SZOLGÁLTATÁS

ir@schaeffler.com

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

2018-08-07 | Herzogenaurach

Schaeffler eredmények: minden a tervek szerint halad

• Az első félév 5,8 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel-növekedést mutat
  • A kamat- és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény (üzemi/üzleti eredmény) a rendkívüli tételek előtt 11,1 százalék (előző év: 11,1 százalék)
  • Jelentősen magasabb rendelési volumen az Autóipari OEM üzletágban, könyvelés-számla arány 1,8x (előző év: 1,1x)
  • Jövedelem és árbevétel az Autóipari Aftermarket és az Ipari üzletágak teljesítményének ösztönzésével
  • Az M&A tevékenységet megelőző szabad cash-flow (pénzforgalom) mínusz 74 millió eurós eredménnyel enyhén javult az előző évhez képest
  • A teljes Schaeffler-csoportra és a két Autóipari üzletágára vonatkozóan megerősítésre kerültek az éves előrejelzések, az Ipari üzletághoz kapcsolódó árbevételi célkitűzést pedig megemelték

A globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler a mai napon közzétette a 2018-as év első felévre vonatkozó jelentését. A Schaeffler-csoport árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétele az év közepén körülbelül 7,2 milliárd euróra tehető (előző év: körülbelül 7 milliárd euro). Ez 5,8 százalékos növekedést jelent a szóban forgó időszakot figyelembe véve, és 7,9 százalékot jelent az első félév második negyedét tekintve. Összességében mindhárom üzletág és mind a négy régió hozzájárult a Schaeffler-csoport árfolyamhatásoktól megtisztított árbevételének növekedéséhez. A Nagy Kínai Régió árfolyamhatásoktól megtisztított árbevételének növekedése 18,7 százalék volt, ez a valaha volt legmagasabb érték. A Schaeffler-csoport kamat- és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredménye (üzemi/üzleti eredménye) a rendkívüli tételek előtt 773 millió euró az első hat hónap során; az első félév második negyedében ez az érték a rendkívüli tételekkel együtt 22 millió euró volt, melybe bele tartoztak a 2018. május 7-én bejelentett “Bearings & Components Technologies” (BCT) belső beszállítói integrációval kapcsolatos szerkezetátalakítási ráfordításai is. Ennek eredményeként a kamat- és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény (üzemi/üzleti eredmény) a rendkívüli tételek előtt 795 millió euro (előző év: 780 millió euro). A rendkívüli tételek előtti üzemi/üzleti eredményhányad 11,1 százalék (előző év: 11,1 százalék).

Klaus Rosenfeld, a Schaeffler Igazgatótanácsának elnöke így fogalmazott a vállalat első félévben mutatott teljesítményéről: “Folyamatosan kihívásokkal teli környezetben vagyunk, és jó úton haladunk a 2018-as célkitűzéseink eléréséhez. A bevételeinket elsősorban az Autóipari Aftermarket és az Ipari üzletág jó teljesítménye alakítja. Ezenkívül az első hat hónapban tapasztalt tendencia azt mutatja, hogy az autóipari és ipari beszállítóként kiváló stratégiai helyzetben vagyunk.”

Az Autóipari OEM üzletág növeli a bevételeit - Jelentősen növekedett a megrendelések száma
Az Autóipari OEM üzletág az első félévben mintegy 4,6 milliárd euró bevételt ért el. Az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel 4,8 százalékkal növekedett az előző évhez képest. 3,1 százalékkal nőtt a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek árbevétele is az előző év ugyanezen időszakának növekedéséhez képest. Az első félévben az abszolút rendelési érték 8,3 milliárd euróra emelkedett (előző év: 4,7 milliárd euró). A könyvelés-számla arány, amely a megbízások és a könyvelt tételek arányát, azaz a bevétel arányát mutatja az év során, ugyanezen időszak alatt 1,8x-re emelkedett (előző év: 1,1x). Az Autóipari OEM üzletág mind a négy szektora hozzájárult a bevételek növekedéséhez, az E-Mobilitás szektora pedig a 2018. első félévében a legmagasabb árbevétel-növekedési arányt mutatta: árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétele 7,7 százalékkal emelkedett. 13,4 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel-növekedést jelentett az Autóipari OEM üzletág a Nagy Kínai Régióban, 4,0 százalékost az Ázsiai/Csendes-óceáni Régióban, míg 3,7 százalékost az Amerikai Régióban és 2,4 százalékos növekedést az Európai Régióban. Az üzletág a rendkívüli tételek előtti üzemi/üzleti eredménye 424 millió eurót (előző év: 483 millió eurót) ért el, ez az érték 9,2 százalékos növekedést jelent, mely alacsonyabb, mint az előző évben (előző év: 10,7 százalék). A csökkenés elsősorban a beruházási költségeknek, egy kínai projekt késedelmének, a megnövekedett nyersanyagáraknak és az egyszeri tételeknek tudható be. Ezeket az elemeket csak részben ellensúlyozta a nagyobb volumen és a hatékonyságnövekedés. Az év második felének megrendelései ösztönző volumenére alapozva az üzletág továbbra is 6-7 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel-növekedést vár, míg a kamat- és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredménye (üzemi/üzleti eredménye) a rendkívüli tételek előtt a várakozások szerint 9,5 és 10,5 százalék között mozognak majd a 2018-as évben.

Az Autóipari Aftermarket visszaállt a növekedési pályára – 12,3 százalékos, jelentős árbevételi növekedés a második negyedévben
Az első negyedévben tapasztalt átmeneti bevételcsökkenést követően az Autóipari Aftermarket üzletág jelentősen, 12,3 százalékkal növelte árfolyamhatásoktól megtisztított árbevételét a második negyedévben: 925 millió eurós árbevételről tett jelentést 2018. első félévében (előző év: 928 millió euró). Az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel az év első hat hónapjában 3,6 százalékkal emelkedett. A legnagyobb növekedést a Nagy Kínai Régió (39,8 százalék) és az Ázsiai/Csendes-óceáni Régió (15,9 százalék) érte el. Őket követte az Európai Régió (5,4 százalék), míg az Amerikai Régió bevételei csökkentek (8,9 százalékkal), mivel az előző év azonos időszakához képest vissza nem térő hatások jelentkeztek. Összességében az üzletág növekedését elsősorban a nyílt (független) piac, az Independent Aftermarket (IAM) kereslete vezérelte. Az Autóipari Aftermarket üzletág első félévi kamat- és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredménye (üzemi/üzleti eredménye) a rendkívüli tételek előtt 176 millió eurót tett ki (előző év: 161 millió euró), amely a második negyedévben az egyszeri tételeket is magában foglalta. Ennek az eredménynek az alapján a kamat- és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredményhányada (üzemi/üzleti eredménye) a rendkívüli tételek előtt 19 százalék volt (előző év: 17,3 százalék). A csoport továbbra is arra számít, hogy az Autóipari Aftermarket üzletág 3 és 4 százalék közötti árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel-növekedést eredményez, és a kamat- és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredményhányada (üzemi/üzleti eredménye) a rendkívüli tételek előtt 16,5 és 17,5 százalék között fog mozogni 2018-ban.

Kétszámjegyű növekedési ráta az Ipari üzletágban - megemelt árbevételi célérték
Az Ipari üzletág árbevétele 2018. első félévében mintegy 1,7 milliárd euró volt (előző év: körülbelül 1,6 milliárd euró). Az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel-növekedés 10 százalékot ért el, elsősorban az Ipari disztribúciónak köszönhetően. Különösen a vasúti, nyersanyag-, offroad- és erőátviteli szektorok járultak hozzá jelentősen a magasabb bevételhez. Messze a legnagyobb növekedést mutatta a Nagy Kínai Régió (36,7 százalék), majd az Amerikai Régió (6,9 százalék), az Ázsiai/Csendes-óceáni Régió (6,7 százalék) következett, és végül az Európai Régió (5,9 százalék). Az Ipari üzletág 195 millió eurós bevételt (előző év: 136 millió euró) jelentett az első félévben a rendkívüli tételek előtti üzemi/üzleti eredményként. Ez 11,6 százalékos különbséget jelent az előző évhez képest (előző év: 8,6 százalék). A javuló érték a hatékonyságra való törekvésnek, az árképzés kedvező hatásának, valamint a "CORE" programból eredő hatékonyságnövekedésnek és költségmegtakarításnak tudható be. A jelenlegi értékelések alapján a Schaeffler-csoport az Ipari üzletág árbevétel-növekedését a 2018-as év további részére a korábbi 3-4 százalékról megemelte 6-7 százalékra. A rendkívüli tételek előtti üzemi/üzleti eredmény célértéke maradt 9-10 százalék között.

A szabad cash flow kismértékben javult – a Schaeffler-csoport megerősítette előrejelzését
A részvényesek 2018. első félévéhez kapcsolódó nettó nyeresége kismértékben nőtt az előző évhez képest, ez 509 millió eurót jelent (előző év: 485 millió euró). A közös szavazati jogot nem meghaladó részarányos eredmény 0,77 euró volt (előző év: 0,73 euró). Az M&A (mergers and acquisitions / cégek egyesülése és felvásárlása) tevékenység mínusz 74 millió eurós készpénz ki- és beáramlásának aránya az első hat hónapban valamivel jobb volt, mint az előző évi összeg (előző év: mínusz 86 millió euró). Az ingatlanok, telephelyek és felszerelések, valamint az immateriális javak beruházásainak összege 2018. első félévében 595 millió euró volt, mely közel azonos az előző évi összeggel (előző év: 594 millió euró). Ez a bevétel 8,3 százalékos tőkeáttételi arányt jelent (előző év: 8,4 százalék).

„Az előző évhez hasonlóan a Schaeffler-csoport szabad pénzforgalmát elsősorban az év második felében generáljuk. A jelenlegi becslések alapján optimistán tekintünk a jövő felé, előrejelzéseink szerint teljesítjük az évi 450 millió eurós célunkat az M&A tevékenység készpénz be- és kiáramlásától eltekintve"- mondta Dietmar Heinrich, a Schaeffler pénzügyi igazgatója.

A nettó pénzügyi kötelezettségek 2018. június 30-ai adat szerint 463 millió euróval nőttek, amely a nettó pénzügyi adósság arányának a saját tőke felé történő növelését mintegy 107 százalékra emelte (2017. december 31-ei adat: 93 százalék). 2018 június 30-án a Schaeffler-csoportnak mintegy 12 milliárd eurós (előző év: 11,1 milliárd euró) vagyona volt, és munkavállalóinak létszáma elérte a 92.198-at (előző év: 87,937), ami körülbelül 4,8 százalékos növekedést jelent.

A teljes 2018-as évre vonatkozóan a Schaeffler-csoport előrejelzése alapján továbbra is 5-6 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel-növekedés várható, míg a kamat- és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény (üzemi/üzleti eredménye) a rendkívüli tételek előtt, illetve az M&A tevékenységek előtt 450 millió euróra tehető.

„Elismerhetjük, hogy az üzleti környezet továbbra is komoly és magas követelményeket támaszt és bizonytalan, hogy mi várható a következő 6 hónapban. Azonban megerősítjük a Schaeffler-csoport 2018-as előrejelzéseit, az Ipari üzletág árbevételének enyhe emelésével”- hangsúlyozta Klaus Rosenfeld.

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések
Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetőek olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

Elfogadom