Bővítette együttműködését a Schaeffler Savaria Kft. és a Pannon Egyetem

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja, Varró Balázs, a Schaeffler magyarországi vállalatainak kommunikációs vezetője és dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a szerződés aláírásakor (Fotó: Pannon Egyetem)

2022.02.17 | Szombathely

• A Schaeffler szombathelyi vállalata további két szakkal bővíti együttműködését a Pannon Egyetem duális képzéseinek területén
  • „Az együttműködés kölcsönösen előnyös, hiszen autóipari vállalatként szükségünk van munkájukra igényes szakemberekre” – mondta Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője
  • Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja úgy fogalmazott, „a Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak”

A Magyarországon 3 gyárat üzemeltető és közel 5000 főt foglalkoztató globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler szombathelyi vállalata bővítette együttműködését a Pannon Egyetemmel. Az egyetemről eddig a pénzügy-számvitel szak hallgatói végezhették el duális képzésük gyakorlati részét a Schaeffler Savaria Kft.-nél, mostantól már mechatronikai mérnök, villamosmérnök szakokról is várja a vállalat a fiatalokat. A szerződést a partnerek 2022. február 11-én a Pannon Egyetemen írták alá ünnepélyes keretek között.

Miért jó a duális képzés?

A duális képzés során a hallgatók az elméleti oktatással párhuzamosan gyakorlati képzésben vesznek részt a partnervállalatnál. Már tanulmányaik során bepillantást nyernek a munka világába; támogató, szakértő csapattól szerezhetnek értékes tapasztalatokat, így később teljes mértékben felkészülten léphetnek a munkaerőpiacra. A partnervállalatok és a hallgatók között szoros kapcsolat alakul ki. Ebben a képzési rendszerben olyan versenyképes, biztos szakmai alapokkal rendelkező, és a legújabb technológiákat készségszinten ismerő munkavállaló kerül ki az egyetemről, aki azonnal képes hatékonyan a munka világába lépni. A Schaeffler Savaria Kft.-nél vállalati juttatásban részesül minden hallgató, számos vállalati kedvezményt is biztosítanak számukra, emellett egyetemi ösztöndíjban is részesülhetnek.

Szükség van a hozzáértő szakemberekre

„Az együttműködés kölcsönösen előnyös, hiszen autóipari vállalatként szükségünk van munkájukra igényes szakemberekre, újító gondolkodású kollégákra, akiknek mi a Schaeffler-csoport tagjaként a változó ipari környezetben is nemzetközi hátteret, biztos alapot, kiszámítható jövőt biztosíthatunk. Kívánom a hallgatóknak, kamatoztassák megszerzett szakértelmüket a tudomány, a társadalom javára és a jövő számára!” – hangsúlyozta Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője.

Varró Balázs, a Schaeffler magyarországi vállalatainak kommunikációs vezetője hozzátette, „a Schaeffler Savaria Kft. nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére, ez is társadalmi felelősségvállalásunk része. A duális hallgatóink száma évről évre növekszik, büszkék vagyunk rá, hogy egyre népszerűbb ez a képzési forma, és hozzánk is egyre többen jelentkeznek, hogy elmélyüljenek a gyakorlati ismeretekben. A fiatalok vállalatunknál értékes gyakorlati tudást szerezhetnek, high-tech környezetben tanulják meg a csapatmunkát.”

Korszerű ismeretek, hatékony együttműködés

„A Pannon Egyetem örömmel fogadta az élenjáró technológiákat fejlesztő és gyártó Schaeffler Savaria Kft. duális együttműködés bővítésére vonatkozó megkeresését. Intézményünk szakmai kompetenciái az újonnan érintett képzési területeken több évtizedes múltra tekintenek vissza. Országosan is kiemelkedő duális partnerkapcsolataink száma mellett kutatás-fejlesztési pályázati tevékenységünk volumene, képzéseink gyakorlatorientáltságának, korszerűségének, kiváló minőségének is a zálogát jelenti. A Közép- és Nyugat-Dunántúli régió felsőoktatási, tudományos és innovációs fellegváraként működő intézményünk stratégiájában kiemelt helyen szerepel a munkaerőpiac igényeihez való rugalmas alkalmazkodás, a legkorszerűbb ismeretek integrálása az oktatásba, ami a mai gyorsan változó világban egy valódi egyetem sikeres működésének alapfeltétele” – emelte ki beszédében dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja pedig úgy fogalmazott, „a Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak. A Schaeffler-csoport egy olyan globális tevékenységgel és kapcsolatrendszerrel bíró autóipari és ipari beszállító, mely 75 éve markáns szereplője ennek a piaci szegmensnek. A most megkötésre kerülő megállapodás eredményeképpen a Pannon Egyetem széles portfóliója a duális képzések tekintetében tovább bővül: a pénzügy-számvitel szakos hallgatóink mellett már a mechatronikai mérnök és a villamosmérnök hallgatók is teljesíthetik szakmai gyakorlatukat a Schaeffler Savaria Kft-nél.”