Dr. Peter Wittig egykori nagykövet csatlakozik a Schaefflerhez az újonnan létrehozott Nemzetközi Kapcsolatok osztály vezetőjeként

2020.04.29 | Budapest

• A Schaeffler létrehozta a Nemzetközi kapcsolatok egységét
  • Az új egységet Dr. Peter Wittig építi fel és irányítja
  • Hans-Christian Maaß április végével nyugdíjba vonul

A globális autóipari és ipari beszállító, a Schaeffler Dr. Peter Wittig diplomatát kérte fel az újonnan létrehozott egységének vezetésére. Miután idén visszavonult a német külügyminisztériumban végzett szolgálatból, Dr. Wittig 2020. május 1-jén csatlakozik a Schaeffler-csoporthoz. Munkáját Berlinben végzi majd.

A vezető német diplomata sokrétű nemzetközi karriert tudhat magáénak. Az 1980-as években kezdte pályafutását a Német Külügyminisztériumban, azóta számos megbízatást töltött be Európában és a közel-keleti konfliktusrégióban, valamint a multilaterális diplomáciában. 2009 és 2014 között Németországot képviselte az Egyesült Nemzetek Szervezetében New Yorkban, ebből két évet töltött a Biztonsági Tanács tagjaként a világpolitika legmagasabb testületében. Ezután nagykövetként Washingtonba költözött, ahol Obama és Trump elnöksége idején képviselte a német érdekeket. Munkájának fókuszterülete a protekcionizmus, a kereskedelmi konfliktusok és a szankciókra vonatkozó törvények. 2018-ban Londonba küldték nagykövetnek Európa legnagyobb válsághelyzete, a Brexit aláírása idején.

„Nagyon örülünk annak, hogy sikerült egy olyan magas szintű nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező diplomatát alkalmaznunk a Schaeffler-csoportban, mint Dr. Wittig. Tanácsaival támogatja majd a Schaeffler AG Igazgatótanácsát a Schaeffler-csoportot érintő változások kezelésében” - mondta Georg F. W. Schaeffler, családi részvényes és a Schaeffler AG Felügyelőbizottságának elnöke.

Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „Az elkövetkező évek jelentős kihívást jelentenek majd számunkra globális autóipari és ipari beszállítóként. Ebben a környezetben egyre fontosabbá válik a politikai fejlemények és a globális kockázatok megértése. Dr. Wittig éppen ezen területek kiemelkedő szakértőjeként csatlakozik hozzánk.”

Új poziciójában Dr. Peter Wittig közvetlenül Klaus Rosenfeldnek jelent. Az új, nemzetközi kapcsolatokért felelős egység a politikai kommunikáció és az egyesületek koordinációja mellett az újonnan létrehozott „Globális kockázatelemzés” funkcióért – azaz a globális kockázatok és a makrogazdasági fejlemények elemzéséért – is felel. Az egység harmadik feladata az állami finanszírozások figyelemmel kísérése a technológia, az innováció és a kutatás területén. Bár az egyes területekért funkcionálisan továbbra az Igazgatótanács egyes tagjai felelnek, az új egység biztosítja a Schaeffler-csoport különböző régiónak a tevékenységek összehangolását.

Hans-Christian Maaß, a berlini képviseleti iroda vezetője 2020. április 30-án nyugdíjba vonul. Az Igazgatótanács meghatalmazottjaként 2015 óta felügyeli a berlini Iroda folyamatait. Utódját hamarosan bejelentik.

"Az elmúlt években Maaß úr kiválóan képviselte a Schaeffler-csoport érdekeit, és konstruktív módon ösztönözte az együttműködést a politikai és szövetségi döntéshozókkal. Köszönjük Maaß úr rendkívüli elkötelezettségét, és kívánunk neki minden jót"- mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.