Valamennyi eszköz felügyelete egyetlen applikációval A Schaeffler OPTIME elérhetővé teszi a költséghatékony állapotfelügyeletet

A karbantartók és a berendezések üzemeltetői számára most gazdaságossá válik az átfogó és automatizált állapotfelügyelet: a Schaeffler OPTIME elsősorban teljes gép- és eszközparkok számára kínál hatékony és egyszerűen használható állapotfelügyelő megoldást alsó árszegmensben.

2020.02.12 | Szombathely

• Schaeffler OPTIME: átfogó és automatizált állapotfelügyelet
  • Vezeték nélküli IoT-megoldás, mely bármikor bővíthető
  • Több száz eszköz integrálható vele egyetlen nap alatt
  • Akár 50 százalékkal alacsonyabb költségek a manuális offline méréshez képest

Költséghatékonysági szempontok miatt a termelésben többnyire csak a kritikus gépek kerülnek folyamatos állapotfelügyelet alá. A gyártás és az ipar szempontjából nem ritkán 95 százalékos azoknak az eszközöknek az aránya, amelyeket egyáltalán nem, vagy csak manuális mérésekkel ellenőriznek. A karbantartók és a berendezések üzemeltetői számára most elérhetővé válik a gazdaságos, átfogó és automatizált állapotfelügyelet: a Schaeffler OPTIME elsősorban teljes gép- és eszközparkok számára kínál hatékony és egyszerűen használható állapotfelügyelő megoldást alsó árszegmensben.

Automatizált adatelemzés a Schaeffler szakértelmével
A Schaeffler OPTIME egy vezeték nélküli, elemmel működtetett, egyszerűen bővíthető rendszer, mely rezgésérzékelőkből, egy csatlakozási pontból és egy, az elemzés eredményeinek vizuális megjelenítésére szolgáló applikációból áll. Az érzékelők által rögzített adatok speciálisan erre a célra kifejlesztett algoritmusokkal kerülnek kielemzésre. Az algoritmusok a Schaeffler szakértelmén, az évtizedek alatt továbbfejlesztett fizikai modellek, illetve a gördülőcsapágyak szervízelésében és állapotfelügyeleti eljárásokban szerzett tapasztalaton alapulnak. Az OPTIME több héttel korábban jelzi például az elektromotorok, a szellőzők és szivattyúk adott komponensein fellépő károkat, valamint kiegyensúlyozatlanságokat, hibás beállításokat és deformációkat. Az applikáció a közlekedési lámpák színeivel, riasztásokkal és további információkkal vizuálisan jeleníti meg a folyamatokat és a súlyosságukat. Az eszközök igény szerint csoportosíthatók, és az állapotukra vonatkozó információ az adott felhasználói csoport számára többféle nézetben is megjeleníthető. A cselekvésre vonatkozó konkrét javaslatok akár a vállalat karbantartóinak, akár a külsős szervizelő partnereknek is megkönnyítik az intézkedések, az alkatrészbeszerzés időben történő, költséghatékony megtervezését.

Egyszerű és gyors üzembe helyezés
A telepítéshez és az üzembe helyezéshez a karbantartóknak nincs szükségük állapotfelügyeleti ismeretre. Egy nap alatt több száz mérési pontot el lehet helyezni. A rezgésérzékelők csavarral vagy ragasztóval rögzíthetők az eszközökre, aktiválásuk pedig az applikáción keresztül egy közeli rádiófrekvenciás kommunikáció (NFC) segítségével történik. Az érzékelők automatikusan kapcsolódnak egymáshoz, és csatlakoznak egy mesh hálózathoz, mely a jelenleg legmegbízhatóbb és legenergiatakarékosabb IoT-hálózataihoz tartozik. Az érzékelők a mesh hálózat segítségével továbbítják a berendezések vibrációs és hőmérsékleti adatait, valamint KPI-értékeit a Schaeffler-IoT-Hub felhőplatformnak. Ott történik meg az adatelemzés, majd az eredmények az applikációba kerülnek (hogy a karbantartók és a berendezésüzemeltetők különböző eszközein megjelenjenek). Alternatív megoldásként az eredmények egy REST-API interfészen keresztül is rendelkezésre bocsáthatók az ügyfél IT-környezetébe történő integrálásának érdekében.

Akár 50 százalékos költségmegtakarítás
A manuális eszközökkel történő havi offline mérésekhez képest az OPTIME-mal körülbelül 50 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni. A legtöbb vezeték nélküli online állapotfelügyeleti eszközhöz képest a rendszer magas minőségű felügyeletet kínál komplex, algoritmuson alapuló elemzéssel. Amennyiben az OPTIME-mal több olyan berendezés kerül ellenőrzésre, melyek esetén az állapotfelügyelet eddig nem volt gazdaságos, úgy ezzel a megoldással először érhető el a gép állapotára vonatkozó olyan átfogó kép, ami magába foglalja az összes alrendszert és a kiegészítőket is. Kizárólag akkor lehet megbízhatóan elkerülni a gépek és berendezések nem tervezett leállásait, ha az összes eszköz állapota automatizált rögzítés és állapotfelügyelet alatt áll.