A Schaeffler éves közgyűlése: osztalékfizetés és új javadalmazási rendszer

2020.05.08 | Budapest

• A virtuális éves közgyűlést nagy érdeklődés jellemezte
  • Részvényenként 45 eurócent osztalékfizetés
  • Új javadalmazási rendszer az Igazgatótanács részére

A Schaeffler AG virtuális éves közgyűlése intenzív érdeklődést váltott ki. Mintegy 600 részvényes vett részt az online eseményen. A közgyűlés a szavazati joggal nem rendelkező törzsrészvények után 45 eurócent osztalék kifizetését hagyta jóvá. A kifizetési ráta 43 százalék körüli volt, amely a 30-50 százalékos kitűzött sávon belül esik, a speciális tételek előtti bevételek alapján.

“A javasolt osztalék az érdekek gondos mérlegelésének eredménye. Véleményünk szerint tisztességes és helyénvaló, ha a részvényeseink részesülnek az elmúlt év sikeréből. Tőkebázisunk és rendkívül stabil likviditásuk ezt lehetővé teszi”- mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.

Új javadalmazási rendszer az Igazgatótanács számára

Az éves közgyűlés megszavazta az Igazgatótanács új javadalmazási rendszerét is, amelyet a társaság Felügyelőbizottsága visszamenőleges hatállyal fogadott el 2020. január 1-jétől. A Schaeffler így eleget tett az Igazgatótanács javadalmazására vonatkozó megváltozott szabályozási követelményeknek, a második részvényesi jogokról szóló törvénynek megfelelően (ARUG II) - korábban, mint azt a törvény előírja.

Az Igazgatótanács juttatása így a teljesítmény és a javadalmazás összekapcsolásán, az értékteremtés és a szabad cash flow elvein alapul. A változó juttatás a hosszú távú és fenntartható vállalati érték növelésére összpontosít. Az új javadalmazási rendszer megerősíti a tőkepiaci orientációt, valamint a részvényesek és az Igazgatótanács érdekeinek összehangolását.

Ezenkívül új részvényvásárlási és részvénytartási kötelezettséget dolgoztak ki, amelynek értelmében az Igazgatótanács tagjainak előre meghatározott összegben és előre megszabott időtartamon belül meg kell vásárolniuk a Schaeffler AG nem szavazati jogú részvényeit, és ezeket a megbízatásuk végéig meg kell tartaniuk. Annak érdekében, hogy kiemeljék a fenntarthatóság egyre növekvő fontosságát – mely a vállalati stratégia része –, a fenntarthatósági célokat már az új javadalmazási rendszer is tartalmazza. Ezenkívül a teljesítménykritériumokat is átalakították, és az Igazgatótanács tagjainak nyugdíjtervét járulékalapú rendszerre változtatták.

“Az új juttatási rendszer világos és átlátható. A rögzített alapilletményen kívül az Igazgatótanács tagjai rövid és hosszú távú javadalmazási összegeket kapnak. A nyugdíjterv módosítása mellett az egyik fő célunk az volt, hogy vezetőink juttatásainak e változó részét a meghatározott fenntarthatósági célok eléréséhez kössük. A részvények vásárlásának és birtoklásának kötelezettségét szintén fontos lépésnek tartom a Schaeffler-csoport még tőke-orientáltabbá tételéhez” – fogalmazott Georg F. W. Schaeffler, családi részvényes, a Felügyelőbiztottság elnöke.

A Felügyelőbizottság elnöke és az Igazgatótanács elnöke által az éves közgyűlésen leadott szavazatok nyilvántartása és a hivatalos jelentés hamarosan elérhető lesz a következő weboldalon: www.schaeffler.com/agm.

Az éves jelentés pedig elérhető itt: www.schaeffler-annual-report.com.