Keresési kifejezés

A Schaeffler-csoport jó első negyedévvel indította az új üzleti évet

Pressrelease Stage Image

2022.05.10 | Herzogenaurach/Budapest

  • A nagy kihívást jelentő piaci körülmények ellenére a Schaeffler-csoport árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 1,9 százalékkal nőtt
  • Az előző év rendkívül erős első negyedéve után (11,2 százalék) a rendkívüli tételek előtti EBIT-árrés 6,9 százalék
  • 14 millió eurós M&A-tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow (előző év: 130 millió euró)
  • Az Autóipari Technológiák üzletág e-mobilitás vállalati területének 2,0 milliárd euró összegű bejövő rendelésállománya volt
  • Óvatos előrejelzés a 2022-es üzleti évre vonatkozóan

A globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler cég nyilvánosságra hozta a 2022-es év első három hónapjára vonatkozó időközi beszámolóját. A beszámolási időszakban a Schaeffler-csoport árbevétele 3.758 millió euró volt (előző év: 3.560 millió euró). Az értékesítés árbevételének 1,9 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított növekedése mindenekelőtt áremelkedésekre vezethető vissza, mivel sikerült a jelentős mértékben emelkedő beszerzési költségek nagy részét áthárítani a piacra. A Schaeffler-csoport az első negyedévben is profitált a diverzifikált szerkezetéből. Míg az Autóipari Technológiák üzletág értékesítési árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 3,2 százalékkal visszaesett, addig az Ipari üzletág 15,7 százalékkal tudta növelni árbevételét árfolyamhatásoktól megtisztított bázison. Az Autóipari Kereskedelem üzletág árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 2,1 százalékkal nőtt.

Az európai és az amerikai régióban az értékesítési árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 4,4 és 3,5 százalékkal érezhetően emelkedett az első negyedévben. A koronavírusjárvány miatt a nagy kínai régióban az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel 3,4 százalékkal csökkent az előző év erős első negyedévéhez viszonyítva. Az ázsiai/csendes-óceáni régióban kis mértékben, 0,4 százalékkal nőtt az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel.

A Schaeffler-csoport az első három hónapban 258 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et (kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti eredményt) ért el (előző év: 397 millió euró), 6,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árréssel (előző év: 11,2 százalék). Ez az előző év rendkívül erős első negyedévéhez képest bekövetkezett változás, amikor is a koronavírus járvány miatti jelentős mértékű felzárkózási hatások voltak érezhetők, elsősorban az erősen emelkedő beszerzési árakra vezethető vissza, melyek részben áthárításra kerültek a vevőkre. A beszámolási időszakban 11 millió euró rendkívüli hatások terhelték meg az eredményt (előző év: 15 millió euró). Az EBIT 247 millió euró volt (előző év: 382 millió euró).

Autóipari Technológiák: 2 milliárd euró értékű bejövő rendelésállomány az e-mobilitás vállalati területen

Az Autóipari Technológiák üzletág értékesítésének árbevétele az első három hónapban 2.293 millió eurót ért el (előző év: 2.281 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel 3,2 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Ez az előző évi magas bázishoz viszonyított visszaesés mindenekelőtt az autóipari szektorban továbbra is fennálló nagy kihívást jelentő keretfeltételekre vezethető vissza. A félvezetőknél továbbra is fennálló hiány, a koronavírus-járvány hatásai, valamint az Ukrajnában zajló háború következtében csökkenő globális autógyártás a vevői lehívások csökkenését eredményezték. A világszintű személygépkocsi- és könnyű haszongépjárműgyártás adataihoz képest az üzletág 1,3 százalékpontos értékkel jobban tudott teljesíteni. A divízió rendelésállományához nagymértékben járultak hozzá az e-mobilitás vállalati terület 2,0 milliárd euró értékű elektromos autók számára gyártott komponensekre vonatkozó megrendelései. Ezzel már sikerült is elérni a teljes évre kitűzött cél (2,0 és 3,0 milliárd euró közötti érték) alsó értékhatárát. Ezen túlmenően az üzletág az egyéb területeken 1,6 milliárd euró értékű bejövő rendelésállományt ért el.

Az előző év azonos időszakához képest az e-mobilitás vállalati terület tudott a legerősebben növekedni, és árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 18,4 százalékos árbevétel növekedést ért el. A motor- és váltómű-rendszerek, valamint a csapágyak vállalati területek árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 5,9, valamint 7,6 százalékos visszaesést könyvelt el. A futóműrendszerek vállalati terület árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 11,6 százalékkal tudott növekedni.

Míg az európai és az amerikai régióban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva mínusz 1,9 és 0,3 százalékkal csak kis mértékben változott, addig a nagy kínai régióban az értékesítési árbevétel a koronavírus járvány miatti továbbra is nehéz helyzet következtében árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 5,3 százalékkal csökkent. Az ázsiai/csendes-óceáni régió árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 8,3 százalékos árbevétel visszaesést könyvelt el.

Az első három hónapban az üzletág 80 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 240 millió euró). Ezzel a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés a beszámolási időszakban 3,5 százalék volt, és ezzel lényegesen elmaradt az előző év rendkívül erős első negyedévének 10,5 százalékos értékétől. Ez a változás elsősorban a jelentősen emelkedő beszerzési költségekre vezethető vissza, melyeket az első negyedévben a várokozásoknak megfelelően csak részben sikerült kompenzálni az eladási árak kiigazításával.

Autóipari Kereskedelem: 13,6 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrés egyszeri pozitív hatásnak köszönhetően

Az Autóipari Kereskedelem üzletág a beszámolási időszakban 463 millió euró árbevételt könyvelt el (előző év: 444 millió euró), ami árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 2,1 százalékos növekedésnek felel meg. Ez az emelkedés lényegében az eladási árakat érintő pozitív hatásra vezethető vissza.

Az árbevétel valamennyi régióban egyértelműen pozitívan alakult. Kivételt jelentett az árbevétel szempontjából legerősebb európai régió, ahol az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 2,0 százalékos enyhe visszaesést mutatott, melyet az Oroszországban és Ukrajnában az első negyedév végén bekövetkezett értékesítési veszteségek eredményeztek. Az amerikai, valamint az ázsiai/csendes-óceáni régiókban különösen a független autóipari kereskedelem területet sikerült kiépíteni, melynek köszönhetően ezek a régiók árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 11,3 és 15,6 százalékos növekedési rátát értek el. A nagy kínai régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 9,8 százalék volt az árbevétel emelkedése, ami elsősorban az e-kereskedelem jelentős mértékű növekedésére vezethető vissza.

Ezek alapján az üzletág rendkívüli tételek előtti EBIT-je 63 millió euró volt (előző év: 58 millió euró). Ez 13,6 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 13,1 százalék). Az előző évhez képest kimutatható enyhe növekedés elsősorban egyszeri pozitív hatásokra vezethető vissza. Ezzel ellentétes irányú hatást eredményeztek a növekvő beszerzési költségek, melyeket nem lehetett teljes mértékben ármódosításokkal kompenzálni.

Ipar: árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 15,7 százalékos növekedés az első negyedévben

Az Ipari üzletág az első negyedévben 1.002 millió euró árbevételt ért el (előző év: 836 millió euró), ami árfolyamhatásoktól megtisztított bázison jelentős, 15,7 százalékos árbevétel növekedésnek felel meg.

26,2 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított emelkedéssel különösen az európai régió tudott mennyiségi hatások alapján erős növekedést elérni. Az amerikai és az ázsiai/csendes-óceáni régiók 11,0 és 22,7 százalékkal szintén jelentős növekedési rátát értek el árfolyamhatásoktól megtisztított bázison. A nagy kínai régióban heterogén változás után összességében kismértékű, 0,3 százalékos árbevétel visszaesést könyveltünk el árfolyamhatásoktól megtisztított bázison. Összességében az Ipari üzletágban is árbevételt növelő hatása volt az eladási áraknak, ugyanis a növekvő beszerzési költségeket részben tovább lehetett hárítani a piacra.

Bár a jelentős mértékben növekvő beszerzési költségek hatással voltak az Ipari üzletágra, a divízió az első három hónapban 115 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et tudott elérni (előző év: 98 millió euró), ami 11,4 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 11,8 százalék).

Pozitív szabad cash flow

Az alacsony EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) és a működő tőke növekedése ellenére az M&A (mergers& acquisitons / cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow az első negyedévben 14 millió euró volt (előző év: 130 millió euró). A szabad cash flow konverziós rátája 0,1 volt, míg a reinvesztíciós ráta 0,56 százalék volt az első három hónapban.

Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható rendkívüli tételek előtti konszernszintű eredmény 2022 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest 144 millió euróra csökkent (előző év: 247 millió euró). Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható konszernszintű eredmény 136 millió euró volt (előző év: 235 millió euró). A szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényenkénti eredmény ezzel 0,21 euró volt (előző év: 0,35 euró).

2022. március 31-i dátummal a nettó pénzügyi adósság mértéke 1.992 millió euró volt. Az eladósodottság foka 2022. március végén 1,0x értéket mutatott (2021. december vége: 0,9x). A gearing-ratio, vagyis a nettó pénzügyi adósság saját tőkéhez viszonyított aránya közel 54,4 százalékra csökkent (2021. december 31.: közel 61,7 százalék). A konszern a 2022. március 31-i határnapon 83.089 munkavállalót foglalkoztatott.

Claus Bauer, a Schaeffler AG Pénzügyi vezérigazgatója elmondta: „A Schaeffler-csoport 2022 első negyedévében ismét bizonyította ellenállóképességét, és rugalmasan reagált a kihívásokkal teli piaci környezetre. Széles portfóliónknak és erős mérlegszerkezetünknek köszönhetően abban a helyzetben vagyunk, hogy kezelni tudjuk a negatív külső hatásokat és folytatni tudjuk beruházásainkat elsősorban a növekedést biztosító területeinken.”

Óvatos előrejelzés a 2022-es üzleti évre vonatkozóan

Schaeffler AG Igazgatótanácsa az ukrajnai események és ezeknek a világgazdaságra gyakorolt hatásai miatt a Schaeffler-csoport és üzletágai tekintetében felfüggesztette a 2022-es évre vonatkozóan 2022. március 8-án nyilvánosságra hozott előrejelzését tekintettel arra, hogy nem lehetett megbízhatóan megítélni sem a további folyamatokat sem pedig ezeknek a Schaeffler-csoportra gyakorolt gazdasági hatásait.

2022. május 9-én a Schaeffler AG Igazgatótanácsa az aktuális információk alapján ismertette az új előrejelzést a 2022-es üzleti évre vonatkozóan.

Az előrejelzés azon a feltételezésen alapul, hogy a világgazdaság növekedése összességében lassulni fog, és ez hatással lesz a Schaeffler-csoport értékesítési és beszerzési piacaira.

A Schaeffler-csoport a 2022-es évre vonatkozó előrejelzés keretében abból indul ki, hogy az Ukrajnában zajló háború és ennek jelentős gazdasági hatásai negatívan fogják befolyásolni a Schaeffler-csoport üzleti tevékenységét a mostani gazdasági évben. A Schaeffler-csoport az előrejelzés elkészítésekor figyelembe vette a gazdasági szankciókat, az ellátási láncokra valamint a nyersanyag- és energiaárakra gyakorolt hatásokat, továbbá a szállítási költségeket.

A koronavírus-járvány tekintetében figyelembe vette a vállalat a Schaeffler-csoport értékláncára gyakorolt hatásokat. Ez azon a feltételezésen alapul, hogy Kínában 2022. június végéig normalizálódni fognak a gazdasági tevékenységek.

A Schaeffler-csoport álláspontja szerint a további gazdasági folyamatokra komoly hatással lesz a makroökonómiai és geopolitikai keretfeltételek rendkívüli bizonytalansága, különösen az Ukrajnában zajló háború kimenete, valamint a koronavírus-járvány alakulása.

Pic1 Revenue Group EN

A három üzletágra a következő előrejelzés vonatkozik:

Pic2 Revenue Division EN

Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke elmondta: „A Schaeffler-csoport 2022 első negyedévében jó eredményt ért el. Különösen örömteli az e-mobilitás vállalat terület 2 milliárd eurós nagyságrendű bejövő megrendelésállománya. Ezzel már az első negyedévben elértük az éves célunkat. Az Ipari üzletágunk jelentős mértékben járult hozzá az eredményhez, ez ismét bizonyította, hogy fontos, hogy a több lábon álljunk. A nagy kihívásokat jelentő környezet ellenére folytatjuk stratégiánk végrehajtását. Tekintettel a makroökonómiai és geopolitikai bizonytalanságokra az idei üzleti évet illetően óvatosak maradunk. A tegnap ismertetett előrejelzésben ez tükröződik.”

Itt érhetők el az Igazgatótanács sajtófotói: www.schaeffler.com/en/executive-board

1) árfolyamhatásoktól megtisztítva; 2) rendkívüli tételek előtt; 3) az M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtt; 4) LVP: személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek világszintű gyártása

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk, vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetők olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli, vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

Közzétevő: Schaeffler Magyarország
Ország: Magyarország

Letöltések

Sajtóközlemények

Csomag (Sajtóközlemény + médiatartalom)

Oldal megosztása

Az optimális használat elérése érdekében a Schaeffler cookie-kat (sütiket) használ. A weboldal további használatával Ön hozzájárul a cookie-k alkalmazásához. További információk

Elfogad