SZOLGÁLTATÁS
 
Schaeffler Pénzügyi Eredmény Sajtótájékoztató 2018
 
Schaeffler Pénzügyi Eredmény Sajtótájékoztató 2018
 
Schaeffler Pénzügyi Eredmény Sajtótájékoztató 2018
 
Schaeffler Pénzügyi Eredmény Sajtótájékoztató 2018
 
Schaeffler Pénzügyi Eredmény Sajtótájékoztató 2018
 
Schaeffler Pénzügyi Eredmény Sajtótájékoztató 2018
 
KAPCSOLAT

Andrea Pöröntö
Marketing/kommunikációs specialista

LuK Savaria Kft.
Szombathely

Tel.  +36  94 588328
Andrea Pöröntö

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Kövessen minket a Twitter @schaefflergroup en, értesüljön a legújabb sajtóközleményeinkről és híreinkről.

2018-03-07 | Herzogenaurach/Szombathely

Schaeffler 14 százalékkal növeli a konszernszintű eredményt 2017-ben


  • a 2017. évi árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel 5,9 százalékkal nő
  • 2017. évi kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti üzemi (üzleti) eredményhányad a rendkívüli tételek előtt 11,3 százalék (előző év: 12,7 százalék)
  • a konszernszintű eredmény közel 14 százalékkal 980 millió euróra emelkedik
  • közel 1,3 milliárd euró értékben történtek beruházások, 3.500 új munkahelyet teremtettünk
  • nettó pénzügyi adósság tovább csökken, a mérleg minősége tovább javul
  • az „Agenda 4 plus One” kiválóság program megfelelő irányba halad, jövőben három üzletág
  • 2018. évi előrejelzés a kiszámíthatatlanságok ellenére pozitív

A globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler a 2017-es üzleti évben 14,0 milliárd euróra növelte az árbevételét (előző év: 13,3 milliárd euró). Ez árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 5,9 százalékos növekedésnek felel meg. A rendkívüli tételek előtti kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti üzemi (üzleti) eredményhányad 11,3 százalék volt 2017-ben (előző év: 12,7 százalék). A visszaesés elsősorban az „Agenda 4 plus One” kiválóság program ráfordításaira vezethető vissza. Ugyanakkor közel 14 százalékkal 980 millió euróra emelkedett a részvényeseknek beszámítható konszernszintű eredmény (előző év: 859 millió euró) és ezzel a Schaeffler-csoport elérte történetének legmagasabb eredményét.

A 2017-es üzleti évben a Schaeffler-csoport 127 millió euróval 1.273 millió euróra növelte a beruházási kiadásait (előző év: 1.146 millió euró). Egyidejűleg közel 3.500 új munkahelyet teremtett. A munkavállalói létszám 2017 végéig több mint 90.000 főre emelkedett (előző év: közel 86.700). 2017-re vonatkozó szabad cash flow a beruházások magas szintje miatt 488 millió euró volt (előző év: 735 millió euró). Egyidejűleg sikerült tovább csökkenteni a nettó pénzügyi adósságot. Az „Agenda 4 plus One” kiválóság programmal a Schaeffler-csoport következetesen alkalmazkodik a jövő kihívásaihoz. A jelenleg kiszámíthatatlan folyamatok ellenére a 2018-as évre vonatkozó előrejelzés alapvetően pozitív marad.

Az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel 5,9 százalékkal nő
Az árbevétel 2017. évi pozitív irányú alakulásához a vállalat mindkét üzletága és mind a négy régiója hozzájárult. Míg az autóipari üzletág árbevétele 10,9 milliárd euróra növekedett (előző év: közel 10,3 milliárd euró), ami 5,9 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított növekedésnek felel meg, addig az ipari üzletágnak sikerült az egész évet tekintve közel 3,1 milliárd eurót elérnie (előző év: 3,0 milliárd euró). Ez 5,7 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított növekedésnek felel meg.

Az autóipari üzletág egy erős második félévnek köszönhetően ismét erősebben növekedett, mint a piac, vagyis mint a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek világszintű gyártása. A 2017. évi közel 2,1 százalékos piaci növekedés mellett az egész évre 3,8 százalékos teljesítménynövekedés adódik. Mind az autóipari OEM-ek (árfolyamhatásoktól megtisztítva 6,5 százalékkal), mind pedig az autóipari aftermarket (árfolyamhatásoktól megtisztítva 3,2 százalékkal) egyaránt mozgatórugói voltak az autóipari üzletág egész éves erős növekedésének. Az ipari üzletág visszatért a növekedési pályára. Különösen a „power transmission” (többek között elektromos motorok, hidraulika és hajtóművek), az „offroad” (mezőgazdasági és építőipari gépek) és a „raw materials” (nyersanyagbányászat- és feldolgozás) szektorok ipari alkalmazásai százalékosan kétszámjegyű növekedéssel járultak ehhez hozzá.

A Schaeffler-csoport valamennyi régiója hozzájárult az árbevétel 2017. évi pozitív növekedéshez. A legnagyobb árfolyamhatásoktól megtisztított növekedést 24,1 százalékkal ismét a Nagy Kínai Régió tudta elérni. Az Ázsiai/Csendes-óceáni Régió árfolyamhatásoktól megtisztítva 5,6 százalékkal, míg az Amerikai Régió árfolyamhatásoktól megtisztítva 4,6 százalékkal nőtt. Európa árfolyamhatásoktól megtisztítva 1,4 százalékkal tudott növekedni.

2017. évi kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti üzemi (üzleti) eredményhányad a rendkívüli tételek előtt 11,3 százalék (előző év: 12,7 százalék)
A kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti üzemi (üzleti) eredmény a rendkívüli tételek előtt 1.584 millió euró volt (előző év: 1.700 millió euró). Ez alapján az üzemi (üzleti) eredményhányad a rendkívüli tételek előtt 11,3 százalék volt (előző év: 12,7 százalék). Az 56 millió euró összegű rendkívüli tételek mindenekelőtt a szerkezeti átalakítások ráfordításait tartalmazzák. Az üzemi (üzleti) eredményhányad visszaesése lényegében az „Agenda 4 plus One” kiválóság program plusz ráfordításaira vezethető vissza. Ezek a kiadások 2017-ben közel 160 millió eurót tettek ki, ami az árbevétel mintegy 1,1 százalékának felel meg. A 20 kezdeményezést tartalmazó program célja, hogy a Schaeffler-csoportot fenntartható módon a jövő kihívásaira alakítsa.

A konszernszintű eredmény közel 14 százalékkal 980 millió euróra nő
Az operatív terület megterhelései ellenére a jobb pénzügyi eredmény miatt nőtt a részvényeseknek beszámítható konszernszintű eredmény közel 14 százalékkal 980 millió euróra (előző év: 859 millió euró). Ez az eddigi legnagyobb konszernszintű eredmény, amit a Schaeffler-csoport valaha is kigazdálkodott. Az üzleti folyamatok pozitív alakulását feltételezve az Igazgató Tanács javasolja a közgyűlésnek az elsőbbségi részvények utáni osztalék 5 centtel, 55 centre történő megemelését. Ez a részvényeseknek beszámítható rendkívüli hatások előtti konszernszintű eredményre vonatkoztatva közel 35 százalékos kifizetési kvótának felel meg (előző év: közel 34 százalék).

Közel 1,3 milliárd euró értékben történtek beruházások, 3.500 új munkahelyet teremtettünk
A 2017-es üzleti évben a Schaeffler-csoport 127 millió euróval 1.273 millió euróra növelte a beruházási kiadásait (előző év: 1.146 millió euró). A beruházási kvóta (Capex-kvóta), vagyis a beruházásra fordított kifizetések a konszernszintű árbevétel százalékában eszerint 9,1 százalék volt (előző év: 8,6 százalék).

Egyidejűleg a Schaeffler-csoport az elmúlt üzleti évben 3.489 új munkahelyet teremtett. 2017. december 31-én a munkavállalói létszám világszinten 90.151 fő volt és ezzel 4 százalékkal meghaladja az előző évi értéket. Németországban a munkavállalói létszám közel 500-al mintegy 31.700 főre növekedett.

Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgató Tanácsának Elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: „2017-ben a Schaeffler-csoport többet ruházott be, mint korábban bármikor. Ezek a beruházások, többek között az „Agenda 4 plus One” kiválóság programunk keretében a további nyereséges növekedést és a vállalat értékének növekedését biztosítják. Ez jelenti egyúttal annak az alapját is, hogy a rendkívüli hatások előtti üzemi (üzleti) eredményt vissza lehessen hozni a 12 és 13 százalék közötti sokévi átlagra valamint, hogy el tudjuk érni a 2020-ra kitűzött pénzügyi célokat.”

A nettó pénzügyi adósság tovább csökken, a mérleg minősége tovább javul
2017 folyamán közel 266 millió euróval sikerült csökkenteni a nettó pénzügyi adósságot. Mértéke 2017. december 31-én 2.370 millió euró volt (előző év: 2.636 millió euró). A rendkívüli hatások előtti eladósodottság foka, vagyis a nettó eladósodottság aránya az EBITDA-hoz/ kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményhez viszonyítva ezzel 1,1x-ről 1,0x-re javult 2017-ben.

A szabad cash flow a 2017-es üzleti évben 488 millió euró volt (előző év: 735 millió euró). Ez a szám magába foglalja a közel 27 millió euró mértékű M&A (mergers & acquisitons (cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységekből adódó nettó kifizetéséket. Ennek a terhelésnek a figyelembe vétele nélkül a szabad cash flow valamivel a 2017-es üzleti évre tervezett 500 millió eurós érték felett volt.

„2017-ben sikerült tovább csökkentenünk a nettó pénzügyi adósságot és ezzel sikerült plusz pénzügyi cselekvési teret teremteni a Schaeffler-csoport számára. Ez az egyik előfeltétele annak, hogy a jövőben kifelé is tudjunk növekedni”, mondta el Dietmar Heinrich, a Schaeffler AG Pénzügyekért felelős Igazgató Tanácsi tagja.

Az „Agenda 4 plus One” kiválóság program megfelelő irányba halad, jövőben három üzletág
A Schaeffler 2016-ban dolgozta ki és indította el az „Agenda 4 plus One” kiválóság programot. A program célja, hogy a Schaeffler-csoportot sikeresen átalakítsa a jövő kihívásaira és ily módon megteremtse a további fenntartható nyereséges növekedés feltételeit. 2017-ben a program kibővítésre került 20 kezdeményezésre, valamint meggyorsításra került a program megvalósítása.

Ezenkívül 2018. január 1-től a Schaeffler új vállalati struktúrát fogadott el. Az autóipari aftermarket lesz az autóipari OEM és az ipar mellett a harmadik üzletág. Az új területet az Igazgató Tanácsban Michael Söding irányítja. A három üzletág irányítása a jövőben a bühli, a langeni és a schweinfurti telephelyekről történik. Ennek során Bühl lesz az autóipari OEM üzletág központja. Az új autóipari aftermarket üzletág langeni központtal fog működni. Az ipari üzletág központa továbbra is Schweinfurt. A Schaeffler-csoport konszernközpontja Herzogenaurach. Ezzel az új decentralizált struktúrával a Schaffler-csoport még alkalmasabbá válik a jövő kihívásaira és még inkább piacorientált lesz, az új struktúrák pedig egyszerűsített és gyorsabb döntéseket tesznek lehetővé.

A vállalat emellett következetesen folytatja tovább a „One Schaeffler” kezdeményezést: a „Holnap mobilitása” elnevezésű közös stratégiával, egységes díjazási rendszerrel, négy közös értékkel és egy közös Schaeffler vállalati márkanévvel. (Lásd ehhez a másik sajtóközleményt „Schaeffler a jövőre vonatkozó programra helyezi a hangsúlyt”.)

A 2018. évi előrejelzés a kiszámíthatatlanságok ellenére pozitív
A Schaeffler-csoport a 2018-as üzleti évre a kiszámíthatatlan folyamatok ellenére 5 és 6 százalék közötti árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel növekedéssel számol. Egyúttal a vállalat a 2018-as üzleti évben abból indul ki, hogy 10,5 és 11,5 százalék közötti rendkívüli tételek előtti üzemi (üzleti) eredményhányadot tud elérni. Ezenkívül a 2018-as évre a Schaeffler-csoport közel 450 millió euró mértékű M&A tevékenységekből adódó be- és kifizetésék előtti szabad cash flow-t vár.

A konszern azzal számol, hogy az autóipari OEM üzletág 2018-ban is erősebben fog növekedni, mint a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek világszintű gyártása, mellyel kapcsolatban mintegy 2 százalékos növekedést feltételeznek. Ennek alapján a Schaeffler-csoport a 2018-as üzleti évben 6 és 7 százalék közötti árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel növekedéssel számol az autóipari OEM üzletág vonatkozásában (2017: 6,5 százalék). Ezt az elvárást támasztják alá a 2017-es beszámolási időszakban megszerzett 11,5 milliárd eurós megrendelések, az úgynevezett lifetime-sale-ek. Az autóipari OEM üzletág vonatkozásában továbbá 9,5 és 10,5 százalék közötti rendkívüli tételek előtti üzemi (üzleti) eredményhányad az elvárás a 2018-as évre (2017: 10,8 százalék).

Az aftermarket-üzlet – feltételezve a világszintű járműállomány stabil növekedését közel változatlan átlagéletkor mellett – szintén tovább fog növekedni. Saját piaci megfigyelésekből kiindulva a konszern 2018-ra az autóipari aftermarket üzletág tekintetében 3 és 4 százalék közötti árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel növekedéssel (2017: 3,2 százalék) valamint 16,5 és 17,5 százalék közötti rendkívüli tételek előtti üzemi (üzleti) eredményhányaddal (előző év: 19,0 százalék) számol.

Az ipari üzletágban a bejövő megrendelések pozitív alakulása az egyes szektorok konjunkturális keretfeltételeivel együtt továbbra is növekvő árbevételre utal 2018-ban. Ennek alapján a vállalat abból indul ki, hogy az ipari üzletág a 2018-as üzleti évben 3 és 4 százalék közötti árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel növekedést (2017: 5,7 százalék) valamint 9 és 10 százalék közötti rendkívüli tételek előtti üzemi (üzleti) eredményhányadot (előző év: 8,0 százalék) fog elérni 2018-ban.

Klaus Rosenfeld, az Igazgató Tanács Elnöke zárásként elmondta: „2018-ra azt irányoztuk elő, hogy tovább gyorsítjuk a 20 kezdeményezést magába foglaló „Agenda 4 plus One” kiválóság programunkat. A programmal felkészültünk a jövő kihívásainak aktív alakítására. Vevőink és üzleti partnereink érdekében értékeket akarunk teremteni és növelni kívánjuk a versenyképességünket. Ehhez rugalmasabbá, gyorsabbá és bátrabbakká akarunk és kell is válnunk.”

Üzleti jelentésünket itt találja:
http://www.schaeffler-annual-report.com

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések
Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetőek olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

Az optimális használat elérése érdekében a Schaeffler cookie-kat (sütiket) használ. A weboldal további használatával Ön hozzájárul a cookie-k alkalmazásához. További információk

Elfogadom