A Schaeffler bővíti kínálatát a robottechnika területén

2021.04.13 | Schweinfurt | Budapest

• A Schaeffler innovatív csapágyakat, robotváltókat és hajtómotorokat kínál könnyűszerkezetes robotokhoz
  • XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágy, DuraWave RTWH hullámhajtómű, UPRS motor és MDKUVE tandem modul: bővítik a robotok alkalmazási területeit és nagyobb teherbírást tesznek lehetővé
  • A komponensek kombinációja tökéletes rendszert képez a könnyűszerkezetes robotok és kobotok csuklóihoz

A 2021. évi Hannover Kiállításon innovatív csapágyakból, robotváltókból és hajtómotorokból álló portfólióval az autóipari és ipari beszállító Schaeffler a gyorsan növekvő robotipar partnereként pozícionálta magát. A Schaeffler nagy teljesítményű komponenseinek és rendszer-szerelvényeinek köszönhetően a könnyűszerkezetes robotok és kobotok olyan területeken is alkalmazhatóak, amelyek egyrészt nagyobb sebességeket, precizitást, magasabb tisztasági osztályokat, másrészt megnövelt teherbírást igényelnek.

Ralf Moseberg, a Schaeffler ipari automatizálási területének vezetője hangsúlyozza: „Komponenseink és rendszereink nemcsak a könnyűszerkezetes robotok és kobotok teljesítményét javítják, hanem további alkalmazási területeket is megnyitnak számukra. A DuraWave RTWH hullámhajtóművünkből, az XZU ferde hatásvonalú tűgörgős csapágyból és az UPRS motorból álló kombináció tökéletes rendszert biztosít a csuklóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a vevőink rendszer-szerelvényekkel szemben támasztott igényeinek: maximális kompaktság, dinamika és teljesítőképesség.”

Nagy teljesítményű komponensek és rendszer-szerelvények
Valamennyi komponens kapható önmagában is. Speciálisan a könnyűszerkezetes robotok és kobotok csuklóihoz fejlesztette ki a Schaeffler az XZU kétsoros ferde hatásvonalú tűgörgős csapágyat. A ferde hatásvonalú tűgörgős csapágy ugyanolyan keresztmetszettel rendelkezik, mint a gyakran használt keresztgörgős csapágyak, így ezekkel egy az egyben helyettesíthető. Az XZU-csapágy használható robotváltók főcsapágyként is. A keresztgörgős csapágyaktól abban különbözik, hogy az XZU-nak a konstruktív kialakításának köszönhetően 100 százalékos a szivárgásmentessége a kenőanyag tekintetében. Emiatt különösen alkalmas olyan területeken történő alkalmazásra, ahol a legmagasabbak a higiéniával és a tisztasággal kapcsolatos elvárások, így az élelmiszerfeldolgozó iparban, az orvosi műszerek területén és a félvezető-gyártásban.

A Schaeffler új DuraWave RTWH precíziós hullámhajtóműve rendkívüli magas pontossággal, nyomatéksűrűséggel és élettartammal rendelkezik. A flexspline fogainak optimalizált geometriája a fogaskerekekre történő egyenletes tehereloszlást és a fogak teljes egymásba kapcsolódását teszi lehetővé. A flexspline precíz formázási technológiával kerül előállításra. Ez az eljárás számos előnyt kínál a szálirányt és felületi minőséget illetően, valamint elősegíti az anyag megszilárdulását. Egy speciális acélötvözet, valamint a kombinált hő- és felületkezelés eredményezi a rendkívül tartós szilárdságot, a kopásállóságot és a hosszú élettartamot.

Az új UPRS sorozatú motorok a robotváltó mindenkori méretéhez igazodnak és elérhetők külön vagy váltómotor-egységként is. Az UPRS-motorok Transzverzális -motorként vannak kialakítva. A nyomtatott áramkörben (PCB= Printed Circuit Board) lévő végtekercsekkel nagyon magas nyomatéksűrűség érhető el. Innovatív alapanyagok használatának köszönhetően csökkenthető az aktív komponensek súlya és telepítési helyigénye a jobb összdinamika elérése érdekében.

A robot hetedik tengelyével lehetőség van a meglévő munkatartomány megnövelésére és ezzel gyártóterületek teljes automatizálására. A Schaeffler ehhez az MDKUVE tandem modul üzemkész plug-and-play lineáris tengelyeit kínálja szervomotorral, kábelvezető rendszerrel, padozati vagy mennyezeti szerelő szettel, valamint a robothoz illeszkedő adapterlemezzel. Az úgynevezett „range extender” szoftver teljesen integrálható és gond nélkül összekapcsolható az ügyfél robotvezérlő rendszerével.

Ország: