Hub felhőplatformnak is.

ProLink: nagyobb, folyamatkritikus aggregátumokhoz
A ProLink a SmartCheck „nagy testvére”, egy 4 és 16 közötti mérésponttal rendelkező, a folyamatok szempontjából kritikus gépekhez létrehozott rendszer. Vezetékes, moduláris, többcsatornás állapotfelügyelő rendszerként a rezgések mellett további paramétereket is képes mérni, értékelni. A SmartCheck-hez hasonlóan a ProLink firmware a Schaeffler által meghatározott értékekkel és egy, az adott gép tulajdonságaihoz való illeszkedést szolgáló tanulási üzemmóddal van ellátva. A ProLink-modulok felszerelhetők a kapcsolószekrényben, továbbá biztosított a vevő számára elérhető infrastruktúrába való integráció is. A rendszer támogatja az OPC/UA-t, illetve a későbbiekben majd a Profinet és a CC-Link IE-t.

ConditionAnalyzer: digitális szolgáltatás automatizált elemzésekhez
A Schaeffler ConditionAnalyzer digitális szolgáltatást kínál valamennyi Schaeffler-rendszerhez, valamint a piacon megtalálható egyéb állapotfelügyelő rendszerhez is. A rezgésadatok mérését és megjelenítését valamennyi rendszer tudja, azonban a kár előrehaladásának, kiindulópontjának elemzéséhez – különösen a gördülőcsapágyak állapotának értékeléséhez – már alaposabb szakértelem szükséges. A Schaeffler-szoftver automatikusan szolgáltat információkat az állapotról, például egy csapágysérülés mértékéről. Ebből gyorsan le lehet vezetni, hogy szükséges-e, és ha igen, milyen időközönként kell cserélni a csapágyat. Mindezzel el lehet kerülni a nem tervezett leállásokat. A karbantartóknak így nem kell foglalkozniuk az összes rezgési adat manuális elemzésével és értelmezésével. Egy REST-API interfész szolgál a ConditionAnalyzer-nak a távkarbantartó rendszerekbe és a meglévő IoT-platformokba történő egyszerű integrálására.