A Schaeffler-csoport pozitív irányba módosította a 2021. évre vonatkozó előrejelzését

2021.05.12 | Herzogenaurach | Budapest

• Az Autóipari Technológiák üzletág jelentős javulásának, valamint a Kínában megfigyelhető erős növekedésnek köszönhetően a csoport árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 11,2 százalékkal nőtt
  • A méretgazdaságosság rendkívül erős, 11,3 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT-árrést eredményezett (előző év: 6,5 százalék)
  • Az M&A-tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti erős szabad cash flow 130 millió euróval a szerkezetátalakításra fordított magasabb kiadások ellenére az előző év szintjén maradt (előző év: 137 millió euró)
  • A 2021-es üzleti évre vonatkozó előrejelzés pozitívan módosult

A globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler vállalat nyilvánosságra hozta a 2021-es év első három hónapjára vonatkozó időközi beszámolóját. A beszámolási időszakban a Schaeffler-csoport árbevétele 3.560 millió euró volt (előző év: 3.281 millió euró). A 11,2 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított növekedés mindenekelőtt az Autóipari Technológiák üzletág jelentős javulására vezethető vissza, miután az előző év azonos időszakában a koronavírus-járvány miatt erősen csökkenő járműgyártás negatív hatással volt az árbevétel alakulására. Az Autóipari Kereskedelem és az Ipari üzletágak értékesítési árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az előző év azonos időszakához képest 4,0 százalékkal illetőleg 3,9 százalékkal nőtt.
Összességében az értékesítési árbevételek a nagy kínai, az ázsiai/csendes-óceáni és az amerikai régióban jelentős mértékben emelkedtek az első negyedévben. Európában stagnált az árbevétel, és árfolyamhatásoktól megtisztított 0,6 százalékos csökkenéssel kissé elmaradt a tavalyi értéktől. A nagy kínai régióban az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel-növekedés 57,1 százalék volt, az ázsiai/csendes-óceáni régióban 12,2 százalék, míg az amerikai régióban 6,7 százalék.
A Schaeffler-csoport az első három hónapban 403 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et (kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti eredményt) ért el (előző év: 212 millió euró). Ez 11,3 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 6,5 százalék). Az előző évhez képest bekövetkezett javulás elsősorban a méretgazdaságosságra (azaz, a gyártott darabszám növekedésével a termék előállításának egységköltsége egy határig, a termelőkapacitás maximális kihasználtságáig csökken) vezethető vissza. Továbbá egyre inkább éreztetik hatásukat azok a szerkezetátalakítási intézkedések, melyek az elmúlt években kerültek bevezetésre.
A beszámolási időszakban 15 millió euró rendkívüli hatások terhelték meg az eredményt (előző év: 302 millió euró). Az EBIT 388 millió euró volt (előző év: mínusz 90 millió euró). A rendkívüli hatások tartalmazzák a 2025-ös ütemterv (Roadmap 2025) divizionális alprogramjai keretében végrehajtott szerkezeti átalakítással kapcsolatban felmerült ráfordításokat.

Az Autóipari Technológiák üzletág erősen növekszik, különösen a nagy kínai régióban
Az Autóipari Technológiák üzletág értékesítésének árbevétele az első három hónapban 2.281 millió eurót ért el (előző év: 2.008 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel - elsősorban mennyiségnövekedés miatt - 15,8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Az árbevétel-növekedés elsősorban a váltómű-rendszerek és az e-mobilitás területekre vezethető vissza. Az e-mobilitás területe az előző év azonos időszakához képest árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 26,5 százalékos árbevétel-növekedést tudott elérni, míg a váltómű-rendszerek terület árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 18,5 százalékkal nőtt.
A nagy kínai régióban az előző év azonos időszakának magas szintje ellenére az Autóipari Technológiák üzletág 1,8 százalékpontos értékkel jobban tudott teljesíteni, mint a világszintű autógyártás. A nagy kínai régióban az árbevétel-növekedés árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 74,3 százalék volt, és ezzel döntő mértékben járult hozzá a teljes Autóipari Technológiák üzletág pozitív eredményéhez.
Az első három hónapban az üzletág 246 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 47 millió euró). Ezzel a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés ugyanebben az időszakban 10,8 százalék volt, és így lényegesen meghaladta az előző évi 2,3 százalékos értéket. A beszámolási időszak rendkívüli tételek előtti EBIT árrése nagymértékben a méretgazdaságosságra vezethető vissza. Továbbá a bevezetett szerkezetátalakítási intézkedések is éreztetik pozitív hatásukat.

Az Autóipari Kereskedelem üzletág árbevétele jelentősen növekedett az Európán kívüli régiókban
Az Autóipari Kereskedelem üzletág a beszámolási időszakban 444 millió euró árbevételt könyvelt el (előző év: 446 millió euró), ami árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 4,0 százalékos növekedésnek felel meg. Az árbevétel valamennyi régióban egyértelműen pozitívan alakult, kivéve az európai régiót, ahol az árbevétel heterogén módon alakult, és amely az eredményt illetően árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 3,1 százalékos csökkenést mutatott. A nagy kínai régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 73,8 százalék volt az árbevétel emelkedése, ami a független autóipari kereskedelem területének javulására vezethető vissza. Továbbá az e-kereskedelem elterjedése is pozitív hatással volt az árbevétel alakulására. Ezek alapján az üzletág rendkívüli tételek előtti EBIT-je 57 millió euró volt (előző év: 77 millió euró). Ez 12,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 17,2 százalék). Az előző évhez képest kimutatható visszaesés elsősorban a megemelkedett termékköltségekre vezethető vissza. Továbbá a Halle-i (Saale) összeszerelő- és csomagoló-csarnok üzembehelyezésével kapcsolatban felmerült tervezett költségek is csökkentették az eredményt.

Az Ipari üzletág lényegesen jobb EBIT árrést ért el
Az Ipari üzletág az első negyedévben 836 millió euró árbevételt ért el (előző év: 827 millió euró), ami árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 3,9 százalékos árbevétel-növekedésnek felel meg.
Annak ellenére, hogy az amerikai régió árbevétele csupán stabilan alakult és az európai régió árbevétele csökkent, a nagy kínai és az ázsiai/csendes-óceáni régiók mennyiségtől függő növekedésének köszönhetően sikerült az üzletágnak kismértékű növekedést elérnie az előző év azonos időszakához képest. A nagy kínai régióban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 27,1 százalékkal nőttek. A pozitív folyamatok elsősorban a szélerőmű és az erőátvitel szektorklaszterek üzletmenetére vezethetők vissza. Európában az árbevétel alakulását továbbra is a koronavírus-járvány hatásai határozták meg, így árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az előző évi értékhez képest mínusz 7,3 százalékot ért el.
Az első három hónapban az Ipari üzletág közel 99 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 88 millió euró), ami 11,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 10,7 százalék). Az árrés pozitív alakulása lényegében azokra a szerkezetátalakítási intézkedésekre vezethető vissza, melyek az elmúlt évben kerültek bevezetésre.

Erős szabad cash flow
Az M&A (mergers & acquisitons; cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow a szerkezetátalakítási intézkedések magas ráfordításai ellenére az első negyedévben 130 millió euró volt, és ezzel az előző évi szinten maradt (előző év: 137 millió euró). A szabad cash flow konverziós rátája 0,3 volt, míg a reinvesztíciós ráta 0,5 százalék volt az első három hónapban.
Dr. Klaus Patzak, a Schaeffler AG Pénzügyi vezérigazgatója elmondta: „A Schaeffler-csoport 2021 első negyedévében jó eredményt ért el. Az elmúlt hónapok szigorú költség- és tőkefegyelme is érezteti hatását. Az üzleti tevékenységek jelentős élénkülése olyan méretgazdaságosságot eredményezett, amely jelentősen hozzájárult a rendkívüli tételek előtti erős EBIT árréshez és a cash flow kedvező alakulásához.”
Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható rendkívüli tételek előtti konszernszintű eredmény 2021 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest jelentős mértékben 247 millió euróra emelkedett (előző év: 101 millió euró). A konszernszintű eredmény 235 millió euró volt (előző év: mínusz 186 millió euró). A szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényenkénti eredmény ezzel 0,35 euró volt (előző év: mínusz 0,28 euró). 2021. március 31-i dátummal a nettó pénzügyi adósság mértéke 2.176 millió euróra csökkent. A gearing-ratio, vagyis a nettó pénzügyi adósság saját tőkéhez viszonyított aránya közel 85 százalékra csökkent (2020. december 31.: közel 114 százalék). Az eladósodottság foka március végén 1,1x értékre csökkent (2020. december vége: 1,3x). A konszern a negyedév végén 83.937 munkavállalót foglalkoztatott.

A 2021-es üzleti évre vonatkozó előrejelzés pozitív irányú módosítása
A Schaeffler-csoport pozitív irányba változtatott a 2021-es üzleti évre vonatkozó előrejelzésén, és árfolyamhatásoktól megtisztított bázison több mint 10 százalékos árbevétel-növekedéssel számol (eddig több mint 7 százalékkal). Ez az érték elsősorban azon a piaci elemzésen alapul, amely a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek világszintű gyártásának növekedését illetően pozitív fejleményeket prognosztizál. A Schaeffler-csoport jelenleg a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek világszintű gyártásának közel 10 százalékos növekedésével számol, ami 82 millió járművet jelent. Az Autóipari Kereskedelem üzletágra vonatkozó piaci előrejelzések lényegében változatlanok maradtak. A konszern az Ipari üzletág tekintetében javuló piaci folyamatokkal számol.
Ez alapján a vállalat abból indul ki, hogy a 2021-es üzleti évben 7 és 9 százalék közötti rendkívüli tételek előtti EBIT árrést tud elérni (eddig 6 és 8 százalék között).
A 2021-es üzleti évre a Schaeffler-csoport az előző évhez képest alacsonyabb, több mint 300 millió eurós M&A (mergers (cégek egyesülése & acquisitons (cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow-t vár (eddig: közel 100 millió euró).

A három üzletág tekintetében az előrejelzés 2021. május 11-i hatállyal az alábbiak szerint módosult:

1) árfolyamhatásoktól megtisztítva; 2) rendkívüli tételek előtt; 3) LVP: személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek világszintű gyártása

Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke elmondta: „2021 erős első negyedéve lehetővé teszi számunkra, hogy a 2021-es évre vonatkozó előrejelzésünket a fennálló bizonytalanságok ellenére pozitív irányba módosítsuk. Ebben segít az is, hogy a bevezetett szerkezetátalakítási intézkedések éreztetik hatásukat. A javuló tendenciák ellenére továbbra is óvatosak maradunk. A 2025-ös ütemtervvel stratégiailag jól felkészültünk arra, hogy a jövőt jelentő területeken a növekedési lehetőségeket ki tudjuk használni.”

Sajtófotók Klaus Rosenfeldről és Dr. Klaus Patzakról: www.schaeffler.com/en/executive-board

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések
Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk, vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetők olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli, vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.