Innovatív komponensek könnyűszerkezetes robotokhoz és kollaboratív robotokhoz A maximális merevséghez és teherbíróképességhez: XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágy és RTWH hajtómű a Schaefflertől

A Schaeffler XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágya könnyűszerkezetes robotokba és kollaboratív robotokba kerül beépítésre csuklós kar csapágyként, vagy a Schaeffler új RTWH precíziós hajtóművébe főcsapágyazásként.

2020.02.12 | Szombathely

• A Schaeffler nagy növekedési lehetőséget rejtő új piacot tár fel
  • Új XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágy a robot- és kobotcsuklókhoz: 20 százalékkal csökkentett súrlódás és 30 százalékkal nagyobb merevség
  • Új RTWH precíziós hajtómű kis helyigénnyel

A könnyűszerkezetes robotoknak (LWR) és a kollaboratív robotoknak (kobotok) nagy dinamikával és precizitással kell dolgozniuk a korszerű automatizálási és gyártó üzemekben. A Schaeffler az ipari automatizálás területén szerzett több éves tapasztalata alapján két új, innovatív komponenst fejlesztett LWR-ekhez és kobotokhoz, melyekkel új lehetőségek nyílnak meg egy gyorsan növekvő piaci szegmensben.

Az új XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágy mind az LWR-ek és kobotok csuklós kar csapágyaiként, mint pedig az új RTWH precíziós hajtómű fő csapágyazásaként alkalmazható. A hajtómű és az XZU kombinációja garantálja a legkisebb helyigényt és a legnagyobb merevséget a felhasználás során.

XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágy csuklós kar csapágyazásához
A Schaeffler kétsorú XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágya a tűgörgős csapágyak terén szerzett 70 éves tapasztalaton alapul. Az ügyfelek számára a legnagyobb haszon, hogy a csuklós karok csapágyázásához eddig használt keresztgörgős csapágyakkal szemben növekszik a teherbíró gördülőelemek száma – de a szerkezeti méret ugyanakkora maradt. Az ügyfelek a saját alkalmazásukhoz választhatnak kisebb csapágyméreteket, melyekkel hely- valamint súlymegtakarítás érhető el – ami a méretcsökkentés szempontjából fontos. Összességében tehát új lehetőségek nyílnak az LWR-ek és kobotok fejlesztésében. A felhasználók számára újabb és újabb alkalmazási területek érhetők el.

A tűk két futópályán történő X-elrendezésének köszönhetően az XZU a teherbíró gördülő elemek nagyobb száma mellett rendelkezik még alátámasztási távolságokkal, ami mérettől függően a keresztgörgős csapágyakhoz képest legalább 30 százalékkal megnöveli a merevséget. Annak köszönhetően, hogy a gördülő testek vezetése kosarakban, az elrendezés pedig egy helyett kettő futópályán történik, az XZU lényeges tulajdonságaihoz tartozik még a 20 százalékkal kisebb súrlódás is.

Az ügyfél profitál a nagyobb pontosságból és a kevesebb utólengéssel zajló végpozícióba való haladásból. Összességében kevesebb standardizált folyamatra van szükség, és nagyobb sebességeket lehet elérni. Mindezek következtében lényegesen hatékonyabbá válik a gyártási folyamat.

RTWH hajtómű – „speed reducer” cilinderes kialakításban

Robotok csuklóihoz kínál a Schaeffler cilinderes kialakítású, beépítésre kész sebességcsökkentő hajtóművet, amit „speed-reducer”-nek is neveznek. A hullámhajtómű működési elvének köszönhetően nagy sebességcsökkenéseket, és megfelelően magas forgatónyomatékokat érünk el az aránylag könnyű szerkezettel. A Schaeffler precíziós hajtóművét hézagmentesség, pozícionálási pontosság, kis helyigény és tartósság, valamint magasabb élettartam jellemzi.

A hajtómű magas élettartama éppen a robotok esetében – melyeknek megbízhatóan és lehetőleg leállások nélkül kell dolgozniuk – döntő jellemző. Mérettől függően a Schaeffler 50:1 - 150:1 arányú sebességcsökkentést kínál. Az ebből származó forgatónyomatékok átvitele a robosztus kialakításnak, valamint a hajtómű és a merev XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágy kombinációjának köszönhetően megbízhatóan és pontosan történik. Ez azt eredményezi, hogy a robot dinamikusan, pontosan és nagy utólengések nélkül tud haladni a végpozícióba, és nagyon hatékonyan tud dolgozni. Válogatási, anyagmozgatási és összeszerelési munkákat rövid idő alatt pontosan lehet elvégezni segítségével.

A Schaeffler új precíziós hajtóművének kompakt és karbantartásmentes formája ugyancsak meggyőző. A piacon több méretben kapható. A meghajtó karimája üreges tengely, amely egyedileg, az ügyfél kívánságának megfelelően méretezhető.