Keresési kifejezés

A Schaeffler a második negyedév után megemelte a 2023-ra vonatkozó előrejelzés célszámait

Pressrelease Stage Image

2023.08.02 | Herzogenaurach

  • A Schaeffler-csoport az első félévben árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 10,1 százalékkal, 8,2 milliárd euróra növelte az árbevételét (előző év: 7,5 milliárd euró)
  • 7,6 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrés (előző év: 6,1 százalék)
  • Az Autóipari Technológiák üzletág elérte a tervezett eredményt, az Autóipari Kereskedelem továbbra is nagyon erős, az Ipari üzletágnál visszaesés mutatkozott
  • A M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow értéke jelentősen javult az első félévben, és 29 millió eurós értéket mutatott (előző év: mínusz 204 millió euró)
  • Németországban véglegesítésre kerültek a strukturális intézkedések, megállapodás született a munkavállalói képviseletekkel
  • A vállalat csoportszinten megemelte a 2023-ra megfogalmazott célszámokat

A Schaeffler AG nyilvánosságra hozta a 2023 első félévére vonatkozó jelentését. Az első hat hónapban a Schaeffler-csoport árbevétele 8.208 millió euró volt (előző év: 7.548 millió euró). Az értékesítés árbevételének árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 2023 első félévében kimutatott 10,1 százalékos emelkedése mindenekelőtt az Autóipari üzletágakban elért mennyiségnövekedésre vezethető vissza. Az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások ugyancsak befolyásolták az árbevétel alakulását mindhárom üzletágban. A 2023-as év második negyedévében az értékesítés árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztítva 9,8 százalékkal 4.056 millió euróra nőtt (előző év: 3.790 millió euró).

Az Autóipari Technológiák üzletágban 2023 első félévében az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 8,3 százalékos árbevétel-emelkedés a mennyiségeknek minden vállalati területen kimutatható növekedéséből adódott. Az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel-emelkedés az Autóipari Kereskedelem üzletágban az első hat hónapban 17,6 százalékot ért el, és ehhez elsősorban az európai régió független autóipari kereskedelmének erős mennyiségi növekedése járult hozzá. Az Ipari üzletágban az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 10,6 százalékos árbevétel-emelkedés túlnyomórészt az év elején megszerzett Ewellix-csoport hozzájárulására, valamint az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatásokra vezethető vissza.

Valamennyi régió hozzájárult a 2023-as üzleti év első félévében elért árbevétel-növekedéshez. Ugyanakkor az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva az európai régióban növekedtek a legerősebben, 14,0 százalékkal. Az ázsiai/csendes-óceáni régióban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 10,9 százalékkal nőttek, míg a nagy kínai és az amerikai régióban 6,6 valamint 5,6 százalékkal haladta meg az árbevétel az előző évi értéket.

A Schaeffler-csoport a 2023-as üzleti év első hat hónapjában 625 millió euró rendkívüli hatások előtti eredményt EBIT-et ért el (előző év: 458 millió euró). Ez 7,6 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 6,1 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 2023 első félévében kimutatott növekedése mindenekelőtt a megrendelésekkel és az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatásokra vezethető vissza.

„A Schaeffler-csoport nehéz piaci környezetben a második negyedévben ismét jól teljesített. Valamennyi üzletág és régió hozzájárult az árbevétel növekedéséhez. Eredményünk jelentősen meghaladta az előző évi szintet” - mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. „Az Autóipari Technológiák és az Autóipari Kereskedelem üzletágak a második negyedévben árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva kétszámjegyű növekedési rátát értek el, és tovább javították operatív eredményüket. Így sikerült kiegyenlíteni az Ipari üzletág csökkenő eredményét.”

Key financials of the Schaeffler Group

Autóipari Technológiák: javult az operatív eredmény

Az Autóipari Technológiák üzletág az első félévben 4.840 millió eurós árbevételt ért el (előző év: 4.514 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva az árbevétel 8,3 százalékkal nőtt - főként a magasabb piaci kereslet miatt bekövetkezett mennyiségi növekedésből adódóan, mely valamennyi vállalati területet érintette. Az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások ugyancsak befolyásolták az árbevétel alakulását, elsősorban annak köszönhetően, hogy a jelentős mértékben megemelkedett költségek nagy részét az eladási árak kiigazításával tovább lehetett hárítani a vevőkre. Az Autóipari Technológiák üzletág árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel-növekedése összességében kissé elmarad a világszintű személygépkocsi- és könnyű haszongépjárműgyártás alakulásától. Az üzletág az első hat hónapban 207 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 92 millió euró). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés ugyanebben az időszakban 4,3 százalék volt, és ezzel jelentősen meghaladta az előző évi 2,0 százalékos értéket. A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés mindenekelőtt az eladási árakkal és a mennyiségekkel kapcsolatos pozitív hatásokra vezethető vissza, melyet strukturális változtatások is segítettek.

Autóipari Kereskedelem: komoly növekedés, erős EBIT-árrés

Az Autóipari Kereskedelem üzletág az első félévben 1.131 millió euró árbevételt ért el (előző év: 970 millió euró), mely árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 17,6 százalékos árbevétel-növekedésnek felel meg. Az értékesítés árbevételének árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított emelkedése lényegében a jelentős megrendelési mennyiség növekedésre vezethető vissza az előző év hasonló időszakának viszonylag alacsony értékével szemben. Az eladási árakkal kapcsolatos hatások szintén pozitívan befolyásolták az árbevétel alakulását, ugyanis sikerült a megemelkedett beszerzési költségeket tovább hárítani a piacra. Az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel-növekedéshez elsősorban az európai régióban elért 17,1 százalékos növekedés járult hozzá. A nagy kínai régióban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 36,6 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakának értékét. Az ázsiai/csendes-óceáni régiókban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 18,1 százalékkal, míg az amerikai régióban 14,1 százalékkal nőtt.

Az üzletág rendkívüli tételek előtti EBIT-je 192 millió euró volt (előző év: 128 millió euró), ami 17,0 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 13,2 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés növekedése mindenekelőtt a bruttó árrés növekedésére vezethető vissza, mely a beszámolási időszakban előnyös árbevétel-összetétel, valamint az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások eredménye.

Ipar: csökkenő EBIT-árrés, ellenintézkedések bevezetése

Az Ipari üzletág az év első hat hónapjában 2.237 millió euró értékesítési érbevétel ért el (előző év: 2.065 millió euró). Az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 10,6 százalékos árbevétel-növekedés túlnyomórészt az év elején megszerzett Ewellix-csoport hozzájárulására vezethető vissza, mely az ipari automatizálás szektorklaszterben érződött igazán. Az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások szintén hozzájárultak a növekedéshez.

Az amerikai régió az első hat hónapban 15,0 százalékkal árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva a legnagyobb árbevétel-növekedést érte el. A nagy kínai régióban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 11,4 százalékkal emelkedtek. Az európai régióban az árbevételek 10,1 százalékkal, míg az ázsiai/csendes-óceáni régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 5,4 százalékkal nőttek.

Az Ipari üzletág az első hat hónapban 225 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 238 millió euró). Ez 10,1 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 11,5 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés visszaesése mindenekelőtt a bruttó árrés alakulására vezethető vissza, melyet többek között az árbevétel-összetétel, valamint a termelésáthelyezések végrehajtása során felmerült magasabb költségek terheltek meg. Ez alapján - valamint a második félévre vonatkozó módosított előrejelzés alapján - az üzletág ellenintézkedéseket vezetett be. Az intézkedéscsomag többek között a raktárkészletek csökkentését, valamint komolyabb költségcsökkentési intézkedéseket tartalmaz.

Key financials by division

A szabad cash flow jelentős mértékben javult az előző évhez képest

A M&A (mergers & acquisitons, azaz cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow az év első hat hónapjában 29 millió euró volt (előző év: mínusz 204 millió euró). A 2022 első félévéhez képest kimutatott emelkedés elsősorban a jobb EBITDA-ra (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény), valamint a forgóeszközök alacsonyabb szintjére vezethető vissza.

„A pozitív szabad cash flow lényegében a Schaeffler-csoport nyereségességének a 2023 első félévében elért javulására vezethető vissza. Sikerült továbbá a raktárkészletek és a követelések hatékony kezelésével érezhetően csökkenteni a nettó forgóeszközöket” – mondta Claus Bauer, a Schaeffler AG Pénzügyekért és IT-ért felelős vezérigazgatója.

Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható konszernszintű eredmény 2023 első félévében 267 millió euróra emelkedett. (előző év: 249 millió euró). A rendkívüli hatások előtti konszernszintű eredmény 338 millió euró volt (előző év: 265 millió euró). A szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényenkénti eredmény 0,41 euró volt (előző év: 0,38 euró).

Strukturális intézkedések – megállapodások születtek a munkavállalói képviseletekkel

A Schaeffler AG Igazgatótanácsa 2022. novemberben kiegészítő strukturális intézkedéseket határozott meg és jelentett be. Ezek különösen a motor- és váltórendszerek vállalati területeket, valamint az Autóipari Technológiák üzletág csapágyak területét és a vállalat központi funkcióit érintették. A Morbach-i, az Ingolstadt-i és a Herzogenaurach-i telephelyek vonatkozásában olyan megállapodások jöttek létre a helyi üzemi tanácsokkal, melyek biztosítják a telephelyek jövőjét és versenyképességét. Ezeknek köszönhetően a Morbach-i telephely legalább 2026 végéig, míg az Ingolstadt-i telephely legalább 2027 végéig megmarad. Herzogenaurach-ban pedig a gyárban foglalkoztatottak munkaidejének csökkentésével egy időre lemondtak bizonyos termékcsoportok áthelyezéséről. Ezzel egyidejűleg a Herzogenaurach-i telephelyen eszközölt beruházásoknak köszönhetően megfelelőbb keretfeltételek kerülnek megteremtésre a jövőben a piacképesebb termékek bevezetése érdekében. „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a Schaeffler-t a hajtáslánc villamosítására alakítsuk át. Azonban az e-mobilitás és az új mobilitási megoldások területén meglévő technológiai erősségünk önmagában nem elég ahhoz, hogy a jövőben is megfeleljünk a piaci elvárásoknak, és a vállalkozásunk transzformációját felgyorsítsuk. E tekintetben sokkal inkább a versenyképes költségstruktúrák bírnak döntő jelentőséggel” - mondta Matthias Zink, az Autóipari Technológiák üzletág vezérigazgatója. „A megkötött megállapodásokkal egy olyan iránymutató eredményt értünk el a helyi munkavállalói képviseletekkel közösen, ami azt mutatja, hogy mindannyian összefogunk, egy irányba húzunk, és vállaljuk a felelősséget a változás érdekében.” A Schaeffler-csoport továbbra is azzal számol, hogy azokkal intézkedésekkel, melyek 2026-ig kerülnek végrehajtásra, akár évi 100 millió eurós megtakarítást is el tud érni. A várakozások szerint ez a változtatás a strukturális intézkedésekre képzett 29 millió eurós céltartalék egy részének feloldását fogja eredményezni 2023 harmadik negyedévében.

A 2023-ra megfogalmazott célszámok növelése csoportszinten

A gazdálkodás 2023 első félévi alakulása alapján a Schaeffler AG Igazgatótanácsa a 2023. július 25-én megtartott ülésén az alábbiak szerint módosította a 2023. február 27-én elfogadott előrejelzést.

Guidance 2023

A Schaeffler-csoport az üzletágak várható alakulása alapján a 2023-as üzleti évre vonatkozóan árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 5 és 8 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol. Egyúttal a 2023-as üzleti évet illetően a rendkívüli tételek előtti EBIT-árrésre vonatkozó előrejelzést a vállalat 6 és 8 százalék közötti értékre növelte (eddig: 5,5 és 7,5 százalék). A 2023-as üzleti évben a Schaeffler-csoport 300 és 400 millió euró közötti M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flowt vár (eddig: 250 és 350 millió euró között).

Az Autóipari Technológiák üzletágat illetően a Schaeffler-csoport úgy számol, hogy a divízió a 2023-as üzleti évben 0 és 3 százalék közötti értékkel erősebben növekszik, mint a személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek globális gyártása. Ennek alapján a vállalat az Autóipari Technológiák üzletágban az előző évhez képest árfolyamhatásoktól megtisztított bázison változatlanul mérsékelt árbevétel-növekedéssel számol. Az Autóipari Technológiák üzletágnál a 2023-as üzleti évben 3 és 5 százalék közötti rendkívüli hatások előtti EBIT-árrés várható (eddig 2 és 4 százalék közötti).

Az Autóipari Kereskedelem üzletág tekintetében a vállalat az előrejelzését mind az árbevételnél, mind pedig a rendkívüli hatások előtti EBIT-árrésnél felfelé módosította. A konszern az üzletágat illetően a 2023-as üzleti évre vonatkozóan árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számolva 10 és 12 százalék közötti árbevétel-növekedéssel (eddig 5 és 7 százalék között), valamint 14 és 16 százalék közötti rendkívüli hatások előtti EBIT-árréssel számol (eddig 12 és 14 százalék között).

Az Ipari üzletágnál a vállalat a 2023-as üzleti évre vonatkozóan árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számolva 6 és 8 százalék közötti árbevétel-növekedéssel (eddig 9 és 11 százalék között), valamint 9 és 11 százalék közötti rendkívüli hatások előtti EBIT-árréssel számol (eddig 11 és 13 százalék között).

„Az aktualizált előrejelzésünk a sikeres első félév eredményeire reagál. A második félév valószínűleg kihívást fog jelenteni a gazdálkodásunknak. A vevőkkel folytatott mostani tárgyalások bizakodásra adnak okot, miszerint az e-mobilitásban az idei évben is el fogjuk érni a megrendelésekre előirányzott célunkat. Ezzel egyidejűleg minden arra utal, hogy folytatódni fog a pozitív trend az Autóipari Kereskedelem területén. Az Ipari üzletágban ellenintézkedéseket kezdeményeztünk annak érdekében, hogy az árrést érintő negatív folyamatot ellensúlyozzuk” – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.

Az Igazgatótanács sajtófotói elérhetők itt:
www.schaeffler.com/en/group/executive-board/

1 árfolyamhatásoktól megtisztítva
2 LVP-növekedés: személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek világszintű gyártásának növekedése
3 rendkívüli tételek előtt
4 az M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtt
5 Az S&P Global © által rendelkezésre bocsátott tartalmak [IHS Markit Light Vehicle Production Forecast (Base), Juli 2023]
6 Az S&P Global © által rendelkezésre bocsátott tartalmak [IHS Markit Vehicles In Operation (VIO) Forecast, April 2023]

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések
Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk, vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetők olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli, vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

Közzétevő: Schaeffler Magyarország
Ország: Magyarország

Kapcsolódó médiatartalom

Schaeffler sajtófotók és képek felhasználása

A Schaeffler sajtóképei csak sajtómegjelenési célokra használhatók fel. Eltérő rendelkezés hiányában az összes szerzői jog és a használati jog a Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Németország), illetve leányvállalatainak tulajdonában van. A Schaeffler sajtóképeinek sokszorosítása és közzététele csak akkor engedélyezett, ha a forrásban a következő megjelölés szerepel: "Kép: Schaeffler". Így a képek ingyenesen felhasználhatók. Tilos a képek további felhasználása reklám vagy egyéb kereskedelmi célokra, különös tekintettel harmadik feleknek kereskedelmi célokra történő átadására. A képek csak a Schaeffler jóváhagyásával szerkeszthetők.

Kérjük, küldjön számunkra egy példányt, ha a Schaeffler sajtóképeit nyomtatott médiumban jelentetik meg (illetőleg elektronikus másolatot elektronikus felületen való közzététel esetén). Ha a Schaeffler sajtóképeit filmben használják fel, kérjük, értesítsenek minket, tájékoztassanak a film címéről.

A Schaeffler sajtófotóinak használatára és felhasználására Németország törvényei vonatkoznak, az érvényes jogszabályokkal összhangban. Az illetékes joghatóság helye Nürnberg, Németország.

Postázási cím:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestrasse 1-3
91074 Herzogenaurach
Németország

presse@schaeffler.com

Letöltések

Sajtóközlemények

Csomag (Sajtóközlemény + médiatartalom)

Oldal megosztása

Az optimális használat elérése érdekében a Schaeffler cookie-kat (sütiket) használ. A weboldal további használatával Ön hozzájárul a cookie-k alkalmazásához. További információk

Elfogad