A Schaeffler és a H2 Green Steel megerősíti együttműködését

A Schaeffler és a H2 Green Steel megerősíti együttműködését. Jobbról balra: Klaus Rosenfeld (Schaeffler), Henrik Henriksson (H2 Green Steel) és Andreas Schick (Schaeffler). Fotó: Schaeffler (Daniel Karmann)

2023.09.11 | Herzogenaurach/Stockholm

• A tőkerészesedés növelése megerősíti a technológiai partnerséget és az együttműködési megállapodást
  • A Schaeffler 100 millió euróra növeli a H2 Green Steel részesedését
  • A H2 Green Steel által előállított acél használata akár 95 százalékkal csökkenti a CO2-kibocsátást a hagyományos acélhoz képest
  • Zöld acél: a kulcs az ellátási lánc szén-dioxid-mentesítéséhez

A Schaeffler és a svéd startup, a H2 Green Steel úgy döntött, hogy megerősítik a már amúgy is szoros együttműködésüket. A két társaság a közelmúltban határozott úgy, hogy a Schaeffler további 65 millió eurót fektet be, ez pedig jelentős növekedés: 100 millió euróra emeli a teljes részesedést. Ez a legtöbb részvény, amelyet Schaeffler valaha kisebbségi részesedésbe helyezett. A H2 Green Steel stratégiai technológiai partnereként a Schaeffler szakértelmét új acéltermékek, például az elektromobilitáshoz használt zöld e-acél fejlesztésébe fogja invesztálni. Emellett a két cég közösen fejleszt új alkalmazásokat a fenntartható gördülőcsapágy-megoldások termelésben történő felhasználására. A cél a gyártás hatékonyságának maximalizálása első osztályú alkatrészek és integrált állapotfelügyeleti megoldások alkalmazásával. A két cég a digitalizáció és a körforgásos gazdaság területén is hasznosítani fogja egymás szakértelmét.

“A fenntarthatóság eléréséhez a teljes értéklánc mentén erős partnerekre van szükség, akik teljes elköteleződéssel és elszántsággal haladnak előre” – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. „A Schaeffler és a H2 Green Steel egyaránt úttörők, igazi innovatív erővel rendelkeznek, és most még inkább megerősítjük a kiváló adottságainkat. A megemelt tőkerészesedés és a technológiai partnerség logikus lépésként követi a 2021-es megállapodásunkat, a két cég még szorosabb együttműködésre törekszik. Közösen jelentősen hozzájárulunk az acélipar átalakulásához és a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.”

Zöld acél: Kulcs a szén-dioxid-mentesítéshez

A Schaeffler célja, hogy 2040-re klímasemlegessé váljon. 2030-ra a vállalat saját gyártási folyamataiban (1. és 2. hatókör), valamint az ellátási láncában 25 százalékos széndioxid-csökkentést tervez (3. hatókör, upstream). Ezen ambiciózus célok elérése érdekében a Schaeffler az általa felhasznált anyagok szén-dioxid-mentesítésére törekszik – beleértve az acélt. A cég minden munkanapon nagyjából egy Eiffel-torony mértékű acélt dolgoz fel – több mint 7000 tonnát. A H2 Green Steeltől vásárolt zöld acél előnye, hogy akár 95 százalékkal kevesebb CO2-kibocsátással rendelkezik (3. hatókör, upstream), mint a hagyományos acél.

Andreas Schick, a Schaeffler AG termelésért, logisztikáért, beszerzésért felelős vezérigazgatója úgy fogalmazott: „A Schaeffler számára az acél jelenti a döntő erőt az ellátási lánc szén-dioxid-mentesítéséhez. A H2 Green Steellel kötött hosszútávú partnerség a klímasemlegességre vonatkozó célunk felé visz. Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk a világ első 1. osztályú beszállítói, akik a H2 Green Steel stratégiai technológiai partnerként dolgoznak. Ez egy fenntartható, hosszú távú befektetés a Schaeffler számára ezen létfontosságú anyagot illetően.”

Sajtófotók: www.schaeffler.com/en/group/executive-board