A Schaeffler közgyűlése jóváhagyta a szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvények utáni 25 eurócent osztalék kifizetését

Georg F.W. Schaeffler

2021.04.23 | Herzogenaurach | Budapest

• Jól kezdte a vállalat a 2021-es üzleti évet
  • Sikerült egyezséget elérni a munkavállalói képviseletekkel a munkaerőcsökkentésről
  • Zajlik a 2025-ös ütemterv végrehajtása – „We pioneer motion“
  • Ulrike Hasbargen asszonyt választották meg részvényesi képviselőnek a Felügyelőbizottságba

A Schaeffler AG évi rendes közgyűlésén - amelyre idén is virtuálisan került sor - a szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvények után 25 eurócent osztalék kifizetését hagyták jóvá (előző év: 45 eurócent). Ez közel 50 százalékos kifizetési rátának felel meg (előző év: közel 43 százalék) az anyavállalat részvényeseinek beszámítható rendkívüli hatások előtti konszernszintű eredményre vonatkoztatva. Ez az érték a társaság osztalékpolitikája által előirányzott 30-50 százalékos célként kijelölt sáv felső határán van.

„A tavalyi évet olyan nagyfokú bizonytalanság jellemezte, mely a mai napig érezteti hatását. Vállalati struktúránk, hogy globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállítóként vagyunk jelen a piacon, a nehéz időszakokban is bizonyította létjogosultságát, és segített minket a válság kezelésében. 25 eurócent mértékű osztalékot fizetünk ki, ezzel folytatjuk az osztalékpolitikánkat. Ez egyúttal pozitív jelzés is a részvényeseink felé”- mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.

Jól kezdte a vállalat a 2021-es üzleti évet
Az év első hónapjainak üzletmenetét illetően Klaus Rosenfeld elmondta, hogy a továbbra is komoly kihívást jelentő feltételek mellett a Schaeffler-csoport jól kezdte a 2021-es évet. Utalt a 2021. első negyedévének előzetes számadataira, melyeket a Schaeffler április 19-én tett közzé. Erre a lépésre azért volt szükség, mert a sarokszámok jelentősen meghaladták az előző évi szintet és a vállalat saját eddigi elvárásait is.

A Schaeffler-csoport árbevétele az első negyedévben 3.560 millió euró értékkel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 11,2 százalékkal meghaladta az előző évet (előző év: kiigazítva 3.281 millió euró), és ezzel jelentős javulást mutatott. A rendkívüli hatások előtti EBIT árrés az első negyedében elérte a 11,3 százalékot (előző év; kiigazítva: 6,5 százalék). A M&A (mergers& acquisitons; cégek egyesülése&cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow az első negyedévben 130 millió euró volt (előző év; kiigazítva: 137 millió euró). Mindezek egyik fő oka a vártnál jobb árbevétel-dinamika az első negyedévben, különösen Kínában. Az eredmény alakulásában az is megmutatkozik, hogy a tavaly bevezetett költségkiigazítások továbbra is éreztetik hatásukat.

A 2021. első negyedévre vonatkozó időközi beszámolót a terveknek megfelelően 2021. május 12-én hozza nyilvánosságra a Schaeffler AG.

Sikerek az e-mobilitás területén az Autóipari Technológiák üzletágban
Különösen pozitívak az e-mobilitás területén elért sikerek. 2020-ban 2,7 milliárd euró értékű megrendeléset könyvelhetett el a Schaeffler az e-mobilitás területén, amely jelentősen meghaladja az eredetileg 1,5 és 2 milliárd euró közé előirányzott célértéket. A projektek száma 30 százalékkal meghaladja az előző évi értéket, és ez a szám ebben az évben tovább emelkedik. 2021-ben indul a hibrid modulokhoz, hibrid sebességváltókhoz és tisztán elektromos tengelyhajtásokhoz tervezett e-motorok sorozatgyártása. A Schaeffler által gyártott e-motorok alapját egy moduláris és nagymértékben integrált technológiai platform jelenti. Ahogy az már bejelentésre került, a dedikált hibrid sebességváltókra nagy megrendelést kapott a Schaeffler, és 2024-től olyan kompakt hajtásokat szállít, melyek kettő e-motorból és a sebességváltóba integrált teljesítményelektronikából állnak. Az elektromosítási megoldásoknak a haszongépjárművek területére történő kiterjesztésével a Schaeffler még jelentősebben járul hozzá a klímavédelmi és fenntarthatósági célok eléréséhez.

Digitális üzleti modellek az Autóipari Kereskedelem üzletágban
Az Autóipari Kereskedelem üzletág számára fontos a digitalizáció. A pandémia olyan lökést adott a digitális értékesítési csatornákkal és üzleti modellekkel rendelkező sokrétű tevékenységeknek, amellyel a Schaeffler megkülönböztetheti magát a versenytársaitól. Jó példa erre az az integrált autókereskedelmi felhőszolgáltatás, amellyel számos felhasználói igényt ki lehet elégíteni. Ugrásszerűen megnőtt az igény olyan online tréningek iránt, melyeket a Schaeffler „REPXPERT” néven több mint 30 nyelven kínál. A honlapon keresztül történő kapcsolatfelvételek száma a negyedik negyedévben több, mint a duplájával nőtt meg. A Schaeffler-csoport várakozásai szerint ezek a pozitív folyamatok 2021-ben is folytatódni fognak.

Növekedés az Ipari üzletágban az új termékeknek és a szolgálatásoknak köszönhetően
A fő üzleti területek - mint a csapágyak és a lineráis technika - folyamatos bővülése mellett az ipari folyamatokban egyre inkáb elterjedő automatizálás komoly növekedési potenciált jelent a Schaeffler számára. Az Ipari üzletág könnyűszerkezetű robotika terén szerzett szakértelme az innovatív csapágyak, sebességváltók és hajtómotorok moduláris portfóliójából jól látszik. Ezek a rendszerkomponensek javítják a kompakt robotkarok teljesítőképességét és fejlődési lehetőséget is kínálnak.

A szolgáltatások területén is növekednek az automatizálással és a megbízhatóággal kapcsolatos igények. Az OPTIME vezetékmentes IoT-megoldással olyan szolgáltatást kínál a Schaeffler, amely hatékonyan és költségkímélő módon biztosítja a termelési folyamatokban használt gépek állapotfelügyeletét. Ez a megoldás a Hannover Kiállításon megkapta a „Red Dot” dizájndíjat is két kategóriában a kiváló termékdizájnjáért, a rendszer funkcionális kialakításáért és az innováció magas szintjéért.

Lezárultak a munkaerőcsökkentéssel kapcsolatos tárgyalások
A Schaeffler-csoport transzformációjának gyorsítását előirányzó, 2020. szeptemberben bejelentett intézkedéscsomag tovább halad előre. Az átalakítási intézkedések 12 németországi telephelyet érintenek. A tervek szerint az intézkedések 2022. végéig végrehajtásra kerülnek. Intenzív és konstruktív tárgyalások után a munkáltatónak és az üzemi tanácsoknak időközben tizenkettőből kilenc telephelyen sikerült érdekegyeztetésen alapuló megállapodásokat kötni. Ezzel a Schaeffler végre tudja hajtani az intézkedések túlnyomó részét.

A Wuppertal-i, a Clausthal-Zellerfeld-i és a Luckenwalde-i telephelyek vonatkozásában még folynak a tárgyalások. Az olyan tervezett intézkedések miatt, mint a termelésáthelyezések, lehetséges eladások és bezárások, még több időre van szükség a megfelelő megoldások megtalálásához. A megbeszélések konstruktív módon zajlanak.

A munkáltató és a munkavállalói képviseletek egyetértenek abban, hogy törekedni kell arra, hogy a munkahelyek leépítése szociális szempontból elfogadható módon, az életkorra való tekintettel történő részmunkaidős foglalkoztatás szabályozásával, vállalaton belüli áthelyezésekkel és a munkaszerződések közös megegyezéssel történő megszüntetésével történjen meg. Ezeknek az intézkedéseknek a segítségével, valamint az önkéntes programnak köszönhetően, mely 2020. novembertől 2021. március végéig zajlott, a teljes tervezett létszámleépítésnek a felét már végrehajtották.

A 2025-ös ütemterv (Roadmap 2025) végrehajtása – „We pioneer motion“
A Schaeffler-csoport tavaly év végén mutatta be a 2025-ös ütemtervét, mely az aktualizált vállalati stratégiát, annak végrehajtására vonatkozó programot valamint a 2025-ig tervezett középtávú célokat tartalmazza. A 2025-ös ütemterv a folytonosságot és a meglévő erősségekre való építést, valamint az új technológiák és üzleti modellek optimalizálását és továbbfejlesztését tartalmazza, illetve a költségekre és a hatékonyságra is nagy hangsúlyt fektet.

Az új vállalati szlogen, a „We pioneer motion” kifejezi a konszern – mint globális jelenléttel rendelkező diverzifikált autóipari és ipari beszállító – elkötelezettségét a mozgás és fejlődés formálása mellett. Ehhez a Schaeffler-csoporton belül a szinergiák még hatékonyabb felhasználására van szükség a jövőben. „A 2025-ös ütemtervvel megerősítettük stratégiánkat, és hozzáigazítottuk azt az aktuális kihívásokhoz, valamint a kínálkozó lehetőségekhez. 2025-ös ütemtervünket végre fogjuk hajtani, és ezzel tovább erősítjük a Schaeffler-csoportot” – mondta Klaus Rosenfeld.

Új Felügyelőbizottsági tag megválasztása
Miután Sabrina Soussan - annak érdekében, hogy új feladataira tudjon koncentrálni - a közgyűlés végére vonatkozó hatállyal visszaadta Felügyelőbizottsági megbízatását, szükség volt egy új Felügyelőbizottsági tag megválasztására. A közgyűlés Ulrike Hasbargen asszonyt választotta meg a Felügyelőbizottsági testületbe. Hasbargen asszony adószakértő és könyvvizsgáló, valamint tagja az Ernst & Young GmbH Felügyelőbizottságának. Megbízatása a 2023-as üzleti évre vonatkozó közgyűlésig szól, ami megegyezik a részvényesek többi képviselőjének a Felügyelőbizottságban betöltött mandátumának időtartamával.

„Nagyon sajnáljuk, hogy Soussan asszonynak hivatásával összefüggő okok miatt le kellett mondania Felügyelőbizottsági tagságáról, és egyúttal köszönjük a Schaeffler-csoport érdekében végzett tevékenységét. Az elmúlt két évben komoly munkát végzett a testületben. Szakmai és privát életéhez sok sikert kívánunk” - mondta Georg F. W. Schaeffler, családi részvényes és a Felügyelőbizottság elnöke. „Nagyon örülünk annak, hogy Hasbargen asszony személyében kiváló szakértőt sikerült megnyernünk a Schaeffler AG Felügyelőbizottsága részére. Az adózási területen szerzett sokéves tapasztalatával erősíteni fogja a testületet.”

A szavazások eredményei, valamint az Igazgatótanács elnökének a közgyűlésről szóló beszámolója hamarosan elérhető a www.schaeffler.com/agm oldalon. Az üzleti jelentés itt érhető el: www.schaeffler-annual-report.com