A Schaeffler közzéteszi Fenntarthatósági Jelentését

Responsibility for Tomorrow: Schaeffler publishes 2019 Sustainability Report

2020.03.10 | Szombathely

• A fenntarthatósági stratégia átdolgozása
  • Első alkalommal kerülnek beépítésre a fenntarthatósági célok a vezetők javadalmazásának változó elemeibe
  • Jelentős javulás a fenntarthatósági besorolásban

A fenntarthatóság évek óta alapvető fontosságú a Schaeffler értékei és tevékenységei szempontjából. Globálisan működő technológiai vállalatként a Schaeffler-csoport proaktív módon segít formálni azt a messzemenő átalakulást, amely jelenleg megy végbe a mobilitási- és energiaszektorban. „Az elmúlt évben az ügyfelek, a befektetők és a közvélemény elvárásai a fenntarthatóság menedzsmentjével kapcsolatban drasztikusan megváltoztak, és az éghajlatváltozás körül fogalmazódtak meg; az üzleti életben is” – mondta el Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. „Erre a fenntarthatósági menedzsmentre vonatkozó gyakorlataink adaptációjával és finomításával reagáltunk.”

A fenntarthatósági stratégia átdolgozása
A fenntarthatósági menedzsment gyakorlatában végbemenő átalakítás kiindulópontjaként a Schaeffler felmérte, és elemezte valamennyi kulcsfontosságú érdekelt fél fenntarthatósági elvárásait világszerte. Ezenkívül nyíltan és önkritikusan gondolta át saját koncepcióit és célkitűzéseit a fenntarthatósági menedzsmentet illetően, valamint változtatásokat, finomításokat hajt végre a fenntarthatóbb jövő érdekében, amikor csak szükséges. Ezek a változások és finomítások magukban foglalják a Fenntarthatósági Bizottság felállítását, amely az Igazgatótanács összes tagjából és a felső vezetés meghatározó tagjaiból áll.

Az új Fenntarthatósági Bizottság egyik legfontosabb döntése a vállalat fenntarthatósági céljainak átértékelése volt. „Sokkal többet tudunk tenni, és akarunk is.” - mondta Rosenfeld. „Ez azt is jelenti, hogy még nem jutottunk el oda, ahová szeretnénk.” Ennek az átértékelésnek a részeként a Schaeffler 100%-ban megújuló villamos energiára vált, és számos intézkedést hajt végre 2024-ig annak érdekében, hogy évente 100 gigawatt-órával javítson energiahatékonyságán. A vállalat célja továbbá, hogy 2024-ig évente átlagosan 10%-kal csökkentse a munkahelyi balesetek számát, melyek munkaidőveszteséget eredményeznek.

A javadalmazás változó elemeibe épített fenntarthatósági célok

A Schaeffler fenntarthatóság iránti elkötelezettsége egyértelműen látszik abból a döntésből is, miszerint a fenntarthatósági célokat beépítik a felső vezetésnek fizetett javadalmazás változó komponenseibe. „Ez egy fontos lépés a fenntarthatóság vállalati kultúránkba való mélyebb beágyazódásának érdekében, és a vezetőket arra ösztönzi, hogy menedzseri munkájuk alapvető részévé váljon a fenntarthatóság” – fejtette ki Corinna Schittenhelm, a Schaeffler AG személyügyi és munkaügyi vezérigazgatója, a Schaeffler AG fenntarthatóságáért felelős illetékese.

A meghozott intézkedéseknek már kezd látszani a hatása, amint azt a vállalat javuló fenntarthatósági minősítése is mutatja. „Jelentős előrelépést értünk el a CDP (Carbon Disclosure Project) besorolásban, amely 2019-ben D-ről B szintre módosult” - mondta Corinna Schittenhelm. „2021-re az A-besorolás elérését tűztük ki célunknak.”

Jövőbarát technológiára való összpontosítás

A kitűzött célok elérésének érdekében a Schaeffler szorosan együttműködik partnereivel, hogy kiaknázhassa az új megoldásokban, például az éghajlatbarát energiatermelésben, az intelligens javítási megoldásokban és az új mobilitási koncepciókban rejlő lehetőségeket. Ennek során a Schaeffler nyitott minden jövőformáló technológiára, ideértve az alternatív hajtásrendszereket és a megújuló energiát. „2021-ben megkezdjük az elektromos motorok gyártását világszerte” - mondta Klaus Rosenfeld. „Sokkal többet fogunk tenni, hogy az üzemanyagcellák potenciálját még jobban kiaknázhassuk, valamint különféle technológiával aktívan fogjuk segíteni az energiaátvitelt, ideértve a hosszú élettartamú szélturbina-rendszereket is.”

A Schaeffler-csoport fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, a finanszírozási kérdések új megközelítései is tükrözik. Például létrehoztak egy úgynevezett Zöld Pénzügyi Keretet a környezetvédelmi célkitűzéseket támogató beruházások finanszírozására.

A Fenntarthatósági Jelentés letölthető a következő oldalon: Schaeffler Sustainability Report