A Schaeffler magyarországi vállalatai számos intézkedéssel támogatják a fenntarthatósági célokat

2021.03.26 | Debrecen | Szombathely

• A Schaeffler-csoport Fenntarthatósági Jelentést tett közzé
  • A Schaeffler magyarországi vállalatai számos intézkedéssel támogatják a fenntarthatósági célok elérését
  • Zöld Schaeffler program indul Debrecenben
  • A cél a karbonsemleges termelés a második szombathelyi üzemben

A Schaeffler-csoport nemrég tette közzé 2020-ra vonatkozó Fenntarthatósági Jelentését. A vállalatcsoport növeli elkötelezettségét a klímavédelem iránt. Céljuk az erőforrás-hatékonyság, a környezeti fenntarthatóság, a megújuló források alkalmazása. Emellett 2030-ig világszerte minden helyszínen karbonsemlegességet kívánnak megvalósítani. 2024-ig évi 10%-kal csökkenteni szeretnék a balesetek arányát is munkavédelmi intézkedéseik keretében.

Magyarország is elkötelezett a fenntarthatóság iránt

A Schaeffler magyarországi vállalatai számára is kiemelten fontos a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás. Munkavállalóik egészségének védelmét alapvető fontosságúnak találják: számos járványellenes intézkedést hoztak, munkavédelmi rendelkezéseiket folyamatosan fejlesztik, mindenre kiterjedő programokat indítottak. Vállalataik átfogó környezet- és munkavédelmi irányítási rendszerrel rendelkeznek. „Szombathelyi telephelyünkön egyre szigorúbb célkitűzéseinket munkabalesti mutatószámunk kapcsán már 4. éve teljesítjük. Logisztikai területünk nemrég 500 balesetmentes napot ünnepelhetett. Ez rendkívül szép teljesítmény. Kollégáink elkötelezettek, körültekintően végzik munkájukat. Köszönjük” – emeli ki Szigeti Tibor, a szombathelyi Schaeffler vállalat ügyvezetője. Hozzáteszi, „a fenntarthatóságra való törekvésünk nemcsak termékeinkre vonatkozik, hanem munkafolyamatainkra és a teljes értékláncra."

Zöld Schaeffler Debrecenben

Debreceni vállalatuk Zöld Schaeffler programja azt a célt tűzte ki, hogy a tevékenysége során keletkező környezetet terhelő hatásokat folyamatosan, a lehető legnagyobb mértékben csökkenti. A program keretében vákuum desztilláló telepítése, valamint a nyomtatók optimalizálása is megvalósul. Emellett elektromos töltőállomás létrehozásával és kerékpárút kiépítésével a fenntartható közlekedési formák használatára ösztönözik munkatársaikat. „A fenntarthatóság a következő években egyre inkább kiemelt fontosságú lesz. A szelektív hulladék gyűjtését és kezelését továbbfejlesztjük, csökkentjük fogyasztásainkat, munkahelyünket zöldebbé tesszük, parkosítunk és az édesvízfelhasználást is jelentősen mérsékeljük 2021-től” – hangsúlyozza Szabó Péter, a debreceni Schaeffler vállalat ügyvezetője.

A termelési területek világításának modernizálásával például Debrecenben és Szombathelyen 2020-ban összesen mintegy 590 háztartás éves energiafogyasztását takarították meg.

Szombathelyen a cél a karbonsemleges termelés

Szombathelyen is számos új energiahatékonysági intézkedés bevezetésre kerül hamarosan. “Egyebek mellett hasznosítani fogjuk az esővizet, fotovoltaikus rendszert és korszerű fűtési és hűtési technológiát alkalmazunk majd. Továbbá e-autó töltők, e-kerékpár töltők kerülnek telepítésre és megújuló forrásból fedezett villamos energia használatát tervezzük” – részletezi Szigeti Tibor. A CO2-semleges termelés megvalósulásához járul majd hozzá a hővisszanyerő szellőztetőrendszer és a sűrített levegős kompresszorok hulladékhőjének alkalmazása is.

A Schaeffler-csoportra vonatkozó Fenntarthatósági Jelentés digitális formában a következő oldalon érhető el: www.schaeffler-sustainability-report.com

Fotók és további sajtóanyagok: www.schaeffler.com/apc,