Keresési kifejezés

A Schaeffler jól kezdte az üzleti évet

Pressrelease Stage Image

2024.05.07 | Herzogenaurach/Budapest

  • Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 4,1 milliárd eurós árbevétel, a rendkívüli tételek előtti EBIT 7,9 százalékkal az előző évi szinten
  • Az M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow időszakosan mínusz 166 millió euró (előző év: mínusz 73 millió euró)
  • Az Autóipari Technológiák üzletág üzleti tevékenysége pozitív irányba változott, a Verhicle Lifetime Solutions üzletág érte el a legjobb eredményt ebben a negyedévben, a Bearings & Industrial Solutions üzletág árbevétele csökkent
  • Megerősítésre került a 2024-es üzleti évre vonatkozó előrejelzés
  • A Vitesco Technologies Group integrációja jó úton halad

A Schaeffler AG nyilvánosságra hozta a 2024. első negyedévre vonatkozó számait. Az első három hónapban az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel 4.085 millió euróval megközelítőleg az előző évi szinten volt (előző év: 4.152 millió euró). A kibővített Bearings & Industrial Solutions-ra átnevezett üzletág árbevételének csökkenését sikerült kompenzálni az Autóipari Technológiák és a Vehicle Lifetime Solutions üzletágak - Autóipari Kereskedelem terület – eredményeivel.

Az Autóipari Technológiák üzleti terület, amely első alkalommal kerül bemutatásra a csapágyak vállalati terület nélkül, mely terület 2024. január 1-ével átkerült a Bearings & Industrial Solutions (eddig Ipari) üzletághoz, árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva enyhe, 0,8 százalékos árbevétel-növekedést könyvelt el. Ez az emelkedés mindenekelőtt az e-mobilitás és a futóművek vállalati terület projektjeinek felfutásából adódó mennyiségi növekedésre vezethető vissza. A Vehicle Lifetime Solutions (eddig Autóipari Kereskedelem) üzletág árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 8,6 százalékkal növelte az árbevételét, míg a Bearings & Industrial Solutions üzletág piaci körülmények miatt árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva árbevételének 4,1 százalékos csökkenését könyvelte el.

Csoportszinten az európai régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 0,4 százalékkal esett vissza az árbevétel. Az amerikai régió árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 4,2 százalékos árbevétel-növekedést ért el, míg a nagy kínai valamint az ázsiai/csendes-óceáni régió árbévetelei árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 3,6, illetőleg 0,5 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakának értékeitől.

A Schaeffler-csoport az első három hónapban 322 millió euró kamat és nyereségadó-ráfordítások előtti eredményt (EBIT-et) ért el (előző év: 335 millió euró), ami 7,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 8,1 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 2024 első negyedévében bekövetkezett kismértékű csökkenése többek között a Vitesco Technologies Group részvénytársaságban („Vitesco“) megszerzett 38,9 százalékos üzletrész első alkalommal történő beszámításából adódó ún. at­equity hozzájárulásra vezethető vissza. A beszámolási időszakban nettó 93 millió euró rendkívüli hatások befolyásolták pozitív irányba az eredményt. Ezek főként a csoportszintű készletek értékelésével kapcsolatos becslések számviteli változásából adódnak. A rendkívüli tételekkel együtt az EBIT 415 millió euró volt (előző év: 244 millió euró), ami az előző évhez képest 70,3 százalékos plusznak felel meg. Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható konszernszintű eredmény esetében is, ami 2024 első negyedévében összesen 231 millió euró volt, a 79,7 százalékos növekedéssel jelentős javulást sikerült elérni. (előző év: 128 millió euró).

Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke: „A Schaeffler-csoport a kihívásokkal teli környezet ellenére jól kezdte az új évet. A több lábon állás jelenti továbbra is a garanciát a sikerre. Az Autóipari Technológiák és a Vehicle Lifetime Solutions üzletágakban elért pozitív eredmények sikeresen kompenzálták az ipari terület piaci körülmények miatti csökkenő tendenciáját. A teljes évre vonatkozó előrejelzésünket változatlanul fenntartjuk.”

- Table 1 - Key financials of the Schaeffler Group

Autóipari Technológiák: 1,5 milliárd euró értékű bejövő megrendelés az e-mobilitás területen

Az Autóipari Technológiák üzletág az év első három hónapjában kiigazított bázison 1.770 millió euró értékesítési árbevételt ért el (előző év: 1.778 millió euró). Árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevételnek az előző évhez képest kimutatott 0,8 százalékos emelkedését elsősorban a projektek felfutása eredményezte, és összességében meghaladta a világszintű autógyártás teljesítményét.

A világszerte csökkenő gyártási volumen mellett (mínusz 0,8 százalék) mindez 1,6 százalékponttal jobb teljesítménynek felel meg a személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek globális gyártásához képest. [1]

Az e-mobilitás és a futómű-rendszerek vállalati területek a beszámolási időszakban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 2,2 valamint 10,0 százalékkal növelték az árbevételüket. A motor- és váltórendszerek vállalati terület árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 0,3 százalékos árbevétel-csökkenést könyvelt el.

Az első negyedévben a bejövő rendelésállomány értéke összesen 2,1 milliárd euró volt. Ebből 1,5 milliárd euró az e-mobilitás vállalati terület részesedése.

Az Autóipari Technológiák üzletág rendkívüli tételek előtti EBIT-je az első három hónapban 93 millió euró volt (előző év: 87 millió euró). A rendkívüli tételek előtti EBIT-árrés 5,3 százalék volt (előző év: 4,9 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT-árrés emelkedése elsősorban pozitív mennyiségi hatásokra vezethető vissza.

Vehicle Lifetime Solutions – nagyon jó negyedéves eredmény

A Vehicle Lifetime Solutions üzletág a beszámolási időszakban 625 millió euró árbevételt ért el (előző év: 581 millió euró), ami árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 8,6 százalékos emelkedésnek felel meg. Ez elsősorban megrendelésekkel kapcsolatos pozitív hatásokra vezethető vissza. Az eladási árak tavalyi kiigazítása szintén pozitív hatással volt az árbevétel alakulására.

Az év első három hónapjában valamennyi régió hozzájárult az üzletág árbevételének növekedéséhez. Míg Európa, a legnagyobb árbevételt elérő régió, árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 3,7 százalékos növekedést ért el, addig az amerikai és a nagy kínai régió forgalma 17,7 százalékkal, illetve 29,4 százalékkal haladta meg az előző évi árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított értéket. Az ázsiai/csendes-óceáni régió árbevételének árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított növekedése 11,7 százalékos volt, amely részben a 2023-as üzleti év végén megvásárolt Koovers e-kereskedelmi platform hozzájárulásának köszönhető.

A beszámolási időszakban a rendkívüli tételek előtti EBIT 109 millió euró volt (előző év: 90 millió euró). Ezzel rendkívüli tételek előtti EBIT árrés az első negyedévben 17,4 százalék volt (előző év: 15,4 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT-árrés növekedését elsősorban a mennyiségekkel és az eladási árakkal összefüggő pozitív hatások eredményezték.

Bearings & Industrial Solutions – a rendkívüli tételek előtti EBIT-árrés 8,5 százalék

A Bearings & Industrial Solutions üzletág, amely a jövőben a Schaeffler-csoport teljes csapágy üzleti területét magába foglalja, 2024 első negyedévében 1.677 millió euró árbevételt ért el (előző év megfelelő árbevétele: 1.787 millió euró). Az értékesítés árbevételének árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 4,1 százalékos csökkenése főként mennyiségi hatásokra vezethető vissza.

Míg az európai régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 5,4 százalékos árbevétel-visszaesés volt tapasztalható, addig az amerikai régióban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 4,1 százalékkal nőtt a beszámolási időszakban, elsősorban az aerospace szektorklaszterében és az autóipari csapágyak területén elért árbevétel-növekedésnek köszönhetően. A nagy kínai régióban az első három hónap árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétele 9,8 százalékkal maradt el az előző évi értéktől. A gyenge piaci környezet rendkívül negatív hatással volt az árbevétel alakulására. Mindenekelőtt a szélerőmű szektorklaszter könyvelt el visszaesést. Az ázsiai/csendes-óceáni régióban 2,6 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel-csökkenés volt kimutatható a beszámolási időszakban.

Az első negyedévben a Bearings & Industrial Solutions üzletág 143 millió eurós rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 159 millió euró). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 8,5 százalék volt (előző év: 8,9 százalék). A rendkívüli tételek előtti EBIT-árrés kismértékű visszaesése elsősorban mennyiségi hatásokra vezethető vissza.

Table 2 Key financials by division

Szabad cash flow időszakosan negatív – Capex az előző évi szinten

2024 első negyedévében a M&A (mergers&acquisitons, azaz cégek egyesülése &cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow időszakosan mínusz 166 millió euró volt (előző év: mínusz 73 millió euró). A csökkenéshez a Vitesco-val tervezett egyesülés keretében végrehajtott finanszírozási tranzakciók és a szállításokból és szolgáltatásokból adódó kötelezettségek alakulása következtében megnövekedett kamatfizetések is hozzájárultak. Az immateriális javakba valamint állóeszközökbe történő beruházásokra fordított kifizetések összege (Capex) 222 millió eurós értékkel az előző évi szinten volt (előző év: 221 millió euró).

Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható konszernszintű eredmény 2024 első negyedévében 79,7 százalékkal 231 millió euróra nőtt (előző év: 128 millió euró). A rendkívüli tételek előtti konszernszintű eredmény 155 millió euró volt (előző év: 195 millió euró). Az egy elsőbbségi részvényre jutó nyereség 0,35 euró volt (előző év: 0,19 euró), ami 84,2 százalékos növekedésnek felel meg.

A Schaeffler-csoport nettó pénzügyi adósság a 2024. március 31-i határnapon 4.613 millió euró volt (2023. december 31.: 3.189 millió euró). Ez a változás elsősorban a Vitesco-részvények 2024 első negyedévében sikeresen lezárt finanszírozására vezethető vissza. A 2024. március 31-i 2,1-es értékkel a rendkívüli tételek előtti eladósodottsági mutató magasabb volt, mint a 2023. december 31-i érték (1,5). A nettó pénzügyi adósság és a saját tőke aránya (gearing-ratio) 109,9 százalékra nőtt (2023. december 31.: 81,5 százalék). 2024. március 31-i határnapon a Schaeffler-csoport 83.793 dolgozót foglalkoztatott.

Claus Bauer, a Schaeffler AG Pénzügyekért és IT-ért felelős vezérigazgatója: „A tartósan kihívásokkal teli környezetben a Schaeffler az első negyedévben ismét bizonyította erős jövedelemtermelő képességét. Ugyanakkor sikerült a Vitesco-részvények megvásárlását vonzó feltételekkel a tervezettnél korábban és hosszú távon finanszírozni. Ezt a pénzügyi erőt visszük magunkkal a közös vállalatba.”

Megerősítésre került a 2024-es üzleti évre vonatkozó előrejelzés

A Schaeffler AG Igazgatótanácsa 2024. április 23-i ülésén megerősítette a 2024. február 20-i előrejelzést. A Schaeffler-csoport a 2024-es üzleti évben továbbra is jelentős árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel-növekedésre számít. Ezzel egyidejűleg a vállalat 6 és 9 százalék közötti, rendkívüli tételek előtti EBIT-árréssel számol, és 300-400 millió eurós M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow-t vár. Tekintettel a Vitesco Technologies Schaefflerbe történő beolvadásával kapcsolatban 2024-ben tervezett strukturális kiigazításokra, az üzletágak alakulására vonatkozó önkéntes előrejelzésekre továbbra sem kerül sor.

A Vitesco-val történő egyesülés – jó úton halad az integráció

A Vitesco-val tervezett egyesülés, amely a transzformáció kulcsfontosságú lépése, a terveknek megfelelően halad, és az előkészítés mindkét vállalatnál aprólékosan zajlik. Jelenleg több mint 1200 munkatársunk vesz részt az integráció előkészületeiben, amelyek ez év januárjában kezdődtek. Március közepén fontos mérföldkőhöz érkezett a tervezett szervezeti struktúra meghatározása az Igazgatótanács alatti első szinten. Jelenleg a második vezetői szint struktúrájának, valamint a divíziós és funkcionális stratégiák és struktúrák kialakítása, továbbá a közös üzleti terv létrehozása a legfontosabb feladat.

2024 első negyedévében a Vitesco-részvények megvásárlásának finanszírozása is szilárd alapokra helyeződött és hosszú távon biztosított. Ezen túlmenően a Schaeffler AG és a Vitesco 2024. március 13-án az érintett Felügyelőbizottságok jóváhagyásával egyesülési szerződést kötött. Mindkét vállalat éves közgyűlése (Vitesco: április 24., Schaeffler AG: 2024. április 25.) jóváhagyta a Vitesco-val kötött egyesülési megállapodást.

Az éves közgyűlések jóváhagyásának köszönhetően megvalósulhat a Vitesco tényleges beolvadása a Schaeffler AG-be. Az egyesülés hatálybalépése az egyesülésnek a két vállalat cégjegyzékébe történő ezt követő bejegyzésétől függ, ami továbbra is 2024 negyedik negyedévében várható.

Klaus Rosenfeld: „2024 egy átmeneti év. A Vitesco-val való integráció előkészületei jól haladnak. Most fektetjük le az alapokat ahhoz, hogy 2025-től realizálni tudjuk a Vitesco-val való egyesülésben rejlő jelentős potenciált, és közösen létrehozzunk egy vezető Motion Technology vállalatot.”

Itt érhető el az Igazgatótanács tagjainak sajtófotója: www.schaeffler.com/en/executive-board


1 Tartalmazza a S&P Global Mobility© által rendelkezésre bocsátott tartalmakat [IHS Markt Light Vehicle Production Forecast (Base), 2024. április]. Minden jog fenntartva.


Disclaimer
Voluntary public tender offer of Schaeffler AG to the shareholders of Vitesco Technologies AG

This publication contains information regarding the voluntary public tender offer (the “Offer”) of Schaeffler AG (“Schaeffler”) for all shares of Vitesco Technologies Group AG (“Vitesco” or the “Company”) and does not constitute a solicitation to sell or an offer to buy any of the securities of Vitesco. The offer document published by Schaeffler after approval by the German Federal Financial Supervisory Authority (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) (“Offer Document”) is the sole binding document with regard to the terms and other provisions relating to the Offer. Investors and holders of securities of Vitesco are strongly advised to read the Offer Document and all other announcements relating to the Offer as soon as they have been made public, as they contain or will contain important information.

The Offer is being implemented solely in accordance with the applicable laws of the Federal Republic of Germany, in particular the German Securities Acquisition and Trading Act (Wertpapiererwerbs- und Übernahmegesetz) (“WpÜG”) in conjunction with the German regulation on the contents of offer documents, considerations related to tender offers and compulsory offers, and exemptions from the obligation to publish and submit an offer (WpÜG-Angebotsverordnung), and with certain provisions of the securities laws of the United States of America applicable to cross-border tender offers. The offer is not made or intended to be made pursuant to the provisions of any other jurisdiction. Accordingly, no notifications, registrations admissions or approvals of the Offer or of the Offer Document have been or will be applied for or initiated by Schaeffler or the persons acting in conjunction with Schaeffler outside of the Federal Republic of Germany. Schaeffler and the persons acting in conjunction with Schaeffler therefore do not assume any responsibility for compliance with law other than the laws of the Federal Republic of Germany or applicable securities laws of the United States of America.

The Offer will not be filed, published or publicly advertised pursuant to the laws of any jurisdiction other than the Federal Republic of Germany and the United States of America.

Schaeffler and the persons acting in conjunction with Schaeffler assume no responsibility for the publication, dispatch, distribution or dissemination of any documents connected with the Offer outside the Federal Republic of Germany, the Member States of the European Union and the European Economic Area being compatible with the applicable requirements of jurisdictions other than those of the Federal Republic of Germany. Furthermore, Schaeffler and the persons acting in conjunction with Schaeffler assume no responsibility for the non-compliance of third parties with any laws.

Schaeffler, to the extent permissible under applicable law or regulation, reserves the right to purchase, or conclude agreements to purchase, shares in the Company, directly or indirectly, or enter into derivative transactions with respect to the shares in the Company, outside of the Offer. This applies to other securities which are directly convertible into, exchangeable for, or exercisable for shares in the Company. These purchases may be completed via the stock exchange at market prices or outside the stock exchange in negotiated transactions. Any information about such purchases will be disclosed as required by law or regulation in Germany or any other relevant jurisdiction.

Insofar as this document contains forward-looking statements, such statements do not represent facts and are characterized by the words “expect”, “believe”, “estimate”, “intend”, “aim”, “assume” or similar expressions. Such statements express the intentions, opinions or current expectations and assumptions of Schaeffler and the persons acting in conjunction with Schaeffler, for example with regard to the potential consequences of the Offer for the Company, for those shareholders of the Company who choose not to accept the Offer or for future financial results of the Company. Such forward-looking statements are based on current plans, estimates and forecasts which Schaeffler and the persons acting in conjunction with Schaeffler have made to the best of their knowledge, but which do not claim to be correct in the future. Forward-looking statements are subject to risks and uncertainties that are difficult to predict and usually cannot be influenced by Schaeffler or the persons acting in conjunction with Schaeffler. It should be kept in mind that the actual events or consequences may differ materially from those contained in or expressed by such forward-looking statements. Schaeffler and the persons acting in conjunction with Schaeffler assume no obligation to update forward-looking statements with respect to actual developments or events, conditions events, general conditions, assumptions or other factors.

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések
Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk, vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetők olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli, vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

Közzétevő: Schaeffler AG
Ország: Magyarország

Kapcsolódó médiatartalom

Schaeffler sajtófotók és képek felhasználása

A Schaeffler sajtóképei csak sajtómegjelenési célokra használhatók fel. Eltérő rendelkezés hiányában az összes szerzői jog és a használati jog a Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Németország), illetve leányvállalatainak tulajdonában van. A Schaeffler sajtóképeinek sokszorosítása és közzététele csak akkor engedélyezett, ha a forrásban a következő megjelölés szerepel: "Kép: Schaeffler". Így a képek ingyenesen felhasználhatók. Tilos a képek további felhasználása reklám vagy egyéb kereskedelmi célokra, különös tekintettel harmadik feleknek kereskedelmi célokra történő átadására. A képek csak a Schaeffler jóváhagyásával szerkeszthetők.

Kérjük, küldjön számunkra egy példányt, ha a Schaeffler sajtóképeit nyomtatott médiumban jelentetik meg (illetőleg elektronikus másolatot elektronikus felületen való közzététel esetén). Ha a Schaeffler sajtóképeit filmben használják fel, kérjük, értesítsenek minket, tájékoztassanak a film címéről.

A Schaeffler sajtófotóinak használatára és felhasználására Németország törvényei vonatkoznak, az érvényes jogszabályokkal összhangban. Az illetékes joghatóság helye Nürnberg, Németország.

Postázási cím:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestrasse 1-3
91074 Herzogenaurach
Németország

presse@schaeffler.com

Letöltések

Sajtóközlemények

Csomag (Sajtóközlemény + médiatartalom)

Oldal megosztása

Az optimális használat elérése érdekében a Schaeffler cookie-kat (sütiket) használ. A weboldal további használatával Ön hozzájárul a cookie-k alkalmazásához. További információk

Elfogad