A szélturbina csapágyak legnagyobb teljesítményű vizsgáló állomása: a Schaeffler a LORC és a R&D Test Systems cégekkel működik együtt

2024.01.29 | Schweinfurt/Budapest

• A LORC (Lindø Offshore Renewables Center) és a R&D Test Systems cégek együttműködésével jön létre a dániai Lindø-ban a szélerőművek fő csapágyainak vizsgáló állomása, mely világszinten a legnagyobb teljesítménnyel rendelkezik
  • A Schaeffler az első ügyfél, aki használni fogja a vizsgáló állomást
  • A Schaeffler ún. „zártláncú mérnöki tevékenyége”, átfogó szemléletet jelent a szélturbina csapágyak fejlesztéséhez

A megújuló energiák kihasználásában kiemelkedő jelentőséggel bírnak a szélerőművek, mellyel egyre nagyobbak és egyre jobb teljesítményre képesek. Ebben a hajtáslánc szerves részeként fontos szerepet játszik a rotorcsapágyrendszer, hiszen itt adódik össze a szél által a turbinára kifejtett összes erő és nyomaték. A Schaeffler piacvezetőként és stratégiai fejlesztési partnerként vállalja a kihívást, hogy aktívan hozzájáruljon a multi-megawattos szélerőművek továbbfejlesztéséhez.

A dániai Lindø-ban a LORC (Lindø Offshore Renewables Center) nevű cégnél jön létre a rotorcsapágyak vizsgáló állomása. A beruházás összege kétszámjegyű milliós nagyságrendű, és magában foglalja a dán GreenLab programból származó támogatást is. A tervek szerint már 2025 végén megkezdődnek a konkrét tesztprogramok. A vizsgáló állomás megépítésében a LORC együttműködik a R&D Test Systems céggel, mely piacvezető szállítója a szélenergia ágazat számára készült tesztberendezéseknek. A Schaeffler jelentős szerepet játszott a vizsgáló állomás specifikációjának meghatározásában és ő az első ügyfél, aki az OEM-ekkel együttműködve a vizsgáló állomáson tesztelni fogja a szélerőművek elkövetkező generációinak rotorcsapágyait.

Dr. Michael Pausch, a Schaeffler Ipari üzletágának technológiai vezérigazgatója hangsúlyozta: „A szélenergia-ágazatban a csapágytechnológiák jelentős piaci és technológiai vezetője vagyunk. A LORC-ban - a szélenergia területén alkalmazott hajtásláncok egyik legtapasztaltabb vizsgáló állomás üzemeltetőjében - olyan partnerre találtunk, aki segít nekünk abban, hogy tovább bővítsük szakértelmünket és javítsuk termékeink teljesítményét. Így lehetőségünk lesz arra, hogy megfelelő vizsgálati technológiával és módszerfejlesztéssel alakítsuk a következő generációk szélturbináinak fejlesztését.”

Az "Astraios" nevű, nagyméretű csapágyak számára épült vizsgáló állomásunkkal, amely egykor a világ legnagyobb teljesítményű vizsgáló állomása volt, 2011 óta értékes információkat kapunk a csapágymegoldások fejlesztéséhez. Az új vizsgáló állomással most már képesek vagyunk új illetőleg jövőbeli dimenziókba lépni, és hozzájárulni a megbízható, multi-megawattos rendszerek gyorsabb fejlesztéséhez” - mondta Bernd Endres, a Schaeffler Ipari üzletágának szélerőmű részlegének vezetője.

„Zártláncú mérnöki tevékenység” a szélturbina csapágyak tekintetében

A Schaeffler már közel 40 éve kínál megbízható csapágymegoldásokat szárazföldi és tengeri szélerőművekhez. A Schaeffler gördülőcsapágyai világszerte minden második-harmadik szélturbinában megtalálhatók.

A Schaeffler a szélturbina csapágyak esetében a "zártláncú mérnöki tevékenység" szemléletet alkalmazza. A Schaeffler szakértői a csapágymegoldások puszta fejlesztése mellett a rendszerfejlesztést is támogatják, a rendszerszimulációktól kezdve a tesztelésen keresztül egészen a helyszíni mérésekig. Az így megszerzett tapasztalatok visszaáramlanak az ügyfélprojektek továbbfejlesztésébe, a tervezési eszközökbe és az új csapágymegoldások kidolgozásába. A Schaeffler szakértői eközben szorosan együttműködnek az OEM-ek fejlesztőivel a szélerőművek megbízhatóságának további növelése és a szélenergia gazdaságosabbá tétele érdekében. Az új vizsgáló állomás fontos lépést jelent a következő évtizedeket tekintve.