A Schaeffler Savaria Kft. egy újabb mérföldkövet ünnepel

2021.06.17 | Szombathely

• A vállalat legyártotta a tízmilliomodik lengésfojtó ingát
  • A kényelmi előnyökön kívül gazdasági előnyökkel is bír a termék, ugyanis segítségével a motort kisebb fordulatszámon tudjuk üzemeltetni, amivel tüzelőanyagot takaríthatunk meg, illetve csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást is
  • Közel 70 féle lengésfojtó inga érhető el a szombathelyi vállalat portfóliójában

A globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler-csoporthoz tartozó Schaeffler Savaria Kft. ismét fontos mérföldkőhöz érkezett. Az idei év első felében elkészült a tízmilliomodik lengésfojtó inga az üzemben. „Büszkék vagyunk vállalatunk és munkavállalóink remek teljesítményére, a kimagasló minőségre” - hangsúlyozta Szigeti Tibor ügyvezető.

Lengésfojtó ingákat 2008 óta alkalmaznak személygépjárművekben a torziós lengések csökkentésére, ma már széles körben használják őket. A termék jelentős piaci sikere annak a ténynek tulajdonítható, hogy az inga csillapító hatása – különösen alacsony fordulatszámon – a fizikai alapelvből következően arányosan növekszik a motor terhelésével. Ezáltal a motort kisebb fordulatszámon tudjuk üzemeltetni, így tüzelőanyagot takaríthatunk meg, illetve csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást is. A termék tehát a kényelmieken kívül gazdasági előnyökkel is bír.

A Schaeffler-csoporton belül először Magyarországon kezdték el a lengésfojtó inga gyártását 2009-ben. A termék különlegessége, hogy saját Schaeffler-fejlesztés. A termékek 1 és 4 kg között mozognak, akár 300 milliméteres átmérőjűek is lehetnek. A kéttömegű lendkeréken belüli elrendezés szempontjából megkülönböztetünk belső lengésfojtó ingát – ami helytakarékos módon az ívrugó alatt található – és külső lengésfojtó ingát, amit az ívrugó mellé helyeznek el. Utóbbi a nagyobb tehetetlenségi nyomatékának köszönhetően a torziós lengések még nagyobb csillapítására képes. A folyamat során alig van hőveszteség, mert a lengésfojtó inga a motor által leadott mechanikai energia lengő részét hatékonyan veszi fel és adja le, így csillapítva a hajtásláncot.

A kéttömegű lendkerék a hagyományos rendszerhez képest átlagosan 14%-os üzemanyag-megtakarítást hozhat, míg a lengésfojtó ingával is ellátott rendszerrel további 9%-ot takaríthatunk meg.

Korábban az alkatrészt Szombathelyről a Schaeffler kínai telephelyére is szállították kéttömegű lendkerék gyártásához. A legmagasabb darabszámot ekkor, 2017-ben érte el a gyár. Jelenleg 80 alkalmazott közel 70 féle típust állít elő az ügyfelek igényei alapján, reagálva a hajtáskoncepciók növekvő változatosságára és a rezgéscsillapításra vonatkozó különböző követelményekre. A lengésfojtó ingát jelenleg a helyi kéttömegű lendkerék gyártáshoz és a Schaeffler bühli, németországi telephelye számára készíti a Schaeffler Savaria Kft. Eleinte a termék vevői a prémium kategóriás autógyártók voltak, de ma már szinte minden autógyár használja az alkatrészt a kényelem és a hatékonyság növelése érdekében.

A szombathelyi vállalat kiváló partner, ha innovatív technológiákról és termékekről van szó. A kuplung, duplakuplung, lengésfojtó inga, kéttömegű lendkerék mellett a Schaeffler Savaria Kft. csillapított ékszíjtárcsát, kuplungkinyomó rendszert, bolygóművet is gyárt. Új termékük az LKW (tehergépjármű) kuplung, ma már ezen felül az e-motor alkatrészek is a termékportfólió részét képezik. Az egyenletesen magas gyártási minőségnek és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a vállalat a Schaeffler-csoport negyedik legnagyobb gyárává nőtte ki magát a 75 gyár közül, és a világon minden tizedik új autóban a Schaeffler Savaria Kft. által gyártott kuplung vagy lendkerék található.
Bár a hibrid és elektromos autókhoz történő alkatrészgyártás a jövőjük egyik alapja, emellett a tradicionális termékeik is változatlan jelentőséggel szerepelnek az üzleti terveikben. A jövőben több új technológia és terület kínál izgalmas lehetőségeket a szombathelyi üzemben.