A Schaeffler az előrejelzéseknek megfelelő eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet

2023.03.07 | Herzogenaurach / Budapest

• A Schaeffler-csoport árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 9,4 százalékkal, 15,8 milliárd euróra növelte az árbevételét
  • Az 1.046 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT 6,6 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrést eredményezett
  • 280 millió euró szabad cash flow
  • Javaslat a szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényenkénti 45 cent összegű osztalékra
  • Óvatos előrejelzés a 2023-as üzleti évre

A világszinten tevékenykedő autóipari és ipari beszállító Schaeffler-csoport a mai napon nyilvánosságra hozta a 2022-es üzleti évre vonatkozó eredményeit. A beszámolási időszakban a Schaeffler-csoport árbevétele 15,8 milliárd euró volt (előző év: 13,9 milliárd euró). Az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt, és ezzel meghaladja az előrejelzésben szereplő értéket. Az évet jelentős árbevétel-növekedés jellemezte, ami főként az Autóipari technológiák, valamint az Ipari üzletágakban kimutatott mennyiségnövekedésre vezethető vissza. Az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások ugyancsak befolyásolták az árbevétel alakulását mindhárom üzletágban, mivel a megemelkedett beszerzési költségek nagy részét tovább lehetett hárítani a piacra.

A Schaeffler-csoport 2022-ben 974 millió euró kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti eredményt (EBIT-et) ért el (előző év: 1.220 millió euró), amelyet 72 millió euró rendkívüli hatások terheltek. A rendkívüli tételek előtti EBIT 1.046 millió euró volt (előző év: 1.222 millió euró). Ez 6,6 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 8,9 százalék), amely a komoly kihívásokat jelentő üzleti környezet ellenére az előrejelzésben előírt értéktartomány felső határán volt. A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés visszaesésének fő okai a következők voltak: emelkedő anyag- és energiaárak, a globális ellátási láncokban bekövetkezett zavarok, valamint a piaci és üzleti környezettől függő, nem megfelelő hatékonyság.

Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható rendkívüli tételek előtti konszernszintű eredmény az előző évi 756 millió euró után a beszámolási időszakban 557 millió euró volt. A szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényenkénti eredmény 0,84 euró volt (előző év: 1,14 euró). Ennek alapján az Igazgatótanács és a Felügyelőbizottság a szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvények után 45 centes osztalék kifizetését javasolta a közgyűlésnek (előző év: 50 cent). Ez közel 48 százalékos osztalékfizetési kvótának felel meg (előző év: közel 44 százalék) az anyavállalat részvényeseinek beszámítható rendkívüli tételek előtti 610 millió eurós konszernszintű eredményre vetítve (előző év: 748 millió euró).

A Schaeffler-csoport mutatószámai

table 1

Autóipari Technológiák: 5 milliárd eurós rendelésállomány az e-mobilitás területen

Az Autóipari Technológiák üzletág 9.500 millió eurós árbevételt ért el (előző év: 8.436 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva az árbevétel 7,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az értékesítés árbevételének növekedését a tárgyévben elsősorban a magasabb piaci kereslet miatt bekövetkezett mennyiségi növekedés eredményezte.

Az Autóipari Technológiák üzletág összességében 1,5 százalékponttal jobban teljesített, mint a világszintű személygépkocsi- és könnyű haszongépjárműgyártás. Ehhez a pozitív teljesítményhez elsősorban az európai és az amerikai régiók járultak hozzá.

Az e-mobilitás és futómű-rendszerek vállalati területek különleges piaci folyamatoknak köszönhetően az egész beszámolási időszakban különösen nagymértékű növekedést mutattak. Ezeken a vállalati területeken a piactól függő növekedésen kívül új termékek bevezetése is hozzájárult a jelentős mértékű árbevétel-növekedéshez. Ehhez kapcsolódóan egy fontos mérföldkő volt az első hátsókerék-kormányzási rendszer gyártásának elindítása 2022-ben. Az európai régió árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 11,8 százalékos árbevétel-növekedést könyvelt el, és ezzel a legerősebb növekedést érte el. Az amerikai, valamint az ázsiai/csendes-óceáni régiók árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 14,1 százalékkal, valamint 4,5 százalékkal nőtt. A nagy kínai régió árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 1,4 százalékos árbevétel-csökkentést könyvelt el.

Az e-mobilitás vállalati terület bejövő rendelésállománya 5,0 milliárd euróra nőtt. A divíziónak összesen 12,3 milliárd euró értékű megrendelést sikerült elnyernie.

Az üzletág 292 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 544 millió euró). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 3,1 százalék volt (előző év: 6,4 százalék).

Autóipari Kereskedelem: az árbevétel több mint 2 milliárd euróra nőtt

Az Autóipari Kereskedelem üzletág a 2022-es üzleti évben 2.038 millió euró árbevételt ért el (előző év: 1.848 millió euró). Elsősorban az eladási árak pozitív hatása, hogy árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 7,0 százalékkal nőtt az értékesítés árbevétele, ugyanis az eladási árak kiigazításával sikerült a nagy mértékben megemelkedett beszerzési költségek jelentős részét tovább hárítani a piacra.

Az európai régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 6,4 százalékkal nőtt az árbevétel. A közép- és kelet európai alrégióban az Autóipari Kereskedelem - az ukrán háború miatti - jelentős mértékű visszaesését a tárgyévben sikerült ellensúlyozni a nyugat-európai, valamint a közép-keleti és afrikai alrégiók árbevételének növekedésével. Az amerikai, a nagy kínai, valamint az ázsiai/csendes-óceáni régiókban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 6,5 százalékkal, 6,7 százalékkal, valamint 16,4 százalékkal nőtt.

Az üzletág rendkívüli tételek előtti EBIT-je 255 millió eurós értékkel az előző évi szinten volt (előző év: 256 millió euró). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek az előző évhez képest bekövetkezett 12,5 százalékra történő visszaesése (előző év: 13,9 százalék) elsősorban a magasabb értékesítési költségekre, továbbá az előző év azonos időszakának egyszeri pozitív hatására vezethető vissza. Az eladási árak kiigazításai kompenzálják a jelentős mértékben megemelkedett beszerzési költségek nagy részét, ennek köszönhetően a bruttó árrés esetében sikerült az előző év azonos időszakának szintjét elérni.

Ipar: erősödés cégfelvásárlásoknak köszönhetően

Az Ipari üzletág 2022-ben ismét növelte az árbevételét és az eredményét. 4.271 millió euróval árfolyamhatásoktól megtisztított bázison az árbevétel-növekedése 14,7 százalék volt (előző év: 3.568 millió euró). A növekedés elsősorban az európai régió, valamint globálisan az ipari disztribúció, valamint az ipari automatizálás szektorklaszter rendelésmennyiségének emelkedésére vezethető vissza. Összességében a szélerőmű, valamint az ipari automatizálás szektorklaszterekben érte el az üzletág a legnagyobb árbevételt.

Az európai régióban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 20,4 százalékkal nőtt, mely elsősorban az ipari disztribúció, valamint az ipari automatizálás szektorklaszter rendelésmennyiségének emelkedésére vezethető vissza. Az amerikai régióban az elmúlt üzleti évben a növekedés árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 11,6 százalék volt, míg a nagy kínai régióban az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 8,8 százalékos árbevétel többlet meghaladta az előző évi szintet. A nagy kínai régióban az árbevétel-növekedését elsősorban a nyersanyagok, valamint az ipari automatizálás szektorklaszterekben elért emelkedése eredményezte. Az ázsiai/csendes-óceáni régióban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 13,2 százalékkal nőtt, elsősorban az ipari disztribúció, valamint a kétkerekűek szektorklaszterének növekedése miatt.

A rendkívüli tételek előtti EBIT 18,3 százalékkal 499 millió euróra nőtt (előző év: 421 millió euró). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 11,7 százalék volt (előző év: 11,8 százalék).

A tárgyévben az Ipari üzletág célzott cégfelvásárlásoknak köszönhetően tovább erősödött, elsősorban az ipari automatizálás szektorklaszterben. A Melior Motion GmbH megszerzésével (2022. december 1. óta Schaeffler Ultra Precision Drives GmbH) kibővítésre került a portfólió és a piaci pozíció is az erős növekedést mutató robotika területén. Az Ewellix-csoport megszerzésével -, mely tranzakció 2023. január 3-án került lezárásra - jelentős mértékben sikerült erősíteni a lineáris technika területét. Az Ewellix-csoport a hajtásrendszerek és lineáris technikai megoldások világszinten piacvezető gyártója és beszállítója. A főbb termékek számos alkalmazásban és berendezésben kerülnek felhasználásra, többek között az orvostechnikában, a mobil gépeknél, az összeszerelési automatizálás és a robotika területén, valamint egyéb más ipari alkalmazásoknál. A cégátvétel 2022. december 1-jei lezárásával a Schaeffler-csoport megszerezte a CERASPIN S.a.r.l. nevű cég 100 százalékos üzletrészét, és ezzel bővíteni tudta az Ipari üzletág technológiai portfólióját a nagyértékű kerámia komponensek területén. Ezek a komponensek mindenekelőtt a stratégiai szempontból fontos feltörekvő piacokon kerülnek alkalmazásra.

A Schaeffler-csoport üzletágainak mutatószámai

table 2

Az M&A előtti szabad cash flow 280 millió euró - erős mérleg és likviditási pozíció

A Schaeffler-csoport M&A (mergers & acquisitons / cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flowja 280 millió euró volt (előző év: 523 millió euró), és ezzel a befektetésekre eszközölt magasabb kifizetéseknél elérte az előrejelzésben szereplő értéket. A tárgyi eszközökbe történő beruházásokra és az immateriális javakra fordított kifizetések összege (Capex) a beszámolási időszakban 791 millió euróra nőtt (előző év: 671 millió euró). Ez 5,0 százalékos árbevételhez viszonyított beruházási kvótának felel meg (előző év: 4,8 százalék). Az újrabefektetési ráta 0,88 volt (előző év: 0,74).

A nettó pénzügyi adósság 2022. december 31-i határnapon 2.235 millió euróra nőtt (2021. december 31.: 1.954 millió euró). A gearing-ratio, vagyis a nettó pénzügyi adósság és a saját tőke aránya 54 százalékra csökkent (2021. december 31.: közel 62 százalék). A Schaeffler-csoport, melynek mérleg főösszege 2022. december 31-i határnappal közel 14,3 milliárd euró volt (előző év: közel 14,4 milliárd euró) ugyanezen a határnapon 82.773 munkavállalót foglalkoztatott (előző év: 82.981), ami enyhe, közel 0,3 százalékos visszaesésnek felel meg.

Claus Bauer, a Schaeffler AG Pénzügyekért és IT-ért felelős vezérigazgatója elmondta: „Schaeffler a 2022-es év tekintetében nehéz piaci környezetben csoportszinten az előrejelzésben meghatározott valamennyi pénzügyi célját elérte. A többek között termékek bevezetésébe, valamint kapacitásbővítésekbe eszközölt nagyobb összegű beruházások, valamint a készletek árbevételtől függő növekedése ellenére stabil szabad cash flow-t értünk el.”

Óvatos kitekintés a 2023-as üzleti évre

A Schaeffler-csoport a 2023-as üzleti évre vonatkozóan árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 5 és 8 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol. Egyúttal a 2023-as üzleti évet tekintve abból indul ki a vállalat, hogy 5,5 és 7,5 százalék közötti rendkívüli tételek előtti EBIT-árrést tud elérni. Ennek során az előző évhez képest nagyobb bérnövekedést, valamint magasabb energiaköltségeket kell figyelembe venni, melyek valamennyi üzletágra hatással lesznek. A 2023-as üzleti évben a Schaeffler-csoport 250 és 350 millió euró közötti M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flowt vár.

table 3

„A 2022-es üzleti évben a Schaeffler-csoport kihívásokkal teli üzleti környezetben ismét bizonyította a nehézségekkel szembeni ellenállóképességét és az előrejelzéseknek megfelelő eredményt ért el. Valamennyi üzletág és régió nőtt, ugyanakkor ki kell emelni az Ipari üzletág különösen erős teljesítményét” – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. Az üzletágak gazdasági fejlődéséről úgy fogalmazott: „Az Autóipari Technológiák üzletág transzformációja tovább folytatódik. Az e-mobilitás 2022-ben elért 5 milliárd euró értékű megrendelésállománya önmagáért beszél. Az Autóipari Kereskedelem profitál a jelenlegi piaci körülményekből. Ipari üzletágunknál cégfelvásárlásokkal egészítettük ki a jelentős mértékű globális szervezeti növekedésünket. A Schaeffler-csoportnál a fenntarthatóság és a digitalizáció témái továbbra is központi stratégiai jelentőséggel bírnak.”

A teljes üzleti jelentés itt érhető el: www.schaeffler-annual-report.com

Digitális sajtómappa: www.schaeffler.com/apc

1 árfolyamhatásoktól megtisztítva
2 LVP-növekedés: személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek világszintű gyártásának növekedése
3 rendkívüli tételek előtt
4 az M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtt
5 Az S&P Global © által rendelkezésre bocsátott tartalmak [IHS Markit Light Vehicle Production Forecast (Base), Januar 2023]
6 Az S&P Global © által rendelkezésre bocsátott tartalmak [IHS Markit Vehicles In Operation (VIO) Forecast, November 2022]

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések

Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk, vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetők olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli, vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.